prvi čovjek evrolige

Bertomeu o A licenci: I Budućnost je kandidat, ali prioritet su nam njemački i francuski klubovi

"Partizan i Crvena zvezda su kandidati, kao i Budućnost, ali imamo i klubove u Italiji, Španiji, Rusiji, koji mogu da budu kandidati za A licencu"

12991 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Bertomeu, Foto: Savo Prelević
Bertomeu, Foto: Savo Prelević

Prvi čovjek Evrolige, Đordi Bertomeu kazao je da je to takmičenje otvoreno za proširenje u doglednoj budućnosti, ali i za dodjeljivanje A licence.

Bertomeu je to izjavio tokom gostovanja u Minehnu, gdje je govorio o evropskoj košarci i njenoj budućnosti.

On je kazao da je dosta timova zainteresovano za dobijanje A licence.

"Ne mogu da otkrijem imena, ima dosta timova širom Evrope koji žele da igraju Evroligu, lista je poduža, što govori o tome da je takmičenje uspješno. Moramo da gledamo tržište po tržište i tražimo klubove koji mogu da rade samostalno i odgovore svim zahtjevima takmičenja koji su veliki. I biće još zahtjevniji kako vrijeme bude prolazilo. Partizan i Crvena zvezda su kandidati, kao i Budućnost, ali imamo i klubove u Italiji, Španiji, Rusiji, koji mogu da budu kandidati za A licencu. Za mene je jako važan koncept Evrokupa, jer s nekim klubovima imamo mogućnost da radimo godinama unazad, zbog čega nam je mnogo lakše da razmišljamo o njima kao kandidatima", izjavio je Bertomeu.

Ipak, Bertomeu kaže da je prioritet da A licencu dobiju klubovi iz Njemačke i Francuske. Ponovo je aktuelna priča o timu iz Velike Britanije.

"Moramo da idemo korak po korak. Sada je najvažnije da vidimo možemo li da uključimo timove poput Asvela i Bajerna. Nama je Bajern od izuzetnog značaja jer je u pitanju globalno jedan od najvećih brendova, zato je Bajern za nas prioritet. Najlakše je nekog samo pozvati u takmičenje, mi kao vlasnici lige želimo da ukažemo na sve obaveze i odgovornosti koje nosi poziv, šta možemo da ponudimo", objasnio je Bertomeu.

Govorio je i o važnosti Evrokupa.

"Za nas je Evrokup je izuzetno važan, jer daje direktan plasman u Evroligu. U budućnosti će takmičenje biti sastavljeno od najjačih klubova tog ranga, jer potencijalna buduća licenca doći će upravo kroz Evrokup, gdje ćemo pokušati da pomognemo klubovima da podignu nivo i postanu u rangu Evrolige", zaključio je Bertomeu.

Preporučujemo za Vas