Džikić: Do sada smo uradili sve što je trebalo

Budućnost je prolaz nagovijestila već nakon prva tri kola (tri pobjede protiv Ređo Emilije, Hapoela i Galatasaraja), ali je i pokazala karakter kada je bilo najvažnije, u posljednjem kolu, kada je Podgoričanima kod kuće trebao trijumf protiv Litkabelisa (76:62), u meču u kojem su i gosti tražili pobjedu za prolaz.
97 pregleda 8 komentar(a)
Aleksandar Džikić, KK Budućnost Voli, Foto: Filip Roganović
Aleksandar Džikić, KK Budućnost Voli, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.12.2017. 10:35h

Nakon dvije sezone u kojima to nijesu uspjeli, posebno prošle u kojoj nijesu upisali ni pobjedu u 10 mečeva u grupi, košarkaši Budućnost Volija su ponovo u drugoj fazi Evrokupa. Sa po pet pobjeda i pet poraza, Podgoričani su uspješno završili nastup u grupi B, na četvrtom mjestu, a iza sebe su ostavili litvanski Litkabelis i izraelski Hapoel.

Osim protiv prvoplasiranog Bajerna, od kojeg izgubili oba meča, od kojih tijesno onaj u Minhenu, „plavi“ su u grupi savladali po jednom Galatasaraj, Ređo Emiliju i Litkabelis, a dva puta Hapoel, od čega jednom u gostima, što je, vjerovatno, bila i ključna pobjeda za prolaz grupe...

"Kad bih vam rekao koliko je Hapoel potrošio para, svi biste se prevrnuli sa stolica. Ne zato što smo mi, ne znam koliko, dobri ili loši, ali bila je jaka grupa, i super je što smo prošli. Ali, to je sada iza nas, idemo dalje", istakao je trener Budućnosti Aleksandar Džikić nakon pobjede protiv Litkabelisa, u posljednjem kolu.

Budućnost je prolaz nagovijestila već nakon prva tri kola (tri pobjede protiv Ređo Emilije, Hapoela i Galatasaraja), ali je i pokazala karakter kada je bilo najvažnije, u posljednjem kolu, kada je Podgoričanima kod kuće trebao trijumf protiv Litkabelisa (76:62), u meču u kojem su i gosti tražili pobjedu za prolaz.

"Mi smo njih u drugoj i četvrtoj četvrtini držali na 12-13 poena. Oni su napadačka ekipa, imaju igrače na poziciji „pet“ koji su regularni šuteri, kao što su braća Lavrinovič. I mnogo je teško da se igra protiv takvih ekipa..", dodao je Džikić.

Svjestan uspjeha u Evropi, iako to ne želi da potencira, Džikić ističe da se dosadašnji tok sezone može smatrati uspješnim, a to objašnjava na njemu svojstven način.

"Važno je da smo opstali u ABA ligi, sad ćemo da idemo dalje", ističe trener ekipe koja trenutno dijeli lidersku poziciju u regionalnom takmičenju sa šampionom Crvenom zvezdom.

"Sve što smo do sada trebali da uradimo, uradili smo. Ne znam šta nismo, stvarno", dodaje Džikić.

S obzirom na to da već u subotu igraju u gostima protiv Cibone, meč 14. kola ABA lige, a da ih već 3. januara očekuje prvi meč u Top 16 fazi Evrokupa, jasno je da za „plave“ neće biti odmora za novogodišnje praznike.

"Iz Zagreba se vraćamo 31. decembra, već 1. januara smo na treningu. Slavićemo Božić", slikovito je Džikić opisao novi izazovni ritam koji je pred njegovim igračima.

U „Morači“ kreću od Lokomotive, a završavaju sa Cedevitom

Budućnost će u Top 16 fazi igrati u grupi G, sa ruskom Lokomotivom, italijanskim Trentom i Cedevitom, koji su „plavi“ ove sezone već jednom savladali u ABA ligi.

Lokomotiva Kuban, koju vodi srpski trener Saša Obradovićm nekadašnji igrač Budućnosti (sezona 2000/2001), jedina je ekipa sa maksimalnim učinkom u prvoj fazi i prvi favorit za osvajanje titule. Tim Saše Obradovića ostvario je svih 10 pobjeda u grupi C, i jedini je klub u ovom takmičenju koji je dva puta prvu fazu završio sa 10-0.

Prvi put je to uradio u sezoni 2014/2015, kada je od početka upisao 19 pobjeda u nizu, prije nego je u revanšu četvrtfinala ubjedljivo poražen od Uniksa, zbog čega je i ispao iz daljeg takmičenja.

Trento je osvojio drugo mjesto u grupi D (prvi je bio Asvel), sa skorom 6-4, zahvaljujući boljem učinku u međusobnim duelima sa Zenitom. Cedevita je bila treća u grupi A (5-5), iza Darušafake i Uniksa.

"Mislim da je dobro što će ekipa imati još tih šest mečeva. Od boljih učiš. Kad odeš i igraš sa Bajernom na jednu loptu, dođeš kući pa kažeš „ja ovo mogu da uradim“. Sigurno će neko i da nas „pokida“ u toj drugoj grupi, ali nema veze", rekao je Džikić.

Budućnost će u prvom kolu, 3. januara, dočekati Lokomotivu, a posljednje kolo je na programu 7. februara, kada u „Morači“ stiže Cedevita.

Nakon šest mečeva druge faze po dvije ekipe iz sve četiri grupe plasiraće se u četvrtfinale, koje se igra na dvije pobjede.

Budućnost je četvrtfinale ovog takmičenja igrala dva puta, u sezonama 2011/2012 i 2012/2013.

Ivanović najbolji strijelac ekipe, Ilić prvi skakač i bloker

Da je rezultat Budućnosti, prvenstveno, plod timske igre, govori i statistika nakon prve faze takmičenja. Nijedan od igrača podgoričkog tima, naime, nije u prvih pet u statističkim kategorijama.

Po ukupnoj statistici, najbolji igrač Budućnosti u prvoj fazi takmičenja je Nikola Ivanović sa prosječnim indeksom korisnosti 17,2 i po tome je na 13. mjestu.

Ivanović je bio najbolji strijelac ekipe, u prvih 10 utakmica je prosječno bilježio 14,2 poena po meču, i nalazi se na 16. mjestu liste poentera. Iza njega su Kajl Gibson (12,9), Nemanja Gordić (11,8)...

Prvi skakač Podgoričana je Aleksa Ilić, na 18. mjestu na listi najboljih po broju uhvaćenih lopti, sa 5,6 skoka po meču, na osam utakmica koliko ih je igrao. Slijede Kajl Lendri (5,4 – 10 mečeva), Filip Barović (4,83 – 6 mečeva)...

Nemanja Gordić je najbolji po asistencijama u Budućnostii, u 10 kola je proječno po meču bilježio 4,2 uspješna dodavanja, i 18. je u toj konkurenciji. Iza njega je Ivanović (3,2)...

Prvi „kradljivac“ Budućnosti je kapiten Suad Šehović, na diobi 44. mjesta, sa 1,14 prosječno ukradenom loptom po meču. Slijede Ivanović (1,1), Sead Šehović (1).

Ilić je i najbolji bloker Budućnosti u prvoj rundi Evrokupa, sa 0,5 blokadi prosječno po meču.

U Budućnosti, Barović ima najbolji procenat šuta za dva poena (66,6%), Suad Šehović za tri (42,1%), a Ivanović sa linije slobodnih bacanja (87,7), po čemu je šesti u Evrokupu.

Bonus video: