Šehovići hoće vrh ABA lige

Sezona 2020/2021, koja će po mnogo čemu biti atipična, donijeće i ogroman broj bratskih duela između Suada i Seada Šehovića

16894 pregleda 12 komentar(a)
o će ove sezone podizati pehare od dvojice braće: Suad Šehović sa trofejima Kupa Crne Gore, Foto: Savo Prelević
o će ove sezone podizati pehare od dvojice braće: Suad Šehović sa trofejima Kupa Crne Gore, Foto: Savo Prelević

Prošle sezone navijači Budućnost Volija i Mornara su ostali uskraćeni za bitke svojih miljenika za titulu u Erste ligi, možda i za istorijsko, crnogorsko finale ABA lige...

Zato im ove godine neće faliti derbija - Podgoričani i Barani će se sudariti u regionalnom takmičenju, vjerovatno i u Kupu i šampionatu Crne Gore, a prvi put će biti rivali i u Evropi, jer je tim Mihaila Pavićevića zauzeo mjesto Makabi Rišon Leciona, koji je ranije žrijeban u grupu B Evrokupa sa klubom iz Njegoševog parka.

Sezona 2020/2021, koja će po mnogo čemu biti atipična, donijeće i ogroman broj bratskih duela između Suada i Seada Šehovića.

Stariji od dvojice Bjelopoljaca odigraće osmu sezonu u dresu Budućnosti, čiji je kapiten, i tako se izjednačiti sa godinu i po mlađim bratom, koji je za „plave” nastupao od 2007. do 2011. i od 2015. do 2019. Crnogorski reprezentativci su u uporednom intervjuu za „Vijesti” pričali o ambicijama u ovoj sezoni, šansama u ABA ligi i Evrokupu, bratskim duelima...

Budućnost je zbog problema sa koronavirusom ostala bez turnira u Sloveniji i Memorijala „Mirza Delibašić” u Sarajevu, kao i nekoliko utakmica u Turskoj.

Zbog toga je bila prinuđena da igra četiri meča sa nedoraslim rivalima - dva sa svojom filijalom Studentskim centrom, te sa slovenačkim Triglavom i Podčetrtekom.

Dva prava ispita je položila - savladala je Cedevita Olimpiju (72:62) i upravo Mornar u petak u „Morači” (99:87).

- Strahovali smo zbog manjka utakmica, kao i činjenice da smo igrali protiv naše druge ekipe i timova iz Prve lige Slovenije. Prva jača utakmica bila nam je sa Cedevita Olimpijom, ovo je bila druga, što je sigurno malo pred početak sezone. Nadamo se da smo uspjeli da manjak mečeva nadoknadimo dobrim treninzima - istakao je Suad.

Ako je suditi po duelu sa Baranima, Budućnost je spremna za duel sa Brešom za dva dana u „Morači” na otvaranju Evrokupa.

- Na početku je, kao i prethodnih godina, bilo „run and gun” košarke, ali smo poslije malo stisli, nametnuli naš stil i kontrolisali utakmicu. Nikada sa Mornarom nema opuštanja, jer uvijek ima igrače koji mogu da nadoknade 15 i 20 poena razlike. Ovo je psihološki važna pobjeda za nas pred početak sezone i meč sa Brešom - ističe 33-godišnji bek „plavih”.

Pavićevićevi izabranici su imali znatno više adekvatnih rivala - na turneji u Srbiji su savladali FMP, Megu i Partizan, a izgubili od Borca i Crvene zvezde. Problem je što su igrali bolje nego u Podgorici, a sezona počinje...

- U Srbiji smo imali dobre provjere, protiv timova sa kojima pretendujemo da se borimo za vrh ABA lige. Na utakmici protiv Budućnosti nismo imali prvog plejmejkera Nidama, što je bio veliki hendikep - naglašava Sead.

Sead Šehović
Sead Šehovićfoto: Savo Prelević

Pripremni period Mornara je bio čudan. Prozivka je pomjerena 20 dana, kada je odlučeno da ABA liga krene dvije sedmice kasnije. U međuvremenu je i samo takmičenje ex-YU klubova bilo dovedeno u pitanje, dok su se Barani prvo odlučili za FIBA Evropa kup, a onda dobili pozivnicu za mnogo jači Evrokup.

- Do prije dva dana nismo znali ni da li će ABA liga krenuti. Za rejting kluba je odlično što ćemo igrati i Evrokup, koji je skraćenjem Evrolige dobio na kvalitetu. Pripreme su bile specifične, ali raduje nas da sezona počinje, s obzirom na to kakva je situacija kod nas i u Evropi - kaže mlađi od braće Šehović.

Obje ekipe su zadržale dosta igrača iz prošle sezone i po tom parametru će biti u prednosti u odnosu na rivale u ABA ligi, osim Partizana.

- To je dobra stvar, ali je velika šteta povreda Alekse Ilića, koji je bio u top formi, fizički je napredovao tokom ljeta i popravio šut. Svi ostali su spremni došli na pripreme, a igrači koji su stigli su se dobro uklopili. Ima još prostora za napredak kod svih nas, ali smo za sada zadovoljni. Prije nekoliko dana je stigao Vili Rid, kojem će sigurno biti potrebno vremena da se uklopi - rekao je Suad.

Ambicije oba kluba su velike.

- Sve je ovo novo za nas. Deprimirajuće je bez publike, trčiš a sve se čuje sa jedne i druge klupe, na tribinama nema nikog. Još je rano govoriti o mogućnostima, ali je sigurno da Budućnost u svakoj sezoni teži da bude u vrhu ABA lige. Ona je iz godine u godinu sve jača, a sada šest-sedam ekipa konkuriše za četiri mjesta u plej-ofu - zaključio je čovjek koji je prošle sezone dao 35 trojki iz 74 pokušaja (47,3 odsto) u ABA ligi.

- Tražićemo rezultat od prošle godine, da uđemo u četiri, a onda u plej-ofu može da se desi dosta toga. U Evrokupu smo u dobroj grupi, potrudićemo se da prođemo u drugu rundu. U prvom kolu gostujemo Ulmu. To je nezgodna ekipa, sa dosta šutera, za koje ćemo se pripremati narednih dana - nadovezao se Sead Šehović.

Klubovi ABA lige su juče i definitivno otklonili dileme oko početka sezone, a crnogorski klubovi saznali termine mečeva 1. kola - Budućnost u subotu od 19 časova dočekuje Split, a Mornar 22 sata kasnije gostuje Zadru.

Na terenu nismo braća

Braća Šehović su četiri godine provela zajedno u Budućnosti, saigrači su u reprezentaciji, ali im nije strano da budu na suprotnim stranama.

- I prošle sezone smo imali dosta mečeva, ove će ih biti još više. Sve se na kraju svodi na profesionalizam, a ne ko je preko puta tebe. Bitno je da se fokusiraš na svoj zadatak, da odradiš što se od tebe traži. Eto, u petak nismo previše čuvali jedan drugog, ali se trudimo da gledamo jedan drugog kao sve ostale - naglasio je Sead Šehović.

Slično govori i stariji brat.

- Na terenu ga gledam kao i svakog drugog igrača i želim da pobijedim. Prvih godina kada smo se razdvojili, kada sam ja bio u Bosni, a on u Budućnosti, bilo je malo čudno. Sada smo već profesionalci i znamo da je to naš posao. Trudimo se da ga što bolje odradimo i da naš tim pobijedi - istakao je Suad.

Bonus video: