Crna noć crnogorske košarke

Pred duel u francuskom Pou pričalo se samo o trijumfu i plasmanu na prvo Evropsko prvenstvo koje će organizovati četiri države. Zadržavanje plus sedam iz Podgorice niko nije pominjao, čak su i Boško Radović i njegovi puleni djelovali toliko samouvjereno, da bi neko pomislio da je dovoljno da se pojave na terenu protiv nekih tamo košarkaških analfabeta i da će to biti dovoljno

15185 pregleda 16 komentar(a)
Jedini odigrao u skladu sa mogućnostima: Nemanja Đurišić, Foto: FIBA
Jedini odigrao u skladu sa mogućnostima: Nemanja Đurišić, Foto: FIBA

Tužno je bilo gledati, još tužnije vidjeti rezultat na kraju - u duelu koji je mogao da ih odvede na Eurobasket, košarkaši Crne Gore su odigrali jedan od najgorih mečeva od obnavljanja nezavisnosti i izgubili od Velike Britanije 74:59.

Time ne samo da su uprskali prvu, već možda i posljednju šansu da se domognu četvrtog nastupa na kontinentalnim šampionatima, jer su očajnom igrom ispustili i plus sedam iz „Morače”.

U februaru, ko zna gdje - u Crnoj Gori ili u nekom „balonu”, „crveni” će igrati sa Francuskom i Njemačkom. Obje pobjede ih vode na Eurobasket, jedna bi bila dovoljna samo u slučaju da Britanci izgube oba meča od istih rivala...

Pred duel u francuskom Pou pričalo se samo o trijumfu i plasmanu na prvo Evropsko prvenstvo koje će organizovati četiri države.

Zadržavanje plus sedam iz Podgorice niko nije pominjao, čak su i Boško Radović i njegovi puleni djelovali toliko samouvjereno, da bi neko pomislio da je dovoljno da se pojave na terenu protiv nekih tamo košarkaških analfabeta i da će to biti dovoljno.

A na terenu je izgledalo kao da u crvenim dresovima igraju momci koji su se prvi put skupili.

Ideje u napadu nije bilo - bjesomučno se vrtio pik’en’rol, a Britanci agresivnom igrom, koju su im dopustile i sudije, nisu dozvolili da se probije prva linija.

Napadi su prečesto završavani isforsiranim šutevima u posljednjim sekundama, lopte su se naivno predavale rivalu u ruke, što je Britanija majstorski kažnjavala.

Crna Gora je povela 12:7, ali je rival odgovorio serijom 18:2, u kojoj se Gabrijel Olaseni poigravao u reketu i najavio da će biti nerješiva enigma.

Radovićevi puleni su u 2. kvartalu nekako uhvatili priključak, prišli na 38:37, ali su nakon odmora nestali sa terena.

Na prvi koš čekalo se šest minuta, kada je Nikola Ivanović pogodio trojku za 49:40, ali je i tada bilo jasno da povratka nema, jer nije bilo nijedne smislene akcije.

Sve se svodilo na šuteve iz teških, neizgrađenih pozicija, pa i ne čudi što je za 20 minuta postignuto samo 22 poena. Sa takvim izdanjem se ne bi mogla dobiti nijedna ekipa u kvalifikacijama.

Sada mora da se sačeka februar i da se vidi gdje će i sa kakvim timom Radović krenuti u odlučujuće bitke za Eurobasket.

Ostaje nada da Po neće biti novi Lejden crnogorske košarke. Ko pomnije prati „crvene”, zna o čemu se radi. Asocijacije - Holandija i Luka Pavićević...

VELIKA BRITANIJA - CRNA GORA 74:59 (28:19, 12:18, 15:9, 19:13)

Po - Palata sportova. Igrano bez prisustva publike. Sudije: Maconi (Italija), Kastiljo (Španija), Karabiledžen (Turska).

Velika Britanija: OLASENI 28 (8-8), MOKFORD 5, Hamilton, Vošington, OKEREAFOR 2, NELSON 13, Klark 2, Filip 9, HESON 15 (4-4), Lautje-Ogunleje, Kili, Jeboa.

Crna Gora: KOBS 9 (3-3), ŠEHOVIĆ 2 (2-2), D. Nikolić 3, Radončić 6 (2-2), SIMONOVIĆ 14 (2-2), Z. Nikolić 2, Ivanović 7 (6-2), Hadžibegović, VRANJEŠ, Đurišić 11, Žugić, BJELICA 5.

Bonus video: