Kreće Top 16 - imperativ Budućnosti protiv Burga

Cilj Budućnost Volija je plasman u četvrtfinale Evrokupa, zbog toga nema izbora - večeras (19.15) mora da savlada francuski tim, na čijoj klupi sjedi Savo Vučević

6340 pregleda 0 komentar(a)
Spreman da pruži maksimum: Petar Popović, Foto: Savo Prelević
Spreman da pruži maksimum: Petar Popović, Foto: Savo Prelević

Dva puta ove sezone, Budućnost Voli je vezala dva poraza - od Mornara i Unikahe, pa onda opet od Barana i Mege. Sada, tri dana nakon šokantno ispuštene pobjede u Splitu, Podgoričani nemaju pravo da sebi dozvole da zaređaju sa porazima.

Razlog je jednostavan - ako večeras (19.15 časova) ne savladaju Burg na otvaranju Top 16 faze Evrokupa, ciljani plasman u četvrtfinale bi bio pod velikim znakom pitanja. Opet će, kao u prethodna dva slučaja kada je gubio dva meča zaredom, Baranin na klupi „plavih” Petar Mijović za suparnika imati sugrađanina, ovog puta Sava Vučevića.

Član čuvene košarkaške porodice decenijama živi u Francuskoj, u kojoj je 2002. bio trener godine, a od 2016. je na klupi sadašnjeg tima. Već u prvoj sezoni ga je kao šampiona Pro B lige uveo u elitni rang, bio finalista Liders kupa, na kojem nastupa osam najboljih francuskih ekipa, a svih ovih godina sa njim su u Burgu sjajni američki centar Zakeri Pikok i pouzdano krilo Maksim Kurbi.

Prvi strijelac ekipe je nekadašnji bek Partizana Danilo Anđušić, aduti su i Pjer Pelo, Tomas Skrab i Zek Rajt, a u timu neće biti bivšeg centra Budućnosti Alena Omića, koji će zbog parcijalne rupture zadnjeg ligamenta koljena pauzirati šest do sedam sedmica i propustiti gotovo cijelu Top 16 fazu.

- Pred nama je jako teška i zahtjevna utakmica. Prema ekipi Burga i treneru Vučeviću imamo maksimalan respekt. Iskusna ekipa, jako dobro podijeljene uloge, dodatno pojačani za Top 16 fazu i iza njih za sada odlična sezona u oba takmičenja - istakao je Mijović, koji se vraća na klupu nakon preležanog koronavirusa.

U tim se, osim trenera, vraća i Vili Rid, koji je prethodna dva meča u ABA ligi propustio zbog suspenzije.

- Imamo probleme, drugi put smo obustavili trenažni proces i ne uspijevamo da odigramo utakmicu u punom sastavu. Nadam se da, svjesni situacije, imamo snage da se skupimo i odigramo dobar meč i zabilježimo pobjedu koja će nam mnogo značiti - naglasio je Mijović.

Burg je u prvoj fazi upisao šest pobjeda i do posljednjeg kola bio u igri za 1. mjesto u grupi A, ali je izgubio od Huventuda u Badaloni. Po dva puta je izgubio od Španaca i UNIKS-a, a upisao po dva trijumfa protiv Partizana, Venecije i turskog Bahčešehira.

- Brug je u prvoj fazi igrao jako dobro i lagano prošao u Top 16. Znamo da nas čeka teška utakmica, sa puno ritma. Francuzi igraju brzo, na šta moramo da budemo spremni da odgovorimo. To je veoma iskusna ekipa, koju dobro poznajemo i nadam se da ćemo tokom svih 40 minuta biti na nivou, kako bismo došli do važne pobjede - rekao je Petar Popović, koji je konačno izliječio povredu koljena i može da pruži maksimum.

Bonus video: