Može li Budućnost protiv nepobjedivih, Mijović: Poštujemo Virtus, poštujemo sebe

Meč u Bolonji igra se u utorak od 20 i 30

9473 pregleda 3 komentar(a)
Džastin Kobs, Foto: Savo Prlević
Džastin Kobs, Foto: Savo Prlević

Dvostruki program u Ljubljani, pa Čačak i na kraju Bolonja – košarkaši Budućnost Volija seriju gostovanja završavaju u utorak od 20 i 30 protiv najjačeg rivala na evropskoj sceni.

Igraju protiv Virtusa, koji je formalno član Evrokupa, a suštinski ekipa evroligaškog kvaliteta.

Na klupi Saša Đorđević, na terenu lideri Miloš Teodosić, godinama jedan od najboljih igrača u Evropi, te povratnik iz NBA Marko Belineli, sjajni italijanski bek.

Reputaciju prvog favorita takmičenja Virtus je u dosadašnjem dijelu sezone maksimalno opravdao – maksimalnim učinkom na 12 mečeva.

Deset pobjeda je ostvario u prvom dijelu, a dvije u Top 16 fazi – nad Cedevitom Olimpijom kod kuće (90:76) i Burgom u gostima (99:87).

“Srećni smo što sa vrhunskim timom možemo da igramo važnu utakmicu. Njihov individualni kvalitet je ispred svih u Evrokupu, dovođenjem Belinelija, ranije Teodosića i Stefana Markovića, govori da im je cilj plasman u Evrokup. Ali, ni u jednu utakmicu, ni sa evroligaškim timovima, nismo ušli sa bijelom zastavom. Veoma poštujemo Virtus, trenera Đorđevića, ali imamo i veliko poštovanje prema sebi. Ako uspijemo da se osvježimo i ako budemo na nivou dobrih izdanja iz ove sezone, možemo da odigramo kvalitetnu utakmicu i da budemo i u igri za pobjedu”, kazao je trener Petar Mijović.

Budućnost je na startu bila raspucana i ubjedljiva protiv Burga u Morači (108:80), zatim je u uzbudljivom meču izgubila od Cedevite Olimpije u gostima (74:71), propustivši dobru šansu za “brejk” i veliki korak ka četvrtfinalu.

Bolonja, definitivno, nije mjesto na kome se traži put među osam najboljih, ali bi, s druge strane, eventualnim iznenađenjem bila ostvarena dvostruka korist, jer teško je zamisliti epilog da se ekipa koja bar jednom ne pobijedi Virtus ne plasira u završnicu.

“Virtus može da nam da odgovor na pitanje gdje smo u ovom momentu u odnosu na ekipu koja ima, bez dileme, evroligaški potencijal”, naglasio je Mijović.

Budućnost 15. put gostuje u Italiji, gdje ima skor od pet pobjeda i devet poraza, a prvi put se sastaje sa Virtusom.

Podgorički “plavi” su dobili posljednja tri duela protiv italijanskih timova u gostima - dva puta su u bili bolji od Trenta (106:105 nakon produžetka i 76:69), dok su ove sezone u prvom dijelu Evrokupa savladali Brešu 75:66.

“Važna utakmica za nas na strani, protiv odličnog tima, koji je odlično vođen. Važno je da budemo na nivou u odbrani, da zaštitimo skok, da ne dozvoljavamo lake poene. Ako se budemo držali plana i budemo stabilni u defanzivi, možemo da pariramo”, rekao je Džastin Kobs.

Meč u Bolonji igra se u utorak od 20 i 30.

Bonus video: