Biti ili ne biti: Pobjeda za prolaz

Oba tima uoči večerašnjeg duela u „Morači” imaju po četiri pobjede i pet poraza, ali su Podgoričani u nešto boljoj situaciji
57 pregleda 1 komentar(a)
KK Budućnost, Foto: Savo Prelević
KK Budućnost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2017. 11:11h

„Do or die”, što bi rekli Englezi, ili hamletovski „biti ili ne biti” - ove početne riječi u najavnom tekstu na sajtu Evrokupa slikovito opisuju karakter večerašnjeg meča između košarkaša Budućnost Volija i Litkabelisa, koji je 7. novembra dobio prvi međusobni duel u Litvaniji sa 86:79.

Kako se radi o utakmici posljednjeg, 10. kola grupe B, nakon kojeg više niko nema prava na popravni, jasno je kakav je ulog u pitanju.

Oba tima uoči duela u „Morači” imaju po četiri pobjede i pet poraza, ali su Podgoričani u nešto boljoj situaciji, ne samo zbog toga što igraju kod kuće.

Pobjeda, naime, jedne ili druge vodi u Top 16 fazu, ali poraz definitivno eliminiše samo Litkabelis. S druge strane, Budućnost bi i u slučaju poraza pred svojim navijačima mogla da prođe, ali bi morala da računa na povoljan epilog ostalih mečeva, odnosno pobjede Galatasaraja (protiv Hapoela) i Bajerna u Italiji protiv Ređo Emilije (Bavarci bi trijumfom postali osmi tim u istoriji ovog takmičenja koji je prošao grupu sa skorom 10-0). „Plavi” bi , naime, tada bili bolji od Italijana (oba tima bi imala skor 4-6) zbog ubjedljivije pobjede u dva međusobna meča (82:74 u „Morači” - 71:77 u Italiji).

"Veoma je jednostavno: Ako želimo da stignemo do sljedećeg kruga takmičenja, moramo da pobijedimo Litkabelis. Znamo da postoje i neke druge opcije, ali ne želimo da se oslonimo na njih", upozorava trener Podgoričana Aleksandar Džikić, koji je protiv Igokee mogao da računa na oporavljenog kapitena Suada Šehovića, dok je još uvijek van stroja centar Filip Barović.

Kalkulacija je dosta, u meču u kojem „staje” čitava evropska sezona, ali je pobjeda najsigurnija opcija za prolaz grupe, čime bi bio ispunjen cilj koji je bio dostižan nakon skora 3-0 u prva tri kola.

"Želimo da prođemo u narednu rundu Evrokupa, a da bismo to uspjeli moramo da pobijedimo u ovom meču. Litkabelis je dobar i veoma iskusan tim. Ovo je i za njih važna utakmica, ali mi ćemo dati sve od sebe da pobijedimo. Moramo da budemo jaki i hrabri. A, takođe, nam je potrebna i pomoć sa tribina, sa njihovom podrškom će biti lakše doći do cilja", rekao je plej Nemanja Gordić, koji je u prvom meču protiv Litkabelsa upisao sedam poena (7-1 šut za dva poena, 2-1 za tri).

Ako pobijede Litkabelis, a prežaljeni Hapoel savlada Galatasaraj, onda bi Budućnost zauzela drugo mjesto u grupi. Na treću poziciju Podgoričane vodi pobjeda protiv Litvanaca, te trijumfi Galatasaraja i Bajerna, a sa četvrte bi prošli u slučaju pobjede u posljednjem kolu, kao i trijumfa Galate i Ređo Emilije...

Večerašnja utakmica u „Morači” počinje u 19 sati. Cijena ulaznice je dva eura.

Bonus video: