Mornar sanja evropsko proljeće na ostrvima vječnog proljeća

Na startu Top 16 faze, košarkaši Mornara večeras (21 čas) gostuju Gran Kanariji i traže veoma važan brejk

3449 pregleda 3 komentar(a)
Košarkaši Mornara, Foto: Aleš Fevžer
Košarkaši Mornara, Foto: Aleš Fevžer

Prvi put u klupskoj istoriji, Mornar je stigao do Top 16 Evrokupa.

A na njenom startu čeka ga treći najuspješniji tim prvog dijela takmičenja, finalista iz 2015. i klub protiv koji je godinu kasnije bio nadomak novih mečeva za titulu, ali to nije dozvolio bivši igrač Budućnosti Vladimir Micov - srpski internacionalac je tada, u dresu Galatasaraja, košem dvije sekunde prije kraja izborio produžetak, a onda mu blokadom u finišu dodatka donio finale, kasnije i titulu protiv Strazbura.

Bolji poznavaoci „kraljice igara” lako su povezali asocijacije i shvatili da će naspram Barana večeras (21 čas) biti Gran Kanarija. Sa najvećim rivalom Mornara, sastav Porfija Fisaka vežu i dva košarkaša koja su nedavno stigla na ostrva vječnog proljeća - Erl Klark i Šon Kilpatrik.

Amerikanci koji su nastupali u Podgorici su u decembru stigli u Las Palmas i odigrali po tri meča u ACB ligi. U Evrokupu će debitovati večeras (21 čas), a u crnogorskom timu se nadaju da neće imati uspjeha kao kada su igrali za Budućnost, kada su upisali po dvije pobjede...

- Svi smo govorili da je veliki uspjeh ulazak u drugu fazu Evrokupa, ali kad smo već došli dovde, grehota bi bilo stati. Uz dužno poštovanje svih ekipa u grupi, a u Top 16 nema loših, kao što nije bilo protiv nas ni u prvoj fazi, nemamo čega da se plašimo. Sa ekipama tog kvaliteta smo igrali u prvom krugu i želimo da protiv Gran Kanarije odigramo dobru utakmicu - poručio je Mihailo Pavićević.

Mornar zbog dugog putovanja na ostrvo koje geografski pripada Africi, a politički Španiji, nije igrao protiv Zadra u nedjelju u ABA ligi.

- Imali smo vremena da se spremimo, to mi daje nadu da ćemo ući maksimalno spremni u duel. Gran Kanarija je sastavljena od iskusnih, provjerenih igrača, godinama je u vrhu ACB lige i zaslužuje svaki respekt. I na ovom meču imaćemo vjeru u sebe, u svoj kvalitet, rad i trenutnu formu, koja je u posljednjem mjesecu vidno podignuta. Eventualnim uspjehom protiv Gran Kanarije bismo napravili ogroman posao, ali neće biti nimalo lako - jasan je 63-godišnji stručnjak.

Barska ekspedicija je u subotu krenula u Beograd, gdje je prespavala i preko Frankfurta stigla u Las Palmas u nedjelju oko 13 časova. Na Kanarima je već tri dana i imala je dovoljno vremena da se odmori i aklimatizuje i napravi veliki korak ka proljeću u Evrokupu, tj. četvrtfinalu...

- Svim ekipama koje idu na Kanarska ostrva najveći problem je dugo putovanje, ali mi sada na to ne možemo da se žalimo. Neplanirano smo došli mnogo ranije, tako da smo imali vremena da se odmorimo i pripremimo za utakmicu - zaključio je Pavićević.

U drugom meču grupe H, Andora od 20 časova dočekuje UNIKS.

Bonus video: