NAŠ PROSLAVLJENI KOŠARKAŠ O KARIJERI U BAMBERGU

Vlado Šćepanović: Uživam i učim u Njemačkoj

“Andrea Trinkjeri je, po mom mišljenju, među tri-četiri najbolja trenera u Evropi. Njemu je košarka na prvom mjestu, on je u košarci 24 sata. Čovjek koji je spreman na saradnju, savjet...U pripremi treninga i mečeva, on uvijek konsultuje sve nas u stručnom štabu. Ta njegova širina, spremnost da i dalje uči, govori o njegovoj veličini.
456 pregleda 0 komentar(a)
Vlado Šćepanović, Foto: Aba-liga.com
Vlado Šćepanović, Foto: Aba-liga.com
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Vlado Šćepanović od avgusta je dio evroligaške košarkaške priče, kao dio stručnog štaba Bamberga, na čijem je čelu Andrea Trinkjeri.

Iako je već imao šansu da bude prvi trener, jedan od najboljih crnogorskih košarkaša svih vremena smatra da je dolaskom u njemački klub napravio pravi izbor.

“Andrea je, po mom mišljenju, među tri-četiri najbolja trenera u Evropi. Njemu je košarka na prvom mjestu, on je u košarci 24 sata. Čovjek koji je spreman na saradnju, savjet...U pripremi treninga i mečeva, on uvijek konsultuje sve nas u stručnom štabu. Ta njegova širina, spremnost da i dalje uči, govori o njegovoj veličini. Velika mi je čast da radim sa njim. Iskreno, za ovih pet mjeseci sam mnogo naučio od njega. Ta saradnja je na obostrano zadovoljstvo i nadam se da će donijeti i dobre rezultate”, kazao je Šćepanović.

Šampion Njemačke na polovini takmičenja u Evroligi nije u zoni četvrtfinala, ali ima ambicije, kao i šanse da tamo bude na kraju regularnog dijela sezone.

“Zadovoljni smo. Imamo bolji rezultat nego prošle godine, već imamo sedam pobjeda, prošle godine smo imali četiri u ovom periodu. Imamo novu ekipu, pet novih igrača se priključilo u toku takmičenja. Stigli su Dorel Rajt, Dejan Musli...Nije lako igrati u ovakvom sistemu takmičenja, jer nekad nemate vremena za trening. U svakom slučaju, zadovoljni smo - iza nas su ekipe sa većim budžetom Barselona, Unikaha...Nećemo se zaustaviti na ovome - imamo šanse da se plasiramo u Top 8 Evrolige”, kazao je Šćepanović.

Kratku božićnu pauzu, košarkaši Bamberga iskoristili su da obave prave treninge, jer ih od početka sezone nije bilo previše.

“Mnogo putovanja, utakmice su svaki drugi dan, pa prosto nema vremena da se pripremiš na pravi način. Sve se radi u hodu, na brzinu... Morate da vodite računa o igračima, o njihovom zdravstvenom stanju, formi...Sada smo imali konačno malo vremena da se spremimo i odmorimo”, kazao je Šćepanović.

Prva naredna obaveza u Evroligi je duel sa Efesom u Istanbulu 29. decembra.

“Imamo dovoljno vremena da ih pripremimo, skautiramo na pravi način. Mislim da nismo bez šansi u Istanbulu. Efes je dobar tim, promjenili su trenera, idu ulaznom putanjom. Međutim, i za nas je to bitan meč - svaka pobjeda je veoma važna u ovom sistemu takmičenja”, ističe Šćepanović.

A sistem takmičenja je takav da opstaju samo najjači…

“Atraktivnost je na najvećem mogućem nivou, ali za igrače je to praktično noćna mora. Da igrate samo Evroligu, to bi bilo u redu. Ali, pored Evrolige, su i domaća takmičenja. Igra se svaki drugi dan. Nije lako oporaviti ekipu, mentalno pripremiti igrače za meč, a bez pravog treninga. Ako igrači nisu sto odsto spremni, ne mogu da iznesu napore na najbolji mogući način. Sa jedne strane jeste atraktivno, ali sa druge - nevjerovatno naporno”, kazao je Šćepanović.

U njemačkoj ligi, Bajern je za sada neprikosnoven. Tim Aleksandra Đorđevića ima pet pobjeda više i utakmicu više od Bamberga, koji je posljednje tri godine osvajao titulu.

 “Njemački šampionat je ove godine 30 odsto jači nego prošle. Nama je bitno da ekipa bude zdrava, da budemo svi na okupu kada počne plej-of. Ako tako bude, vjerujem da ćemo odbraniti titulu”, kazao je Šćepanović.

I na Šćepanovića je život u Njemačkoj ostavio snažan utisak.

“To je zemlja sa sistemom i organizacijom ispred svih u Evropi. Bez ozbiljnog sistema, nema ni ozbiljnih rezultata, ne samo u sportu, već u ekonomiji, životu. Svi su uključeni u taj sistem na pravi način i onda greške nema. Fasciniran sam načinom života i sistemom vrijednosti ovdje”, kazao je Šćepanović.

Bez domaćih igrača nema ozbiljnih rezultata

Gledajući sada sa strane i sa najveće scene, Šćepanović podvlači da je rad sa mlađim kategorijama osnova u zemljama kao što je Crna Gora.

“Bez kvalitetnih domaćih igrača, ne možete napraviti ozbiljan rezultat. Vrlo je malo ekipa u Evropi kojima ne treba toliko mladih igrača, klubova koji imaju budžete po 50 milion eura, i koje mogu da kupuju najbolje igrače i da prave tim. Ako niste u mogućnosti da to radite, onda je jedini pravi put rad sa mlađim selekcijama, sa kojima treba da rade ozbiljni treneri. Učitelji su jako bitni. Ako imate dobrog učitelja onda će i đaci biti dobri”, kazao je Šćepanović.

Šćepanović je prije tri godine sa Savom Đikanovićem pokrenuo projekat ljetnjeg košarkaškog kampa Kolašin, nakon čega je i otvorena škola košarke u Podgorici - All Star 2014.

“U svakodnevnoj sam komunikaciji sa njima. Imamo mnogo djece i to talentovane. Radimo na profesionalnom nivou. Nastavićemo tako, želimo da djeci omogućimo košarkaški razvoj. Idemo korak po korak”, kazao je Šćepanović.