Budućnost - Ulm: Pogled ka Top 16 fazi

Košarkaši Budućnost Volija večeras (19) dočekuju Ulm, pobjeda bi ih približila prvom cilju u sezoni - plasmanu među 16 najboljih u Evrokupu

4393 pregleda 0 komentar(a)
Biće svježiji nego protiv Borca: Džastin Kobs, Foto: Savo Prelević
Biće svježiji nego protiv Borca: Džastin Kobs, Foto: Savo Prelević

Paklen raspored, sa tri izuzetno teška gostovanja - dva u Evrokupu i Partizanu u derbiju ABA lige, ostao je iza košarkaša Budućnost Volija.

Tim Petra Mijovića je nakon subotnje pobjede nad čačanskim Borcem imao vremena da „napuni baterije” i spremi se za još jedan jako važan meč, večeras (19 časova) protiv Ulma u „Morači”. Trijumf bi približio „plave” prvom cilju u sezoni - plasmanu u Top 16 fazu Evrokupa.

- Za nas izuzetno važna utakmica. Ulm sigurno zaslužuje sav respekt, u 1. kolu je savladao Mornar, a u drugom nekoliko puta imao dobijen meč protiv Breše u Italiji. Igračkim kadrom, kao i stručnim, koji vodi Jaka Lakovič, zaslužuje respekt. Pobjeda bi nam širom otvorila vrata drugog kruga - napomenuo je Mijović.

Nakon dana odmora, mladi trener je u ponedjeljak i utorak je mogao da pripremi ekipu za duel sa njemačkim predstavnikom. Ulm je prošle sezone bio najgora ekipa Evrokupa, upisao je samo jednu pobjedu, a u ljetnjoj pauzi je ostao bez nekoliko važnih igrača, jer je zbog pandemije koronavirusa smanjio budžet.

I pored toga, već u prvom meču velikim preokretom protiv Mornara (od minus 14 do plus 17) izjednačio je učinak iz prošle sezone, potom bio na pragu pobjeda protiv Breše u Italiji i Metropolitena na svom terenu, ali je izgubio - prvi put nakon produžetka (87:84), drugi zbog pada u posljednjem kvartalu (80:86). To poziva na oprez.

- Vidjelo se protiv Borca koliko nam je bio težak raspored, jer nismo imali svježine, ali bitno je da smo zabilježili pobjedu. Duel sa Ulmom biće zahtjevan, težak, jer je to ekipa koja igra visokim intenzitetom, sa dosta šuteva za tri poena. Tranziciona i odbrana jedan na jedan, kao i od pik’en’rola, moraju da budu na visokom nivou kako bismo upisali pobjedu - zaključio je Mijović.

Težak ritam mečeva se osjetio protiv Borca, pogotovo u igri momaka koji imaju najveću minutažu u redovima Budućnosti - Danila Nikolića i Džastina Kobsa. Amerikanac sa crnogorskim pasošem, koji je drugi po minutaži u Evrokupu (101 od mogućih 120), mora da bude na nivou da bi „plavi” pobijedili.

- Očekujem utakmicu jakon intenziteta, brzog ritma, sa puno trčanja naprijed i nazad i mnogo poena. Moramo da zadržimo naš koncept igre, da pokušamo da zaustavimo njihove napade i damo lake koševe - poručio je Kobs.

Lakovič: Budućnost trenutno najbolja ekipa u Evrokupu

Budućnost je druga najefikasnija ekipa Evrokupa, a Jaka Lakovič smatra da je večerašnji rival njegovog tima trenutno i najbolji u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju. Nekada sjajni plejmejker, koji je prošlog ljeta na klupi Ulma naslijedio sadašnjeg sportskog direktora Torstena Libenata, pogotovo cijeni prvog strijelca Podgoričana, Nikolu Ivanovića (prosjek 19,3).

- Po meni, Budućnost je trenutno najbolji tim ovog takmičenja. Ima najbolji napad i redovno nadskoči protivnike. Nismo došli sa bijelom zastavom, ali mora da bude jasno - Budućnost je tim koji će biti teško pobijediti u Evrokupu ove sezone - naglasio je 42-godišnji Ljubljančanin, koji je kao igrač Barselone osvojio Evroligu 2010.

Bonus video: