Prvi evropski derbi Budućnost Volija i Mornara, Pavićević umalo zaplakao: Priča o košarci besmislena

Trener Mornara poručio da je Budućnost apsolutni favorit na večerašnjem meču 5. kolu Evrokupa (19 časova), a teško mu je pala priča o zaraženim članovima kluba, toliko da mu je glas zadrhtao i zamalo krenula suza

9739 pregleda 77 reakcija 4 komentar(a)
Mihailo Pavićević, Foto: Printscreen YouTube
Mihailo Pavićević, Foto: Printscreen YouTube

Kada je 17. septembra stigla pozivnica da Mornar zamijeni Makabi Rišon Lecion u Evrokupu, ljubitelji košarke u Crnoj Gori su zaokružili 28. oktobar kao „crveno slovo” u kalendaru, jer je za tada zakazan prvi crnogorski derbi u Evropi.

Sada, kada je taj dan konačno stigao, „kraljica igara” je u potpuno drugom planu. Koronavirus je ušao u barski klub, zaražena su dva igrača i nekoliko članova stručnog štaba i uprave, zbog čega nikom u Mornaru nije do utakmice protiv Budućnost Volija u 5. kolu Evrokupa, koja se igra večeras od 19 časova u „Topolici”. Šef stručnog štaba Mihailo Pavićević je u emotivnom izlaganju otkrio da se neki od zaraženih bore za život i zbog toga se suzdržavao da ne zaplače.

- Moram da kažem da mi je, prije svega iz porodičnih razloga, a ni kao treneru, nije uopšte lako da govorim o košarci. Nažalost, situacija je da ne kažem alarmantna, ali nije dobra uopšte. Kao trener, ne mogu da razmišljam o pripremi utakmice, nego brojim koliko igrača imam na treningu i ko će sljedeći biti pozitivan - naglasio je Pavićević.

Pitanja nisu bila potrebna, monolog je trajao.

- Teško šta mogu reći o utakmici. Budućnost je apsolutni favorit, ima sjajan tim, igra odlično. Do prije sedam dana i mi smo izgledali odlično, ponosio sam se igrama koje smo pružali, ali viša sila nas je dovela u situaciju u kojoj smo se našli. Nimalo nije lako. Još ne znamo u kom sastavu ćemo nastupiti. Zasada sigurno bez četvorice među glavnim igračima. Nadamo se da će se na tome završiti, da ćemo moći da se vratimo normalnom radu, ali... To ‘ali’ je veoma naglašeno.

Iskusni trener smatra da ovako sve gubi smisao.

- Pitanje je za šta se igra. Za publiku ne, jer je nema. Što se sporta tiče, i to ponestaje. Bojim se da će na kraju najbolja ekipa biti ona koja bude imala sreće sa koronavirusom. Ko bude zdraviji, može da računa na uspjeh. Ovo nije kritika upućena bilo kome, svi smo željeli da igramo i svi smo u istoj situaciji. Ali, kada se sretnete sa ovom situacijom u kojoj se neki članovi bore za život, svaka priča o košarci je besmislena - zaključio je Pavićević, kojem je na kraju izlaganja glas zadrhtao, jer je umalo zaplakao.

U timu neće biti Derik Nidam, Milko Bjelica, Aleksandar Lazić i Nemanja Vranješ, koji su propustili i gostovanje Metropolitenu prije osam dana. Uroš Luković ne želi da to bude alibi.

- Derbiji su uvijek najzanimljivije utakmice, nadam se pobjedi. Ne znam u kakvom ćemo u sastavu biti, ali ko god da izađe na teren „poginuće” da dobijemo ovu utakmicu - rekao je srpski centar.

Mijović: Derbi prevazilazi crnogorske okvire

U Budućnost Voliju nema problema sa koronavirusom. Svi igrači i članovi stručnog štaba su negativni i spremni za obračun sa velikim rivalom.

- Izuzetno težak meč, derbi koji već izvjesno vrijeme prevazilazi crnogorske okvire. Obje ekipe su na ozbiljnom nivou Evrokupa i ABA lige i, kao i uvijek do sad, očekuje nas teška, zahtjevna i utakmica sa neizvjesnim krajem - naglasio je Petar Mijović.

Trener „plavih” cijeni rivala, bez obzira na to što su Barani desetkovani.

- Mornar je napadački orijentisan, sa raznim akcijama koje su napravljene da dođe do izražaja individualni kvalitet igrača, pogotovo na spoljnjim pozicijama. Na prethodnim utakmicama manjkalo nam je individualne odgovornosti, prevashodno u odbrani 1 na 1 i od pik’en’rola. Ali, skor 7:1 na otvaranju sezone govori o našoj snazi, kvalitetu i karakteru, jer smo dosta utakmica dobili na jednu loptu. Ako budemo na visini, prevashodno u fazi odbrane, možemo da se nadamo trijumfu u Baru - naglasio je 38-godišnji Baranin.

U plavom dresu debitovaće Luka Mitrović.

- Očekuje nas meč protiv izuzetno teškog rivala, koji ima ogroman napadački potencijal. Vidjećemo u kojem će sastavu nastupiti zbog problema sa virusom, ali u kom god da bude maksimalno skoncentrisani dočekujemo meč, sa puno respekta. Poznajući naše kvalitete, idemo tamo da nastavimo dobar niz rezultata i potencijalnom pobjedom otvorimo vrata druge faze.

Bonus video: