Najčudnijim putem do istorije NBA lige

Lamelo Bol postao najmlađi igrač koji je upisao tripl-dabl u najjačoj ligi svijeta. Njegov razvoj je bio jako čudan, jer je bio najmlađi američki profesionalac i igrao u Litvaniji i Australiji, a onda ga je izabrao Majkl Džordan

4005 pregleda 0 komentar(a)
Lamelo Bol dobija čestitke od zvijezde Atlante, Trea Janga, Foto: AP
Lamelo Bol dobija čestitke od zvijezde Atlante, Trea Janga, Foto: AP

U moru NBA rekorda kojim nas američki mediji zatrpavaju iz noći u noć, jedna vijest se, ipak, izdvojila - Lamelo Bol je postao najmlađi igrač u istoriji koji je u najjačoj ligi svijeta ostvario tripl-dabl.

Najmlađi od tri sina kontroverznog Lavara Bola je pobjedi Šarlota nad Atlantom doprinio sa 22 poena, 12 skokova i 11 asistencija i sa 19 godina i 140 dana za 177 dana nadmašio dosadašnji rekord Markela Fulca. Postao je tek peti ruki u istoriji koji je ostvario takav učinak i prvi igrač Hornetsa kojem je to pošlo za rukom nakon ulaska sa klupe.

Lamelov razvojni put je bio veoma čudan, vjerovatno i najčudniji od svih igrača koji su se ikada pojavili na draftu. Za sve je krivac, naravno, kontroverzni otac, koji se nije libio da ruši sve barijere kako bi njegovi sinovi uspjeli. Svijet ga je upoznao kada je u orbitu ušao Lonzo Bol, koji je kao drugi pik 2017. stigao u LA Lejkerse.

Godinu kasnije, u slavni klub iz Grada Anđela je došao Lebron Džejms, a Lonzo i on postali jedni od rijetkih saigrača u NBA koji su na istoj utakmici upisali tripl-dabl. U drugoj polovini sezone 2018/2019, Lejkersi su počeli da razmišljaju da trejduju najstarijeg od braće Bol, a Lavar je izrekao čuvenu rečenicu:

- Lebron Džejms bez Lonza neće osvojiti šampionat u El-Eju. To vam garantujem.

Lejkersi su u ljeto 2019. ipak trejdovali Lonza, zajedno sa Brendonom Ingremom, Džošom Hartom i pravima na Deandrea Hantera, tri pika i novac, za Entonija Dejvisa. U svojoj prvoj sezoni u Lejkersima, Obrva je uz Lebrona donio šampionski prsten čekan deceniju...

Dok se u SAD borio za najstarijeg od trojice sinova, Lavar je povukao neočekivan potez - svoja dva mlađa sina, Lamela i Lianđela, odveo je u litvanski Prienai. Time je Lamelo već ispisao prve stranice istorije, jer je sa 17 godina i 112 dana postao najmlađi američki košarkaš koji je ikada potpisao profesionalni ugovor.

Prienai je brzo napustio Baltičku ligu i igrao egzibicione utakmice pod okriljem „Big Baller Brand”, kompanije u vlasništvu Lavara Bola. Kontroverzni otac je potom zbog sinova organizovao i JBA, ligu koju je zamislio kao alternativu NCAA, ali je sve ugašeno vrlo brzo, a Lamelo se vratio da završi srednju školu.

Trebalo je da ode na Univerzitet UCLA, ali je završio u Ilavara Houksima, klubu iz Australije, u kojem je prosječno bilježio 17 poena, 7,4 skoka i 6,8 asistencija. Prijavio se na draft, govorilo se da bi mogao da bude i prvi pik, ali je sudbina htjela da ga izabere Šarlot, tj. Majkl Džordan, za kojeg je Lavar svojevremeno takođe imao zanimljive riječi:

- Rekao sam svojim sinovima - neko će nekada morati da bude bolji od Majkla Džordana? Zašto to ne biste bili vi?

Lamelo vjerovatno nikada neće biti kalibar Letećeg Visočanstva, ali ima samopouzdanje do neba, o čemu je nakon tripl-dabla protiv Atlante pričao i njegov trener Džejms Borego.

- Ruki koji ima 19 godina obično ne izgleda ovako. Ovo se rijetko gleda. Ne dozvoljava da ga uznemiri bilo šta. Ponaša se kao da na ovom nivou igra godinama - istakao je Borego.

Ni 19-godišnji plejmejker nije djelovao uzbuđeno zbog svog dostignuća.

- Živim svoj život i znam za šta sam sposoban. Ovakve stvari me ne dotiču, jer znam da bi trebalo da se dogode - poručio je Lamelo Bol.

Bonus video: