ABA 2 liga u „balonu”?

Igralo bi se samo 13 kola na dva turnira u novembru i januaru, a u martu bi bili održani plej-of i plej-aut

7959 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa utakmice Lovćen - Sutjeska prošle sezone, Foto: Novak Abamović/Sirius
Detalj sa utakmice Lovćen - Sutjeska prošle sezone, Foto: Novak Abamović/Sirius

Dok se još čeka razrješenje Gordijevog čvora u ABA ligi, koji svakom novom sjednicom Skupštine postaje sve zamršeniji zbog sukoba Partizana i Crvene zvezde, čini se da je u ABA 2 ligi sve dogovoreno.

I to na neobičan način - drugi rang regionalnog takmičenja će se, kako „Vijesti” saznaju, odigrati u tzv. „balonima”.

Umjesto predviđenih 26 kola, plan je da svi timovi odigraju po 13 utakmica na dva turnira, u novembru i januaru.

Osam najboljih ekipa bi u jednom gradu u martu razigravalo za titulu kroz četvrtfinale, polufinale i finale (igrala bi se po dva meča na razliku), devetoplasirani i desetoplasirani bi završili nastup poslije 13 kola, a četiri najslabije pozicionirane ekipe bi se, takođe u martu, borile za opstanak.

Za takav sistem takmičenja se zalaže većina klubova, ali tu odluku mora da potvrdi Skupština ABA lige.

Čelnici regionalnog takmičenja su takav predlog iznijeli zbog bezbjednosti, tj. straha od koronavirusa, kao i smanjenja troškova.

Naime, svi učesnici ABA 2 lige igraju i domaća takmičenja, u kojima klubovi neće biti testirani na kovid-19.

Zbog toga je rizik od zaraze velik, a većina učesnika drugoligaškog jadranskog karavana nema dovoljno novca da testira igrače pred svako gostovanje. „Baloni” su zato izbili u prvi plan...

Minus ovakvog sistema takmičenja je što bi bilo manje utakmica, kao i što bi navijači, ako im se u dogledno vrijeme dozvoli povratak na tribine, bili uskraćeni za gledanje utakmica uživo.

Ovako će se sve održavati iza zatvorenih vrata, ali je dobra stvar što je TV Arena sport pristala da prenosi sve mečeve iz „balona”.

Takav sistem takmičenja je moguć i za ABA ligu, ali kako se bliži 3. oktobar i zakazani početak sezone, čini se da je sve izvjesnije da će šampionat početi po planu.

Granice između država ex-YU su otvorene, a po protokolu ABA lige sve ekipe će prije odlaska na putovanje morati da rade test na koronavirus.

Ko bude negativan, moći će da igra...

Bonus video: