Plej-of bitka u „Stožicama”

Košarkaši Mornara u derbiju 12. kola ABA lige večeras (19 časova) gostuju Cedevita Olimpiji

3788 pregleda 0 komentar(a)
Džejkob Pulen na utakmici u Ljubljani prošle sezone, Foto: Cedevita Olimpija/jurij Kodrun
Džejkob Pulen na utakmici u Ljubljani prošle sezone, Foto: Cedevita Olimpija/jurij Kodrun

Letimičan pogled na tabelu ABA lige mogao bi da izazove zabunu. Trećeplasirani Mornar gostuje Cedevita Olimpiji, koja je na 10. mjestu, sa pet bodova manje i po tome bi moglo da se pomisli da je tim Mihaila Pavićevića izraziti favorit.

Ali, „caka” je u broju utakmica i činjenici da u košarci poraz donosi bod, a pobjeda dva. Procentualno, Ljubljančani imaju bolji učinak, jer su dobili šest, a izgubili jedan meč, dok je skor Barana 8:2. Večerašnji duel u „Stožicama” biće obračun timova koji su legitimni kandidati za plej-of, pa zbog toga ni urednici sajta ABA lige nisu imali dilemu koji meč je derbi 12. kola, iako se sastaju i Igokea (skor 8:2) i Crvena zvezda (9:1) na povratku Dejana Radonjića na klupu Beograđana.

Biće to repriza izuzetnog duela iz prošle sezone u Ljubljani, gdje je Mornar preživio dva šuta domaćina za pobjedu i nakon produžetka slavio 91:90.

- Cedevita, kao i mi, pretenduje na najveći plasman. Ovo je, svakako, jedan od derbija ABA lige. Ljubljančani su napravili odličan, izuzetno kvalitetan tim, sa iskusnim i kvalitetnim igračima, koje je dobro uklopio trener Golemac. Igra jako dobro, možda u ovom trenutku najbolje u ABA ligi i zaista zaslužuje svaki respekt. Eventualni uspjeh bio bi nam veliki korak ka zacrtanom cilju. Čeka nas izuzetno teška, zahtjevna utakmica, moramo biti fokusirani 40 minuta na zadatke koje ćemo postaviti i samo tako možemo doći do dobrog rezultata - istakao je Pavićević.

Trener Mornara nije želio da progozira ko će pobijediti.

- Ne idu mi prognoze od ruke, to ostavlja meteorolozima. Mogu samo da ponovim - respektujemo ekipu Cedevite, ali vjerujemo u svoj kvalitet. To sam rekao igračima, kao i pred svaki drugi meč. Imali smo sedam dana na raspolaganju da treniramo, da se malo osvježimo i mislim da ćemo biti spremni za utakmicu u Ljubljani. A rezultat je zaista vrlo teško prognozirati - zaključio je Pavićević.

Barani prosječno po utakmici postižu 83 poena i po tome su treći u ABA ligi. Ubjedljivo prvi je upravo njihov večerašnji rival sa 91,3 koša. Jasno je da je Mornaru neophodna odlična igra u odbrani, ali i pažljiva u napadu, jer Cedevita Olimpija po utakmici prosječno postiže 16,5 poena iz kontri

- „Mogli smo na miru da se pripremamo za derbi u Ljubljani i mislim da smo se dobro pripremili. Cedevita Olimpija ima samo jedan poraz i to dovoljno govori o njenoj snazi. Istina, odigrala je tri utakmice manje od nas. U svaki meč ulazimo sa željom da dobijemo i tako će biti i sada. Optimista sam - istakao je Uroš Luković.

Barska ekspedicija se neće vraćati iz glavnog grada Slovenije, već će otputovati u Čačak, gdje u srijedu, 30. decembra, igra odgođeni meč 4. kola protiv Borca. Na oba susreta Pavićević će moći da računa na Ajzeu Vajtheda, koji se oporavio od lakše povrede.

Gordić na pragu Mornara

O dolasku Nemanje Gordića u Mornar se pričalo više puta u protekle dvije godine, čini se da je sada kucnuo čas za taj transfer.

Plejmejker šampionske generacije Budućnost Volija ne igra sjajno u Partizanu i sve češće se priča o njegovom odlasku. Beograđani su razočarali u dosadašnjem toku sezone, u ABA ligi imaju skor 5:6, a ceh bi mogao da plati najbolji strijelac u istoriji ABA lige.

Situaciju bi mogli da iskoriste Barani i pojačaju se u bekovskoj liniji, što im je potrebno u borbi za plej-of regionalnog takmičenja, ali i u Top 16 fazi Evrokupa. Ako dođe, 32-godišnji reprezentativac BiH ne bi imao pravo nastupa protiv Borca u Čačku 30. decembra ili u derbiju sa Igokeom 3. januara u „Topolici”, kojim se završava polusezona. Debi bi mogao da ima 11. januara u duelu sa Zadrom u Baru.

Bonus video: