Crvena zvezda - Budućnost: "Plavi" vjeruju u tišini „Pionira”

Budućnost Voli gostuje Crvenoj zvezdi (18 sati) u duelu jedine dvije neporažene ekipe u ABA ligi ove sezone

13037 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Pakleni niz od 11 utakmica za 30 dana kreće sa najtežeg gostovanja u ABA ligi - košarkaši Budućnost Volija večeras u 18 sati igraju protiv Crvene zvezde u beogradskoj dvorani „Aleksandar Nikolić”.

Biće to duel neporaženih, okršaj po mnogima glavnih kandidata za titulu, ali i rivala koji su prethodnih sezona često i na terenu i van njega vodili žestoku borbu.

I Zvezda i Budućnost su, dakle, upisali sve same trijumfe u regionalnom takmičenju ove sezone, s tim što su „crveno-bijeli” odigrali svih osam utakmica, a crnogorski šampion zbog zaraze koronavirusom svega pet...

- Zvezda je dominantno otvorila sezonu u ABA ligi, upisala je uglavnom ubjedljive pobjede. Beograđani imaju ozbiljan kvalitet, ali smo i mi pokazali da s pravom pretendujemo na sam vrh. U meč ulazimo sa respektom prema rivalu, ali i prema kvalitetu koji mi imamo. Očekujem dobar i intenzivan meč, taktički s obje strane - rekao je trener „plavih” Petar Mijović.

Malo vremena je bilo za pripreme, iako je Budućnost posljednji meč odigrala još prije dvije sedmice. Mijović u prethodnom periodu nije mogao da računa na veliki broj crnogorski reprezentativaca zbog Fibinog prozora, kao ni na Italijana Amedea dela Valea...

Zvezda, s druge strane, nije stajala, imala je obaveze u Evroligi, a posljednju utakmicu je odigrala u četvrtak u Tel Avivu protiv Makabija.

- Igramo u Beogradu u momentu koji je jako specifičan za nas, poslije svih dešavanja oko koronavirusa i sedam-osam dana bez zajedničkog treninga zbog reprezentativnih obaveza. Izgubili smo dosta vremena, u kojem je trebalo da budemo duže zajedno - naglasio je Mijović.

Budućnost i Zvezda su posljednji meč odigrali 13. oktobra prošle godine kada su Podgoričani u Beogradu slavili 89:81. Pretposljednjeg dana 2019. je bio zakazan i duel u „Morači”, ali se Zvezda iz bezbjednosnih razloga nije pojavila, pa je poražena službeno 20:0.

- Prije svega želimo da ovaj niz mečeva počnemo što boljom igrom protiv Zvezde. Uspjeli smo ove sedmice da budemo zajedno nekoliko treninga, i koliko-toliko se spremimo za iskušenja u narednom periodu. U svakom slučaju, Zvezda igra u proteklih nekoliko godina najkvalitetniju košarku i biće mnogo naporan meč za nas. Za takav se i pripremamo - poručio je plejmejker Nikola Ivanović.

Obradović: Ozbiljan rival, prava timska košarka...

Crvena zvezda respektuje Budućnost Voli, jasan je trener Saša Obradović, bivši igrač Podgoričana.

- Dolazi nam u goste jedan od favorita za osvajanje ABA lige. Vrlo ozbiljan protivnik, koji je vrlo dobro popunjen na svim pozicijama, a dodatno se pojačao i tokom sezone. Budućnost igra dobru timsku košarku, kombinacija je mladosti i iskustva, dobrih atletskih sposobnosti, a dodatni kvalitet joj daje i činjenica da veći broj igrača, uključujući i nosioce, igraju zajedno već neko vrijeme i vrlo dobro se poznaju - rekao je Obradović i dodao:

- Znamo koliko je važan meč i imamo veliku želju i motiv. Na prvom mjestu želimo da odigramo dobro i eliminišemo loše faze iz prethodnih duela.

Izazova je svjestan i krilni centar Marko Jagodić-Kuridža.

- Budućnosti je odigrala nekoliko vrlo dobrih mečeva od početka sezone, sačuvala je nukleus ekipe - Kobsa, Ivanovića, Nikolića... i na to dodala Apića, Rida, Mitrovića, Edžima i Dela Valea. To govori da su ambicije Podgoričana najveće. Očekujem da odigramo čvrsto i da greške i padove koncentracije navedemo na najmanju moguću meru - ističe Jagodić-Kuridža.

Bonus video: