Mornar brzim ritmom ruši „crno-bijele”

Barani dočekuju Partizan (19 sati) u jednom od derbija 9. kola ABA lige. Sjutra u Beogradu Budućnost Voli igra protiv Crvene zvezde

5261 pregleda 3 komentar(a)
Mornar spreman za derbi: Derek Nidam, Foto: Eurocup
Mornar spreman za derbi: Derek Nidam, Foto: Eurocup

Deveto kolo ABA lige će obilježiti okršaji crnogorskih klubova protiv beogradskih „vječitih rivala”, a prvi na redu je duel Mornara i Partizana.

Barani su imali pauzu od 14 dana, nisu bili na terenu još od 21. novembra i gostovanja Splitu, a u derbi sa „crno-bijelima” (večeras od 19 sati u „Topolici”) ulaze kao trećeplasirani tim na tabeli regionalnog takmičenja gdje je do sada samo sedam ekipa odigralo svih osam utakmica.

Tim Mihaila Pavićevića ima skor od šest pobjeda i jednog poraza, a eventualni uspjeh protiv Partizana bi pojačao pozicije u borbi za plej-of.

- Odmorili smo i fizički i psihički poslije svega kroz šta smo prošli. A u kakvoj smo formi vidjeće se kad dođu utakmice. Ovakvi mečevi su derbiji o kojima ne treba mnogo da se priča. Prija nam što se utakmice koje igra Mornar proglašavaju derbijima. Na to smo ponosni - kaže Pavićević.

Partizan ima skor 4-4 u ABA ligi, ali je slavio u četiri od posljednjih pet utakmica u svim takmičenjima. Tačnije, od kada je Saša Filipovski na klupi naslijedio Vlada Šćepanovića.

- To je ekipa koja pretenduje na sam vrh ABA lige. Sticajem okolnosti Partizan nije otvorio sezonu kako je očekivao, ali nije ni jedini. To nas neće zavarati da pomislimo da „crno-bijeli” nisu na onom nivou na kojem bi trebalo da bude. Ekipa koju ima Partizan mora da se poštuje - oprezan je Pavićević.

I Barani, naravno, imaju adute.

- Već smo pokazali kvalitet u prvom dijelu sezone, tako da s pravom možemo reći da nas očekuje uzbudljiv derbi - jasan je Pavićević.

Partizan je slavio u posljednja tri abaligaška duela protiv Mornara.

- Partizan je poslije promjene trenera u uzlaznoj formi. Igra dobro, čak i u „vječitom derbiju”, u nesrećnom porazu poenom razlike, pokazao je da je na evroligaškom nivou. Mi, ipak, treba da gledamo sebe i da probamo da se pokažemo u što boljem svjetlu. Neće biti lako, ali treniramo dobro, spremamo se i siguran sam da nam je ova petnaestodnevna pauza prijala, nekim igračima da se odmore, a nekim da dođu do željene forme - poručio je krilni centar crnogorske ekipe Milko Bjelica.

Filipovski: Odbrana pravi razliku

Partizan već ima mnogo poraza (četiri), navijače posebno bole oni od u „malim” utakmicama - od Borca i Igokee - pa je jasno da beogradski tim više nema prostora da oscilira u ABA ligi. Da li je „Topolica” mjesto za zaokret u sezoni?

- Čeka nas veoma nezgodan protivnik. Odlični su napadači - Pulen, Vajthed i Nidam su dobri u igri jedan na jedan i „pik-en-rolu”, a na pozicijama 2, 3 i 4 imaju odlične šutere za tri poena. Na petici imaju neugodnog igrača koji je vrlo jak, tako da nas čeka baš veliki izazov - rekao je trener Saša Filipovski i dodao:

- Da bismo pobijedili potrebno je da 40 minuta igramo vrlo dobru odbranu, a u napadu ćemo morati da igramo timski, da kontrolišemo skok. Poštujemo Mornar koji ima iskustvo i širinu. Važna će biti naša dnevna forma i pogotovo odbrana - istakao je slovenački stručnjak.

Bonus video: