Mornar se sveti se Ulmu za plasman u Top 16

Košarkaši Mornara večeras (18.45) u 6. kolu Evrokupa dočekuju njemački tim. Pobjeda im širom otvara vrata naredne faze

2935 pregleda 1 komentar(a)
Jedni igraju za Top 16, drugi na čekanju: Džejkob Pulen na utakmici sa Budućnost Volijem, Foto: Savo Prelević
Jedni igraju za Top 16, drugi na čekanju: Džejkob Pulen na utakmici sa Budućnost Volijem, Foto: Savo Prelević

Da na startu sezone nije nestao sa terena u 2. poluvremenu u Ulmu, Mornar bi već sada bio praktično u Top 16 fazi Evrokupa. I pored svih problema sa koronavirusom i dopingom Vukote Pavića, Barani su i dalje jako blizu najvećeg uspjeha u kontinentalnim takmičenjima.

Prolaz u narednu fazu bi mogli praktično da ovjere večeras (18.45) baš protiv njemačkog tima, koji je i dalje na toj jednoj pobjedi. Mornar ima skor 3:2 i četvrtim trijumfom, po mogućnosti većom razlikom nego što je izgubio u „Ratiofarm areni” (84:76), gotovo da bi osigurao ulazak među 16 najboljih ekipa...

Daleko od toga da će biti lako. Ulm je na sve četiri posljednje utakmice poražen tijesno, o čemu govori i koš-razlika minus 19 na tim susretima. U Breši je nakon produžetka izgubio dobijen meč, isto je bilo i protiv Metropolitena u Njemačkoj, a i Budućnost Voli i Unikaha su tek u finišu slomili otpor upornog tima Jake Lakoviča.

Mihailo Pavićević zbog koronavirusa još ne može da računa na Derika Nidama, Milka Bjelicu i Aleksandra Lazića, pa će opet u rotaciji koristiti osam igrača.

- Ovo kroz šta smo prošli u kratkom periodu se rijetko kada dešavalo nekoj ekipi. Momci zaslužuju sve čestitke, iznijeli su najveći teret, iscrpjeli su tugu i napor, i napravili odličan rezultat u Evrokupu i ABA ligi - naglasio je Pavićević.

Mornar je u srijedu poslije produžetka savladao Budućnost u prvom evropskom derbiju u istoriji crnogorske košarke, a onda u subotu nadvisio i Megu. Igraće treći uzastopni put u „Topolici”, nada se istom ishodu.

- Ovo će biti treća utakmica u šest dana, tri teška meča iz mnogo razloga - zbog kompletne situacije u klubu, skraćene rotacije i velike potrošnje igrača. To me najviše brine. Naravno, cijenimo Ulm. Riječ je o opasnoj ekipi, šuterski nastrojenoj. Igraju brzo, osjetili smo to u prvom meču u Njemačkoj u kojem smo vodili na poluvremenu 14 poena, ali se sve to istopilo u nastavku. Ušli u ritam koji je odgovarao rivalu i izgubili - napomenuo je Pavićević.

Ponos Bara je tada od plus 14 na poluvremenu otišao do minus 17 sredinom posljednje četvrtine. Sada ne smije tako da potone.

- Nadam se da smo izvukli pouke iz tog meča i da ćemo sada sada ući koncentrisaniji. Vjerujem da ćemo pametnije igrati i da nećemo dozvoliti protivniku da nametne igru koja mu više odgovara. Kad bismo stigli do pobjede, poprilično bismo otvorili vrata druge runde Evrokupa - zaključio je 62-godišnji stručnjak.

Bonus video: