Košarka je inspiracija: Karijev povratak - dostigao učinak Maravića, najstariji poslije Brajanta sa više od 60 poena

Kari protiv Portlanda za 36 minuta ubacio 62 poena

4079 pregleda 0 komentar(a)
Kari na meču sa Portlandom, Foto: Reuters
Kari na meču sa Portlandom, Foto: Reuters

NBA liga ponovo je dočekala da vidi Stefa Karija u vrhunskom izdanju –u pobjedi Golden Stejta nad Portlandom (137:122) u noći između nedjelje i ponedjeljka sjajni šuter postigao je 62 poena i stigao do rekorda karijere.

Za 36 minuta na terenu,Kari je iz igre šutirao 18/31, pogodio je osam od 16 trojki i 18 od 19 slobodnih bacanja. Nikada u karijeri nije toliko puta bio na liniji za slobodna bacanja na jednom meču. Ubacio je po 31 poen u oba poluvremena i postao prvi igrač poslije legendarnog Pita Maravića, koji je u oba poluvremena postigao po minimum 30 poena. Ipak, jedno promašeno bacanje znači da je Kari prekinuo niz od 80 pogođenih penala.

Karijev dosadašnji rekord bila su 54 poena protiv Njujorka prije osam godina u “Medison Skver Gardenu“.

Košarkaš je prošle sezone na meču sa Finiksom slomio lijevu ruku. Nakon povrede mnogi su se pitali da li će biti na istom nivou. Kari im je nakon rekorda karijere poručio:

"Nije me lako poremetiti. Samouvjeren sam i ništa što vi kažete neće me izbaciti iz ravnoteže. Ljudi oko mene znaju koliko me košarka inspiriše i pokreće. U NBA sam 12 godina i želim da se takmičim. Ne bježim od toga", poručio je Kari poslije meča.

Sa 32 godine i 295 dana, Kari je postao drugi najstariji igrač sa minimum 60 poena na jednom meču. Rekorder je i dalje Brajant koji je imao 37 godina kada je protiv Jute 13. aprila 2016. u posljednjem meču u karijeri ubacio 60 poena, piše ESPN.

"Privilegija je imati ga u timu. Briljantan je", poručio je trener Golden Stejta,Stiv Ker.

Kari je do nevjerovatnog učinka došao za 36 minuta, a u toj kategoriji i dalje je Brajant nedodirljiv. Legenda Lejkersa je 20. decembra 2005. protiv Dalasa 62 poena ubacio za 33 minuta.

- Na terenu je izgledao kao čovjek koji ima neku misiju – rekao je poslije meča, Karijev saigrač, Drejmond Grin.

Nažalost, ove sezone je lišen pomoći Kleja Tompsona, koji je zbog povrede van terena. Njih dvojica su jedini igrači “ratnika“, koji su u posljednje tri decenije na nekom meču postigli minimum po 60 poena. Tompson je do ovog učinka stigao za 29 minuta protiv Indijane 2016. godine. U istoriji Voriorsa nedodirljiv je Vilt Čemberlen sa 27 utakmica na kojima je imao učinak od minimum 60 poena.

Utakmica protiv Portlanda bila je sedma u karijeri na kojoj je Kari ubacio makar 50 poena. Četvrti je na listi aktivnih igrača sa tim učinkom.

Maestralni šuter je na 49 mečeva u NBA ligi postigao najmanje osam trojki. I po tome je bolji od svih igrača, koji trenutno igraju u najjačoj ligi na svijetu. Na drugoj poziciji je Džejms Harden – Brada je odigrao 21 meč, na kojem je makar osam puta bio precizan sa linije za tri poena.

Bonus video: