Balkanska dominacija: Dončić, Jokić i Vučević lideri NBA lige

Iza balkanske trojke i Embida su Kevin Durent, Lebron Džejms, Kajri Irving, Entoni Dejvis, Janis Adetokumbo i Bem Adebajo

15653 pregleda 307 reakcija 16 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Luka Dončić, Nikola Jokić i Nikola Vučević dominiraju NBA ligom u kategoriji koja se u američkim košarkaškim krugovima smatra kao jedna od relevantnijih - zove se Player impact estimate (PIE - procjena uticaja igrača).

PIE se izračunava kada se se saberu poeni, pogođeni šutevi iz igre i slobodna bacanja, a oduzmu promašeni šutevi i penali, zatim se saberu defanzivni skokovi i ofanzivni skokovi i podijele sa dva, te dodaju asistencije, ukradene lopte, blokade i podijele sa dva, a oduzmu faulovi i izgubljene lopte jednog igrača i na kraju se podijele sa istim tim brojkama ekipe na jednom meču.

Izgleda komplikovana formula, ali njome se dobija koeficijent koji pokazuje koliko igrači utiču na učinak svog tima.

Na vrhu liste je Luka Dončić sa 21,1 PIE bodova. On u prosjeku postiže 27,4 poena, 9,7 skokova i 8,3 asistencije za Dalas.

Na drugoj poziciji je Džoel Embid iz Filadelfije, a na trećem je Nikola Jokić (20 PIE), sa 24,2 poena, 11,2 skokova i 10,4 asistencije po utakmici. Ako nastavi u ovom ritmu mogao bi da postane tek treći igrač u istoriji koji je sezonu završio sa tripl-dabl prosječnim učinkom nakon Oskara Robertsona i Rasela Vestbruka.

Četvrto mjesto zauzima Nikola Vučević, crnogorski as - na 11 mečeva ove sezone ima 22,4 poena, 11,3 skokova i 3,5 asistencija po meču, uz 50,3 odsto šuta iz igre.

Centar Orlanda šutira trojke čak 42,4 odsto, a ima manje od 1,5 faulova i izgubljenih lopti po utakmici.

Iza balkanske trojke i Embida su Kevin Durent, Lebron Džejms, Kajri Irving, Entoni Dejvis, Janis Adetokumbo i Bem Adebajo.

Bonus video: