Kreće NBA: Lejkersi traže 18. titulu i bijeg od Bostona

Nova NBA sezona, u kojoj će se zbog pandemije koronavirusa igrati 72 kola, počinje kasno večeras

7707 pregleda 44 reakcija 0 komentar(a)
Oko njega će se sve vrtjeti: Lebron Džejms na predsezonskoj utakmici sa Finiksom, Foto: AP Photo
Oko njega će se sve vrtjeti: Lebron Džejms na predsezonskoj utakmici sa Finiksom, Foto: AP Photo
Ažurirano: 22.12.2020. 10:24h

Period oko katoličkog Božića je vrijeme kada rukovodstvo NBA ligetradicionalno organizuje mečeve najboljih timova. Zbog pandemije koronavirusa, utakmice između Bruklina i Golden Stejta, odnosno LA Klipersa i LA Lejkersa označiće početak ovogodišnje sezone. Ona će trajati kraće nego inače, odigraće se 72. kola u toku regularne sezone, a veliko finale bi trebalo da se završi neposredno pred Olimpijske igre u Tokiju, kako bi gotovi svi igrači bili spremni za njih, izuzimajući jedino finaliste konferencije. Relativna novina je plej-in turnir, koji će nakon završetka regularne sezone igrati timovi između sedmog i desetog mjesta i tako odrediti po dva preostala učesnika plej-ofa.

U anketi rukovodstva NBA lige, pred početak nove sezone, u kojoj se generalni menadžeri izjašnjavaju ko će biti šampion, njih 81% se izjasniloda će Lejkersi odbraniti titulu, a daleko iza su njihovi gradski rivali Klipersi sa tek 11%. Međutim, daleko od toga da bi se navijači Toronta, Milvokija, Bostona, Denvera, Bruklina i ostalih složili sa ovim procjenama, jer su njihove ambicije podjednake.

Na Zapadu ništa novo?

Već viđeno prošlosezonsko finale zapadne konferencije timova iz Los Anđelesa je pokvario Denver istorijskim preokretom nad Klipersima, koje je okrenuo sa 1-3 na 4-3. Ceh je platio iskusni trener Dok Rivers, a na njegovo mjesto je postavljen Tajron Lu, neko čije je znanje osporavano i akozna kako se osvajaju titule sa Klivlendom. Rukovodstvo Klipersa se odlučilo na rizičan korak. Čitavo bogatsvo su ponudili Pol Džordžu, koji je potpisao novi maksimalni petogodišnji ugovor vrijedan 228 miliona dolara. Sa njim, Lenardom i uz pojačanja u vidu Serž Ibake i Nikolasa Batuma (otišli Herel i Šemet) od Klipersa se očekuje da naprave iskorak u odnosu na razočaravajuću prošlu sezonu.

Lejkersi djeluju ove sezone još moćnije nego prošle, kada su se poprilično lako domogli titule. Ukoliko odbrane naslov šampiona preteći će Boston na vječnoj listi po broju osvojenih titula u istoriji NBA lige. Lebron Džejms ulazi u 37. godinu života, ali sa istim žarom i energijom kao sa početka karijere. U potrazi za petim šampionskim prstem „Kralj“ će imati veliku podršku saigrača. Entoni Dejvis igra najbolju košarku života, a uz to su zadali bolan udarac glavnom konkurentima i gradskom rivalu,potpisom najboljeg „šestog igrača“ prošle sezone Montreza Herela. Došao je, nakon njega, vjerovatno drugi najbolji „šesti igrač“ – Denis Šruder, pouzdani šuter Vesli Metjuz, i kao šlag na tortu prekaljeni as Mark Gasol. Nema sumnje da će svi oni nadomjestiti odlaske Ronda, Hauarda i Deni Grina.

Glavni konkurent timovima iz LA će biti Denver. Tim iz Kolorada je na vrhuncu. Doveli su i trejdovali nekoliko epizodista, a očekuje se da dolaskom Fakunda Kampaca iz Reala dobiju sigurnost u defanzivi. Nikola Jokić je odavno pokazao da je uz Entoni Dejvisa najbolji visoki igrač lige, anjihov krajnji domet će ipak više zavisiti od konstantnosti Džamala Mareja, koji bi trebao ove sezone da pokaže da li je „all star“ kalibar i razvitka mladog Majkl Porter Jr-a.

Da Golden Stejt Voriorse nije zadesila nova katostrofa povredom Kleja Tompsona, usljed koje će opet propustiti cijelu sezonu, o njima bi se ponovo govorilo kao glavnim pretedentima za finale konferencije. Ovako, procjene govore da će se boriti za plej-of. Stef Kari će ponovo nositi cijelu ekipu na plećima, pomoć će imati od starog druga Drejmond Grina, a respektabilnu prvu petorku kompletiraće Keli Ubre, Endrju Vigins i, ovogodišnji drugi pik, Džejms Vajzmen. Međutim, slaba klupa će vjerovatno ograničiti domete ovog tima.

Dalas je jedan od najozbiljnijih kandidata za visok plasman na zapadu. Maveriksi nisu mnogo mijenjali tim ove sezone (Set Kari je trejdovan za Džoš Ričardsona). Očekuje se da Luka Dončić povede tim do samog kraja, a nije isključeno da upravo on bude novi MVP. Jedna od najzanimljivijih timova za gledanje biće Finiks Sansi, koji su prošle sezone u „mjehuru“ imali skor 8-0, ali su ostali kratki za plej-of. Mladom timu se pridružio iskusni Kris Pol, koji je partijama u Oklahomi pokazao da je daleko od završetka karijere. Došao je i fenomenalni defanzivac i šuter za tri poena Džej Krauder, prošlogodišnji finalista sa Majamijem, a vidjećemo koliko će odlasci Kelija Ubrea i Riki Rubija uticati na ekipu.

Od ostalih timova sa zapada posebnu pažnju treba obratiti na Nju Orleans Pelikanse, koji su ostali bez Dru Holideja. Međutim, pravi spektakl će biti gledati konačno potpuno spremnog Zajano Vilijamsona, koji je radio na masi tokom pauze, pa je smršao više od 10kg. U zamjenu za pomenutog Holideja stigli su Erik Bledsou, Džordž Hil, brojni pikovi, a na klupi je sjeo Džef Van Gandi. Timove gotovo da nisu mijenjali Juta i Portland i oni su vjerovatni učesnici plej-ofa, a zanimljivo će biti gledati i razvitak mlade ekipe Memfis Grizlija.

Prava nepoznanica je Hjuston, odnosno da li će Džejms Harden ostati u njima. Prema posljednjim informacijama blizu trejda je u Bruklin, a pominju se i Filadelfija, GSW i Denver. On je tokom predsezone više vremena provodio u striptiz klubovima, negoli u trening kampu, u kojem se na kraju pojavio sa viškom kilograma. „Rakete“ su ostale bez Rasela Vestrbruka, ali je stigla zamjena u vidu Džon Vola.

Gužva na istoku

Mnogo neizvjesnija borba za mjesta u plej-ofu nas učekuju na istoku. Svjesni da sve počinje i da se sve završava sa Janisom Adetokumpom rukovodstvo Milvokija je sa „Greak Freak-om“ potpisalo najveći ugovor u istoriji NBA lige – 228 miliona za pet sezona. Janis je najveći kandidat da ponovo postane MVP lige, čime bi postao tek četvrti igrač kojem je pošlo za rukom da tri puta uzastopno dobije to priznanje, ali bi tu nagradu vjerovatno radije zamijenio tituluom koju navijači iz Viskonsina čekaju 50 godina. Veliku pomoć u ostvarenju tog cilja će imati u najpotcjenjenijem plejmejkeru lige Dru Holideju, čije usluge je morao da plati Erik Bledsou, koji je otišao u Pelikanse.

Boston će opet igrati značajnu ulogu. Tejtum je produžio ugovor, neočekivano je tim napustio Hejvord, a iskusni Džef Tig će zamijeniti povrijeđenog Kembu Vokera. Treba imati na umu da će prazne tribine najviše negativno uticati na ovaj tim, jer je TD Garden prepoznat po frenetičnoj atmosferi. Njihova prošlogodišnja žrtva, Toronto Reptorsi su tokom pauze ostali bez dva bitna igrača u reketu – Mark Gasola i Serž Ibake. Reptorsi prostor u „salary cap-u“ čuvaju za sljedeću sezonu, kada se očekuje da napadnu neku veliku zvijezdu.

„Proces“ koji je Filadelfija godinama gradila je završen. Međutim, prošlogodišnja „metla“ u prvoj rundi plej-ofa od Seltiksa, je natjerala Sikserse da naprave velike rezove u ekipi. Generalni menadžer je postao Deril Mori, koji se najviše „proslavio“ diplomatskim skandalom, dok je bio u Hjustonu, komentarima o protestima u Honk Kongu izazvavši gnijev Kineza. On je odmah otpustio trenera Breta Brauna i umjesto njega postavio Dok Riversa. Upravo on bi trebao da smiri narav Džoela Embida i ostalih, a ostaje da se vidi rasplet potencijalnog trejda u kojem bi bio Džejms Harden završio kod njih, a u suprotnom pravcu Ben Simons i mnogi budući pikovi.

Možda najveći favorit na istoku su Bruklin Netsi, koji će po prvi put u istoriji dobiti veću pažnju u odnosu na mnogo slavnijeg gradskog rivala Njujork Nikse. Nakon duge pauze vratili su se Irving i Durent. Ko je imao priliku da gleda Durenta u predsezoni pomislio je samo na dvije stvari: koliko su ljubitelji košarke ostali uskraćeni zbog njegovog izostanka prošle sezone i da ta povreda nije ostavila nikakvog traga na njegove igre. Ukoliko se bude pričalo o partijama Irvinga, a manje o njegovim aktivnostima van terena (nazvao novinare pijunima)ikada se na to doda da na klupi debituje Stiv Neš u ulozi trenera, a da je uz njega i Majk D'Antoni, zbog kojeg bi mogao doći i Harden, visok plasman je za ovu ekipu zagarantovan.

Prošlogodišnji finalisti Majami Hit nije mnogo mijenjao roster. Umjesto Kraudera je došao igrač sličnih karakteristike Ejvori Bredli. Heat opet djeluje kao potcijenjena ekipa, a uz dodatni razvitak mladih igrača Tajlera Hiroa, Bema Adebaja, Dankana Robinsona i ostalih ne bi iznenađenje bilo da ih ponovo vidimo u finalu.

Od Orlanda Nikole Vučevića ne možemo da očekujemo ništa manje i ništa više od onoga šta smo gledali prethodnih sezona. „Magični“ gotovo da nisu mijenjali roster od prošle sezone i upitno je da li mogu da naprave korak više i da preskoče prvu rundu plej-ofa. Za očekivati je da Vučević nastavi da „isporučuje“ dabl-dabl učinke, a dosta će zavisiti od forme nekadašnje velike nade Markela Fulca, koji je tokom pauze radio na šutu spolja.

Od ostalih timova vrijednih pomena zanimljiv tim je skockala Atlanta. Bogdan Bogdanović je nakon spleta čudnih i nerazjašnjenih okolnosti na kraju potpisao za „Jastrebove“ gdje će u toku četiri sezone zaraditi 72 miliona. Pored njega iskusni Režon Rondo će mijenjati na pleju fenomenalnog Trej Janga, centarsku liniju je pojačao sjajni skakač Klint Kapela. Mnogo se očekuje i od šestog pika Onjeku Okungvua, a dolazak iskusnog Danila Galinarija bi trebalo da dodatno ojača klupu.Interesantno će biti vidjeti kako će se Rasel Vestbruk uklopiti u Vašington Vizardse, kao i pratiti razvoj devetog pika Denija Avdije, bivšeg igrača Makabija.

Od ostalih ekipa, izuzev Indijane, pravo čudo bi bilo da Šarlot, Klivlend, Sakramento itd. vidimo u borbi za plej-of.

Bonus video: