Rampa za Zvezdu u Baru

Košarkaši Mornara večeras (19 časova) u velikom derbiju 16. kola ABA lige dočekuju Crvenu zvezdu, koja ih je u prvom dijelu sezone savladala 93:62. Pobjednik će se osamiti na 1. mjestu

26337 pregleda 15 komentar(a)
Za 1. mjesto: Luković u duelu sa Lojdom, Foto: ABA liga
Za 1. mjesto: Luković u duelu sa Lojdom, Foto: ABA liga

Sredinom oktobra, kada se igralo 3. kolo, ABA liga je duel Crvene zvezde i Mornara najavila kao veliki derbi. Od toga nije bilo ništa - tim Mihaila Pavićevića je, kako iskusni trener sada to priznaje, „počišćen” u dvorani „Aleksandar Nikolić” (93:62), ali su se sada okolnosti promijenile.

Barani su u međuvremenu pronašli pravi ritam, upisali nekoliko velikih pobjeda u gostima (Cedevita Olimpija, Budućnost Voli, Gran Kanarija), ušli u Top 16 fazu Evrokupa i osamili se na vrhu ABA lige. I pored toga, u „Topolici” im već nekoliko mjeseci fali veliki „skalp”, koji će pokušati da skinu večeras (19 časova), kada će u obračunu za 1. mjesto u regionalnom takmičenju dočekati „crveno-bijele”.

Derbi sa Beograđanima dolazi četiri dana nakon neočekivanog poraza od Andore na istom mjestu, koji je probudio Džejkoba Pulena i drugove i upozorio ih da nijedna pobjeda neće doći sama od sebe. To sigurno neće biti problem protiv evroligaša, koji je na početku ove sedmice stigao do šokantne pobjede nad Realom usred Madrida.

- Za naš klub je kompliment da se utakmice sa Crvenom zvezdom proglašavaju derbijem prvenstva. Zvezda je najkvalitetnija ekipa u ABA ligi ove godine. Sastavljena je da igra Evroligu i to je velika razlika u odnosu na ostale timove - istakao je Pavićević, koji je gotovo iste rečenice izgovorio i pred duel u Beogradu.

Tih minus 31 u „Pioniru” su dodatni motiv za domaće, mada će im se suprotstaviti drugačija ekipa nego tog 18. oktobra - Dejan Radonjić je na klupi zamijenio Sašu Obradovića, otišli su Tejlor Ročesti i Emanuel Teri, došli Kino Kolom i Lendri Noko, a 50-godišnji Podgoričanin je promijenio uloge u ekipi mnogim igračima, prije svih srpskim (Aleksi Radanovu, Ognjenu Dobriću...).

- Zvezda je na početku sezone izgledala fantastično, dominantno, a mi smo joj, nažalost, naletjeli u tom periodu, kad nas je počistila u Beogradu. Poslije su naišle neke turbulencije, iz kojih je izašla pobjedom protiv Reala u Madridu. I oni su svjesni da je ova utakmica veliki ulog. Biće teško, ali nemamo razloga da se plašimo nikog. Cijenimo Crvenu zvezdu, tu nema dileme, ali igre u posljednjih mjesec i sastav nam ne daju za pravo da se bilo koga plašimo - jasan je Pavićević.

Barani su prvi na tabeli sa skorom 12:2, a dva poraza ima još samo Zvezda (uz 10 pobjeda). Novim trijumfom, tim sa juga Crne Gore bi napravio veliki korak ka plej-ofu.

- Prije početka prvenstva cilj je bio da uđemo u Top 4, a sada smo zajedno sa Zvezdom na čelu. Zadovoljstvo je vidjeti Mornar na toj poziciji. Ko pobijedi, imaće velike šanse da regularni dio prvenstva završi na 1. mjestu. Uz dužno poštovanje prema Budućnosti, Cedevita Olimpiji, Igokei, koje se potpuno ravnopravno bore za svako od prva četiri mjesta - zaključio je Pavićević.

Beograđani nisu nadmoćni u reketima kao ranijih godina, što bi mogla da bude šansa za momke koji imaju prošlost u beogradskom „vječitim rivalima” - Milka Bjelicu i Uroša Lukovića.

- Crvena zvezda je izuzetno kvalitetan protivnik. Od dolaska Radonjića ekipa mnogo bolje izgleda, što potvrđuje i utakmica protiv Real Madrida u gostima. Moramo da se spremimo što je moguće bolje. Svjesni smo važnosti i težine utakmice, a nadam se povoljnom ishodu - istakao je crnogorski reprezentativac, koji je rođen u Beogradu, ponikao u Zvezdi, za koju je nakon 10 sezona pauze igrao i od 2016. do 2018. godine.

- Pobjedom bismo osigurali 1. mjesto na tabeli, što bi nam značilo u nastavku prvenstva. To bi donijelo prednost domaćeg terena. Ulazimo motivisani u utakmicu i nadamo se pobjedi - nadovezao se Luković, koji je u sezoni 2016/2017. igrao za Partizan.

Radonjić: Mornar igra sjajno, Gordić donio dodatni kvalitet

Dejan Radonjić se vratio u Crvenu zvezdu 25. decembra i dva dana kasnije doživio debakl na gostovanju Igokei (85:65). Poslije toga je upisao po tri pobjede i poraza, a najvažniji je bio trijumf protiv Reala u Madridu.

- Mornar igra sjajno ove sezone i ambicije i ciljeve koje su najavljivali imaju svoje uporište na terenu. Ima odlične rezultate i u ABA ligi i u Evrokupu, a inače izvanredan sastav dodatno je pojačan Nemanjom Gordićem, koji predstavlja ozbiljan kvalitet više za taj tim. Očekuje nas težak meč bez ikakve dileme i moraćemo da odigramo na vrlo visokom nivou. Neophodno je da odgovorimo i energijom i na svaki drugi način kako bismo kontrolisali ogroman kvalitet koji posjeduju Barani - istakao je nekadašnji trener Budućnosti.

Bonus video: