Budućnost - Breša: Povratak košarke u praznu „Moraču”

Na otvaranju Evrokupa košarkaši Budućnost Volija večeras (19 časova) igraju sa italijanskim predstavnikom. Mornar sjutra gostuje Ulmu

5555 pregleda 27 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Poslije gotovo sedam mjeseci, ili preciznije 211 dana, konačno će se igrati zvanična košarkaška utakmica u „Morači”.

Publike neće biti, navijači neće moći da daju vjetar u leđa ekipi, ali to ne mijenja ambicije - Budućnost Voli želi da pobjedom protiv Breše otvori 14. nastup u Evrokupu.

I da su „varvari” na tribinama, izabranicima Petra Mijovića ne bi bilo nimalo lako. Tim koji vodi nekada sjajni košgeter Vinćenco Espozito je već odigrao sedam zvaničnih utakmica u novoj sezoni - šest u Superkupu Italije, jednu u Palakanestru (skor 3:4), dok je iza „plavih” samo šest pripremnih mečeva.

Pobijedili su u svih šest, ali su samo posljednje dvije provjere bile prave - protiv Cedevita Olimpije (72:62) i Mornara (99:87).

- Specifično je sve, poslije duge pauze čeka nas ozbiljna utakmica, bez navijača, što nas i limitira na određeni način. Moraćemo da budemo na maksimumu ako želimo, a želimo, da Evrokup počnemo pobjedom - rekao je Mijović.

Tim iz Lombardije je u trenutku prekida prošle sezone bio učesnik četvrtfinala Evrokupa, a u Seriji A je dijelio 3. mjesto sa Armanijem. Novo izdanje nacionalnog šampionata počeo je u nedjelju, porazom nakon produžetaka u Varezeu (94:89).

- Dolazi nam ekipa koja zaslužuje maksimalan respekt. Breša je prošle sezone imala zapažen nastup u prvenstvu Italije, do prekida je bila odmah iza Virtusa. I sada je to tim koji je pravljen da ode u drugu fazu Evrokupa, a da u domaćem prvenstvu bude u vrhu - naglasio je Mijović.

U Espozitovom timu su četiri Amerikanca, Kanađanin Keni Čeri, srpski centar na pozajmici iz Crvene zvezde, Dušan Ristić, i šest Italijana, od kojih značajniju ulogu imaju samo Brajan Saketi i Luka Vitali.

Jasno je da to nije ekipa koja može predaleko da dogura u Evrokupu, ali porazi od Trenta i Arka Gdinje prošle sezone služe kao opomena da se svako opuštanje kažnjava.

- Biće uzbudljivo, jer je prošlo dosta vremena otkada smo igrali. Biće i zabavno, ali i drugačije, bez navijača. Na nama je da damo sve od sebe da pobijedimo, bez obzira na sve - kazao je Melvin Edžim.

Kanađanin, jedan od četvorice novajlija ove sezone, u pripremnom periodu je nagovijestio da će biti veliko pojačanje. Italijansku košarku poznaje, jer je u sezoni 2016/2017. igrao za Veneciju, sa kojom je bio šampion i MVP finala.

- Breša je veoma dobar italijanski tim, sa mnogo kvalitetnih igrača, ali mi moramo da vodimo računa o našoj igri. Imali smo dobru predsezonu, ali sada počinje ono pravo i moramo da krenemo jako od starta - istakao je Edžim.

Meč počinje u 19 časova, uz prenos na TV Nova M.

Drugi crnogorski tim, Mornar, sjutra gostuje Ulmu u Njemačkoj.

Bonus video: