Kraj korone: Budućnost sa devet seniora na Unikahu

Petar Mijović sinoć odradio prvi trening sa osmoricom prvotimaca nakon 20 dana, do srijede i meča u „Morači” sa španskim timom priključiće se još jedan

14275 pregleda 48 reakcija 0 komentar(a)
Čeka još četvoricu da se priključe ekipi: Petar Mijović, Foto: Savo Prelević
Čeka još četvoricu da se priključe ekipi: Petar Mijović, Foto: Savo Prelević

Prvog dana novembra, avion „Montenegro erlajnsa” je bio spreman za čarter let do Ljubljane, ali putnici su morali da odustanu u posljednji čas. Razlog? Već dosadni koronavirus, koji je „pokosio” i KK Budućnost Voli.

Iz dana u dan, broj zaraženih se povećavao, pa je šampion Crne Gore, osim derbija sa Cedevita Olimpijom, morao da otkaže i duele sa Brešom i Metropolitenom u Evrokupu i Igokeom i Zadrom u ABA ligi.

Pauzi se bliži kraj, jer je Petar Mijović sinoć na treningu imao osam igrača, a u srijedu će dozvolu za povratak na teren dobiti i deveti. To je, po pravilima Evrokupa, dovoljno da se odigra derbi 8. kola sa Unikahom u srijedu u „Morači” (19 časova), a potom i još dva meča - dva dana kasnije sa Brešom u Italiji i u nedjelju, 22. novembra, sa Cibonom u glavnom gradu Crne Gore.

- Poslije otkazivanja puta za Ljubljanu, sa povećanjem broja zaraženih, na pet dana smo stopirali trenažni proces. Od tada smo 10-11 dana radili sa samo četiri igrača i tek večeras došli do broja od osam. Kada se jedan košarkaš povrijedi, to umnogome zna da utiče na koncepciju i igre i treninga, a situacija u kojoj smo se mi našli nije uporediva ni sa čim - rekao je Mijović sinoć za „Vijesti”.

Iako su sedmorica igrača bila zaražena, možda to i ne bude toliko loše za Budućnost. Vremena da se isprave eventualni kiksevi ima, za plasman u Top 16 fazu Evrokupa će biti ključni dueli sa Metropolitenom i Mornarom u „Morači”, a i kraj novembra je rezervisan za mečeve reprezentacija. Uzgred, ako su stekli antitijela, „plavi” će biti mirni do kraja sezone...

- Neko će reći da je ovo dobra stvar, jer taj dio tima koji je prošao kroz virus neće moći da se zarazi. Ali, ostali smo bez mogućnosti da na ozbiljnom nivou odigramo utakmice koje dolaze. U ovakvim okolnostima je jako teško biti konkurentan, a želimo da ostanemo u igri za visok plasman u ABA ligi i za Top 16 Evrokupa.

Mijović napominje da je koronavirus promijenio izglede njegovog tima u Evrokupu.

- Bili smo u dobroj poziciji, sa pozitivnim skorom - tri pobjede i dva poraza na jednu loptu, i potreban nam je jedan ili dva trijumfa na tri domaće utakmice, protiv Unikahe, Mornara i Metropolitena. Sada nam se situacija iskomplikovala, a ni reprezentativna pauza nam ne ide naruku, jer ćemo izgubiti mogućnost da treniramo, s obzirom na to da će većina igrača otići u nacionalne timove Crne Gore, Srbije, Italije i Kanade. Ali, naravno da želimo da na sve tri utakmice do pauze uđemo maksimalno motivisani i odigramo u domenu trenutnih mogućnosti.

Ako sve bude po planu, 38-godišnji stručnjak će protiv Breše u petak moći da računa na 11 prvotimaca, doduše dvojica će bez treninga „upasti” u tim. Možda na svježinu odigraju dobro, baš kao što je Burg Sava Vučevića nakon duže pauze iznenadio Partizan u Beogradu i „otpustio” Vlada Šćepanovića.

- Ovih dana sam se baš sa Savom nekoliko puta čuo. Prednost Burga u odnosu na nas je što se kompletan roster istog dana zarazio i što se istog dana pojavio opet na treningu. To je mnogo bolje nego ovo naše isprekidano vraćanje. Postoji, naravno, faktor povećane motivacije zbog svega što se dešava, kao i svježine igrača nakon toliko dana pauze. To može da ima kratkoročni efekt, ali kad ste toliko dana van treninga izgubi se kontinuitet. Ali, ne želimo da se time opterećujemo, već gledamo kako da osposobimo ekipu da se suprotstavi Unikahi, koja je značajno podigla formu. To pokazuje pobjeda od 25 razlike protiv Mornara, a onda i plus 35 protiv Gipuskoe u ACB ligi. Teško će biti, ali tu smo gdje smo, nema nazad - zaključio je Mijović.

Bonus video: