Istorijska šansa za Mornar protiv umorne Budućnosti

Ako Mornar večeras u Podgorici pobijedi Budućnost (19 h), Crna Gora će prvi put u istoriji imati dva predstavnika u TOP 16 fazi Evrokupa. U slučaju trijumfa Podgoričana, Barani bi zavisili od ishoda meča Unikaha - Ulm (20.45)

13927 pregleda 4 komentar(a)
Duel Nemanje Vranješa i Anmedea dela Valea u nedjeljnom meču u ABA ligi, Foto: Savo Prelević
Duel Nemanje Vranješa i Anmedea dela Valea u nedjeljnom meču u ABA ligi, Foto: Savo Prelević

Tri dana poslije meča u ABA ligi, košarkaši Budućnost Volija i Mornara odigraće večeras (19 h) u “Morači” još jednu utakmicu. Ovog puta u okviru posljednjeg, desetog kola prve faze Evrokupa.

Uoči susreta u Podgorici Mornar se nalazi pred istorijskom šansom - ukoliko pobijede, Barani će se plasirati u TOP 16 fazu Evrokupa. Ako tim Mihaila Pavićevića izgubi, onda ništa više neće biti u rukama Barana, koji bi morali da dočekaju pobjedu Unikahe nad Ulmom. Duel u Malagi počinje u 20.45 sati - odmah nakon meča u “Morači”, a Španci su već obezbijedili plasman u drugu fazu.

Sve ove kalkulacije mogle bi da se zaborave u slučaju pobjede Mornara, a Crna Gora bi prvi put u istoriji imala dva predstavnika u drugoj fazi drugog po rejtingu evropskog takmičenja.

- Ovo je istorijska šansa za plasman među 16 najboljih ekipa Evrokupa. Znamo šta taj meč donosi svima nama. Nadam se da ćemo izvući pouke iz posljednje utakmice i da nećemo zavisiti od utakmice u Malagi. Vjerujem da ćemo se skupiti, kao i uvijek kada je teško i da ćemo ostaviti posljednji atom snage u ‘Morači’, kako bismo uspjeli da pobijedimo i krunišemo sjajan start u ovoj sezoni - rekao je košarkaš Mornara Nemanja Vranješ.

U prvom susretu ovih timova u petom kolu Evrokupa, krajem oktobra u “Topolici” slavio je Mornar poslije produžetka 85:82. Trojku za pobjedu postigao je Ajzea Vajthed sekund prije kraja meča.

2 meča odigrali su Budućnost Voli i Mornar ove sezone. Barani su krajem oktobra slavili u petom kolu Evrokupa 85:82, dok je Budućnost bila bolja u nedjelju, u ABA ligi (81:74)

Amerikanac bi večeras trebalo da se vrati u tim, pošto je propustio nedjeljni duel.

- Predstoji nam, zaista, specifična utakmica, u tri dana igramo dva puta sa istim rivalom na njegovom terenu. Osnovno je da smanjimo padove u igri. Ako u tome uspijemo, mislim da možemo da osvojimo bodove. Nema tajni između naše dvije ekipe. I nečija trenutna inspiracija može da odluči meč. Vjerujem u našu pobjedu - optimista je bek Mornara Sead Šehović.

Večerašnja utakmica biće peta u posljednjih deset dana za ekipu Budućnosti. Ekipa je umorna, a trener Petar Mijović očekuje još jedan atraktivan meč, poput mnogih koji su ova dva kluba odigrala.

- Još jedna u nizu atraktivnih i zahtjevnih utakmica protiv Mornara, koje su uvijek teške, neizvjesne, uvijek na jednu loptu. Ovo će biti peta utakmica u deset dana i sigurno da sa te strane ništa novo neću reći ako kažem da je ekipa izuzetno umorna. Međutim, kao i uvijek, pokušaćemo da damo sve od sebe da odigramo dobar i kvalitetan meč u oba pravca i da pokušamo da pobjedom završimo prvu fazu Evrokupa - rekao je Mijović.

Crnogorski šampion ima pet pobjeda i četiri poraza i ranije je obezbijedio plasman u drugu fazu.

- Sigurno da zadovoljstvo postoji, samim tim što smo obezbijedili plasman prije posljednje runde, što je i iskorak u odnosu na prošlu godinu. Pored velikog respekta kojeg imamo prema ekipi Mornara, koja ima izuzetan kvalitet, širinu, dobru organizaciju, dobrog trenera, pokušaćemo da uradimo sve što je u našoj moći u ovom momentu da slavimo - poručio je Mijović.

Mitrović: Da ciklus završimo pobjedom

Krilni centar Budućnost Volija, Luka Mitrović još uvijek traži ulogu u ekipi. On i Italijan, Amedeo dela Vale posljednji su stigli u Podgoricu i kroz utakmice pokušavaju da se adaptiraju na novu sredinu.

- Bez obzira na to što smo se plasirali u TOP 16 fazu, želimo da odigramo dobru utakmicu, da završimo ovaj naporan mini-ciklus još jednom pobjedom. Mi, novi igrači, prije svega mislim na sebe i Amedea pokušavamo da - što je veoma teško bez treninga - kroz utakmice uđemo u tim, pronađemo svoju ulogu. To nimalo nije lako, ali svaki doprinos, svaki dobar naš minut na terenu je, kao što se pokazalo u nedjelju, velika pomoć ekipi, velika pomoć momcima koji su iznosili najveći teret u dosadašnjem dijelu - poručio je Mitrović.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: