Foto: Reuters

Tajne uspjeha Majami Hita: Neobična zvijezda, 15. igrač i Pet Rajli

Svako će znati ko je bio šampion 2020. godine kada se plejof igrao u sada već čuvenom mjehuru, a znaće i ko je bio rival u finalu Los Anđeles Lejkersima

18136 pregleda 29 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Za deset ili dvadeset godina, možda nećete na prvu loptu znati ko je bio šampion NBA 2016. ili 2013. ili bilo koje druge godine, dok malo ne premotate traku i nađete neke reference koje će vam pomoći.

Međutim, svako će znati ko je bio šampion 2020. godine kada se plejof igrao u sada već čuvenom mjehuru, a znaće i ko je bio rival u finalu Los Anđeles Lejkersima.

foto: Reuters

Jesu Lejkersi uzeli 17. titulu i izjednačili se sa Boston Seltiksima, jeste LeBron osvojio četvrti prsten i četvrti put bio MVP finala, ali srca svih obožavatelja košarke je osvojio Majami Hit.

Koje su to „tajne“ ekipe sa Floride? Ima ih nekoliko, počećemo od najbitnijih.

Mastermind

Na čelu tima kao predsjednik je jedan od najvećih košarkaških umova u istoriji – Pet Rajli. Kao trener je osvojio pet titula, od čega četiri sa „šoutajm“ Lejkersima i jednu sa Majamijem, a uspio je čak i „uklete“ Njujork Nikse da dogura do finala gdje je izgubio od Hjustona iako su vodili 3-2 u seriji.

foto: Beta/AP

Jedini je čovjek koji je osvajao titule kao igrač, asistent, trener (sve sa Lejkersima) i kao direktor ili generalni menadžer – sa Majamijem, gdje je na čelu tima već 25 godina, s tim što je bio istovremeno i trener do 2003. a onda opet od 2005. do 2008. Vodio je i dovodio neke od najvećih zvijezda u istoriji NBA lige – Medžika Džonsona, Karim Abdul Džabara, Džejmsa Vortija, LeBrona Džejmsa, Dvejna Vejda, Šekila O’Nila, Patrika Juinga, a pod njim su blistali i Alonzo Morning, Tim Hardavej, Edi Džouns, Džimi Batler...

Upravo je on povukao neke od najbriljantnijih poteza kao što je trejd za Šeka kog je upario sa Vejdom i osvojio prsten, a potom je uspio da ubijedi LeBrona da napusti Klivlend i dođe u Majami gdje je osvojio dva prstena i igrao četiri uzastopna finala. Upravo je Rajli otkrio i povjerio trenersku ulogu Eriku Spolstri.

Najbolji trener lige?

Majami je imao svega pet trenera mimo Rajlija, od čega su tri trenirala ekipu prije nego što je on stigao i niti jedan nije imao više pobjeda nego poraza. U pauzi koju je Rajli napravio sredinom 2000-ih dao je povjerenje Stenu Van Gandiju, da bi se potom vratio i onda 2008. povjerio posao Eriku Spolstri.

Prvi glavni trener u NBA koji je azijskog porijekla (majka sa Filipina) je u ekipi takođe od 1995. godine kada je imao svega 24 godine i bio je primljen neposredno prije nego što je Rajli stigao i to na poziciji video koordinatora.

foto: Twitter

Njegov otac je čak otkrio da je Rajli htio da dovede svog koordinatora, ali da to po ugovoru nije mogao i Erik je ostao. Već posle dvije godine je postao jedan od asistenata, zatim asistent i skaut, a postao je šef skautinga 2001. Postao je nešto poznatiji nakon što je 2004. radio intenzivno sa Dvejnom Vejdom i pomogao mu da popravi skok šut i balans, a 2006. je osvojio prsten kao asistent. Rajli ga je lično izabrao za njegovog nasljednika i rekao da se radi o čovjeku koji je rođen za trenera.

foto: Beta/AP

Prvih par godina je ulazio u plejof, ali je ekipa bila limitirana – osim Vejda, tu su bili od značajnijih igrača samo uveliko veterani Šon Merion i Džermejn O’Nil i problematični mladi talenat Majkl Bizli. Premiju je dočekao kada su stigli LeBron Džejms i Kris Boš. Međutim, početak sezone je bio loš, igrači su se žalili da Spolstra previše insistira na treningu, a zabilježen je i čuveni momenata kada LeBron udara ramenom u Spolstru tokom tajmauta.

Sve to je pokrenulo spekulacije da će Spolstra morati da ide, međutim on je doveo ekipu do finala gdje su izgubili od Dalasa. Odmah sljedeće sezone je osvojio titulu, a onda je i odbranio, dok je u četvrtom finalu ipak izgubio od San Antonio Sparsa. U istoriju Majamija se upisao kada je u toku 2017. prestigao Rajlija po broju pobjeda kao trener Majamija. Danas važi za jednog od najboljih trenera lige, iako nikad nije osvojio nagradu za najboljeg trenera godine.

Sistem i poslovanje

Rajli i Spolstra su stvorili sistem u kom su uspjeli da od igrača koji su bili na ivici odlaska u Evropu stvore zvijezde ili barem igrače koji djeluju da mogu da igraju u svakoj petorci lige, ali se ispostavilo da na kraju budu preplaćeni i postanu svega igrači rotacije u drugim ekipama. Istim sistemom su dovedeni igrači koji su drugdje bili posmatrani kao višak, a u Majamiju su postajali vrlo bitan šraf.

Jedan od najboljih primjera je Hasan Vajtsajd koji je lutao od Libana i Kine do G lige, a dolaskom u Majami se razvio u dabl-dabl mašinu i jednog od najboljih blokera lige.

foto: Beta/AP

Ipak, Majami je shvatio dovoljno brzo da se oko njega ne može graditi pobjednička ekipa i poslali su ga u Portland. Slična je situacija bila sa Dionom Vejtersom koji je pokazivao talenat, ali čak ni Rajli nije uspio da ukroti taj karakter. Tajler Džonson je dobio lukrativan ugovor, ali je brzo trejdovan u Finiks gdje je otpušten i sada je u Bruklinu.

Najbolji primjer dobrog poslovanja je dovođenja Gorana Dragića iz Finiksa u trejdu u kom je druga najveća zvijezda bio Noris Kol, bivši igrač Budućnosti.

foto: Reuters

Zanimljivo je da je u Majamiju igrao i sadašnji centar podgoričkog tima Vili Rid.

Džimi Batler

Pravi čovjek na pravom mjestu u pravo vrijeme. To je najprecizniji opis Batlera u Majamiju u sezoni 19/20, a sva je prilika i ubuduće. Stigao je praktično na mala vrata u još jednom manevru Rajlija koji mu je dao maksimalni ugovor koji je Majami mogao da da, a Batler ga prihvatio iako bi imao zagarantovanih još čitavih 48 miliona da je ostao u Filadelfiji.

foto: Beta/AP

I Batler se našao u savršenoj sredini za čovjeka koji je patio u prethodnim ekipama jer nije mogao da podnese što saigrači nisu posvećeni košarci koliko on. Tako se u Minesoti sukobljavao sa Taunsom i Viginsom jer nisu „grizli“ dovoljno, u Filadelfiji se nervirao zbog ležernosti Bena Simonsa i Embida, a onda se našao u mjehuru koji je skoro svim igračima pao izuzetno teško zbog izolovanosti, a njemu je savršeno legao jer nije bilo nikakvih distrakcija. Nevjerovatna motivisanost ga je dovela do toga da poput Džejmsa 2016. godine u finalu bude igrač koji je prvi u ekipi po poenima, skokovima, asistencijama, ukradenim loptama i blokadama.

foto: Reuters

Njegov nevjerovatan životni put – postao je beskućnik sa 13 godina i spavao kod drugova dok ga jedna familija nije usvojila, a potom zamalo odustao od košarke jer ga je trener na Market koledžu toliko forsirao da je jedva idržao takav pritisak. Zato je on danas vjerovatno najzahtjevniji saigrač još od vremena Majkla Džordana, a svakako je najjedinstvenija zvijezda NBA lige jer uz sve navedeno, teško da nekad možete da zabilježite potez večeri od strane ovog košarkaša koji je izabran kao 30. pik na draftu.

foto: Reuters

Judonis Haslem

Ako je Batler motor, ako su Spolstra i Rajli mozak ekipe, onda je srce i duša Hita – Judonis Haslem. Rođen u Majamiju prije 40 godina, bio je lokalni heroj koji je u srednjoj školi osvojio dvije državne titule u tandemu sa takođe budućim NBA igračem Stivom Blejkom. Školovanje je nastavio na Florida univerzitetu i bio startni centar kod čuvenog trenera Bilija Donovana pune četiri godine, tu je upoznao i budućeg saigrača u Majamiju Majka Milera, a 2012. je postao član Kuće slavnih Univerziteta. Početak profesionalne karijere je bio daleko od bajnog, nije draftovan zbog toga što je za centra bio izuzetno nizak (tek nešto preko dva metra), pa je otišao u francuski Elan Šalon gdje je došao sa težinom od čak 140 kilograma. Dobra sezona u Francuskoj je praćena gubitkom čak 23 kilograma tokom osam mjeseci.

foto: Beta/AP

U Majami Hit je stigao 2003. i tu je i dan danas. Postao je prvi igrač u istoriji NBA lige koji nije draftovan, a koji je rekorder franšize u uhvaćenim loptama kada je prestigao Alonza Morninga.

Još u sezoni 2013-14 je počeo da gubi svoje mjesto u rotaciji i već preko deset sezona nije imao preko 10 poena u prosjeku, a posljednjih pet sezona igra i manje od deset minuta po meču, međutim radi se o nevjerovatnom autoritetu koji pomaže Spolstri tokom meča, služi kao mentor mladim igračima i praktično ima ulogu igrača/trenera.

foto: Beta/AP

On je najbolji primjer fenomena 15. igrača gdje se Majami odlučio da tu ima veterana, a ne igrača za razvoj, a tim je tako i demonstrirao posvećenost svom lojalnom igraču čiji će se dres vjerovatno naći pod svodovima Amerikan Erlajns arene.

Svaki igrač je bitan

Ono što je dugo bilo prepoznato najviše kod Grega Popoviča je u ovoj sezoni postalo vidljivo u potpunosti u ekipi Majamija. Igrači koji se uklapaju u sistem sa kojim nema kompromisa. Nevjerovatan miks mladih talenata i iskusnih veterana je učinio da se Majami nađe u finalu i dobro namuči Lejkerse koji imaju dvojicu od pet najboljih igrača lige. Iako se sve vrti oko Batlera, oko njega su praktično tri obruča igrača. Jedan čine veterani – jedan od najomiljenijih košarkaša među drugim košarkašima – Andre Igudala, sa šampionskim pedigreom iz Golden Stejta, zatim Slovenac Goran Dragić koji je u 34. godini preslišao Kembu Voker i Haslem.

foto: Reuters

Drugi su u igrači u najboljim godinama – specijalista za trojke Solomon Hil, Mejers Lenard koji je bio epizodista u Portlandu, Džej Krauder koji je lutao nakon dobrih sezona u Bostonu i Kanađin Keli Olinjuk koji je umio da zablista sa klupe.

Međutim, najveću vrijednost čine mladi vukovi. Prije svega je tu Bam Adebajo sjajni centar koji je stigao do All-Star meča ove godine.

foto: Reuters

Tu je potom Kendrik Nan koji se praktično pojavio niotkuda i postao prvi ruki koji nije draftovan, a da je osvojio više puta nagradu za rukija mjeseca, a onda i Dankan Robinson (takođe nije draftovan) koji je jedan od najboljih trojkaša lige i koji toliko nije vjerovao u sebe da se interesovao za posao novinara prije nego što je stigao u Majami.

foto: Beta/AP

Zanimljivo je da je u jednom trenutku skoro 90% šuteva koje je šutnuo u karijeru bilo za tri poena. Najviše pažnje je ipak privukao jedan od najmlađih igrača lige Tajler Hero koji je u plejofu bio značajno bolji nego u toku regularne sezone (za razliku od Nana) i imao čak utakmicu sa 37 poena u finalu Istočne konferencije.

foto: Reuters

Uz odličan šut za tri ga karakteriše i visok nivo samopouzdanja zbog čega je i dobio dodatan prostor u odlučujućim utakmicama i pokazao da Majami ima blistavu budućnost.

Planovi

Iako na prvi pogled ne djeluje da Majami ima manevarskog prostora, to je tako samo na prvi pogled. Batler ima ogroman ugovor, ali je pokazao da ga zaslužuje. Dragiću je istekao ugovor koji je vrijedio skoro 20 miliona, Igudala ima garantovanih 15 miliona naredne sezone, a zatim se pita tim o produžetku, a tri od četiri sledeća najveća ugovora (ukupno preko 30 miliona) su istekli (Hil, Lenard i Krauder), dok je Olinjuk u posljednoj godini ugovora. Hero ima još tri godine ugovora, a Adebajo, Robinson i Nan po još jednu što znači da postoji dosta prostora da Majami može da planira dovođenje barem još jedne zvijezde.

foto: Beta/AP

Analitičar i bivši NBA igrač Džejlen Rouz je prije nekoliko noći najavio da Majami kreće u napad na Janisa Antetokumpa koji je razočaran ranim ispadanjima u dresu Milvokija, a koji je aktuelni MVP NBA lige. Kao opcija se pominje čak i Entoni Dejvis, mada je to malo vjerovatno, ali bi realan mogao da bude Blejk Grifin, nekadašnja superzvijezda koji je u fazi karijere kada ga više zanima novac nego dobar ugovor, ali ipak ima važeći ugovor od 74 miliona još dvije godine. U igri je i Viktor Oladipo koji bi mogao da bude dostupan po manjoj cijeni od realne nakon dvije sezone obilježene povredama u Indijani.

Bonus video: