Konačno u Ljubljani: Budućnost za Top 8

Košarkaši Budućnost Volija večeras (20.30) igraju sa Cedevita Olimpijom u 2. kolu Top 16 faze Evrokupa, a dva dana kasnije i meč ABA lige koji je dva puta odgađan

9458 pregleda 0 komentar(a)
Želi da se iskupi za prvi meč bez koša u dresu Budućnost Volija: Melvin Edžim, Foto: Savo Prelević
Želi da se iskupi za prvi meč bez koša u dresu Budućnost Volija: Melvin Edžim, Foto: Savo Prelević

Da neko u svijetu sporta napravi gradaciju čije je međusobne obračune najviše obilježila pandemija koronavirusa, vjerovatno bi dueli Budućnost Volija i Cedevita Olimpija bili na vrhu liste.

Posljednji meč u sezoni 2019/2020, prekinute zbog kovid-19, Podgoričani su odigrali 9. marta upravo u Ljubljani i u uzbudljivom finišu poraženi 81:79. Novi susret bio je zakazan za 1. novembar, „plavi” su već spakovali kofere, obavili medijske aktivnosti pred meč i, umjesto u Sloveniju, otišli pravo u karantin. Naravno, zbog korone.

Taj odgođeni derbi 5. kola ABA lige je potom bio planiran za 5. januar, ali i on je morao da bude pomjeren, jer je u drugom talasu virusa koji hara bio zaražen trener Petar Mijović, nekoliko članova stručnog štaba i Fedor Žugić.

Zato sad najtrofejniji crnogorski klub sa slovenačko-hrvatskim timom čeka, kako bi se to na engleskom reklo, „double header” - dva kluba će se večeras (20.30) u „Stožicama” sudariti u 2. rundi Top 16 faze Evrokupa, a u četvrtak od 19 sati konačno odigrati i taj više puta odgađani meč 5. kola regionalnog takmičenja.

- U ovim okolnostima Cedevita Olimpija je u blagoj prednosti, s obzirom na to da nije igrala prethodni meč u ABA ligi. Naš rival je imao mnogo više vremena za pripremu utakmice nego mi - istakao je Mijović.

Podgoričani su u subotu u derbiju 15. kola ABA lige savladali Partizan 80:72, a ukoliko slave bar u jednom od dva obračuna u Ljubljani bili bi jako blizu nekog od ciljeva u sezoni - četvrtfinala Evrokupa ili polufinala regionalnog takmičenja.

- Nadam se da ćemo, i pored specifičnih okolnosti pripreme, utakmicu odigrati na najbolji mogući način. Kroz dobar pristup, energiju, koncentraciju i maksimalan fokus na zadatke tokom 40 minuta tražićemo put do pobjede - naglasio je 38-godišnji stručnjak.

Melvin Edžim je protiv Partizana prvi put u dresu Budućnosti završio meč bez poena. To mu je bio tek četvrti meč u kojem nije imao dvocifren učinak i sigurno ima veliki motiv da se iskupi u „Stožicama”.

- Cedevita Olimpija je dobar tim, imaju talentovane igrače i u ABA ligi igraju dobro. Igramo dvije vezane utakmice protiv njih i biće teško. Moramo biti maksimalno fokusirani - istaklo je kanadsko krilo.

Golemac: Budućnost igra najbolju košarku u ABA ligi

Cedevita Olimpija je nastala fuzijom hrvatskog kapitala i slovenačke tradicije, a još jedan „miks” dviju ex-YU republika je na klupi - Jurica Golemac je Hrvat, rođen je u Zagrebu, ali je uzeo slovenački pasoš i igrao za „deželu”. Čovjek koji je pravio sjajne rezultate sa Primorskom izuzetno cijeni tim Petra Mijovića.

- Budućnost Voli igra najbolju košarku od svih timova u ABA ligi. Imala je problema sa virusom, ali joj je pauza dobro došla da se osvježi pred nastavak takmičenja. Na svakoj poziciji ima dva vrhunska košarkaša, igra sa mnogo energije i favorit je na ovoj utakmici - naglasio je 43-godišnji stručnjak.

Ljubljančani su na posljednjih pet utakmica doživjeli tri poraza i jedva savladali Megu i Zadar u gostima.

- Ako želimo da pobijedimo, moramo da igramo bolje nego na prethodnim susretima. Moramo i da razmišljamo o pojedincima Budućnosti i kako da ih spriječimo da igraju njihovu prepoznatljivu igru - jasan je Golemac.

Bonus video: