Budućnost Voli gostuje Virtusu: Izazov u gradu košarke

Košarkaši Budućnost Volija večeras (20.30) gostuju Virtusu, jedinoj neporaženoj ekipi u Evrokupu ove sezone

3394 pregleda 3 komentar(a)
Ubijeđen da Virtusu može da se parira: Džastin Kobs, Foto: Savo Prelević
Ubijeđen da Virtusu može da se parira: Džastin Kobs, Foto: Savo Prelević

Poslije gotovo 20 godina, košarkaši Budućnosti se vraćaju u jedan od gradova koji je sinonim za italijansku košarku - Bolonju.

Rival im ovog puta neće biti Fortitudo, tj. Vinington grup i Skiper, kako se tada zvao po sponzorima, nego veći klub iz prijestonice Emilija-Romanje. Dvostruki prvak Evrope i gigant koji želi da se što prije vrati u Evroligu - Virtus.

Tim na čijoj klupi sjedi legenda ex-YU košarke Aleksandar-Saša Đorđević, a koji predvode maestro Miloš Teodosić i Marko Belineli, ubjedljivo je najbolji u Evrokupu ove sezone, jer je upisao svih 12 pobjeda.

Izabranicima Petra Mijovića ovo će biti četvrto uzastopno gostovanje, nakon dva poraza od Cedevita Olimpije u Ljubljani i tijesne pobjede nad Borcem u Čačku. I pokušaće da urade ono što je uspio sportski direktor „plavih”, Gavrilo Pajović, koji je davnog 8. novembra 1999. u Bolonji dao šest poena u pobjedi Podgoričana nad Fortitudom (73:72), čiji su dres tada nosili Karlton Majers, Gregor Fućka, Marko Jarić, Arturas Karnišovas, Stojan Vranković, Đanluka Bazile, Đakomo-Džek Galanda...

- Srećni smo što sa vrhunskim timom možemo da igramo važnu utakmicu. Njihov individualni kvalitet je ispred svih u Evrokupu, dovođenje Belinelija, ranije Teodosića i Stefana Markovića, govori da im je cilj plasman u Evroligu. Ali, ni u jednu utakmicu, ni sa evroligaškim timovima, nismo ušli sa bijelom zastavom. Izuzetno poštujemo Virtus, trenera Đorđevića, ali imamo i veliko poštovanje prema sebi. Ako uspijemo da se osvježimo i budemo na nivou dobrih izdanja iz ove sezone, možemo da budemo i u igri za pobjedu - naglasio je Mijović.

Budućnost je na startu bila raspucana i ubjedljiva protiv Burga u „Morači” (108:80), zatim je u uzbudljivom meču izgubila od Cedevita Olimpije (74:71), ali će sada brejk tražiti u „Virtus areni”, što je uspjela Breša prije tri dana (90:89). Podgoričani u Italiji imaju skor 5:9, ali su vezali dvije pobjede - nad Trentom 76:69 prošle sezone i upravo nad Brešom ove (75:66).

- Virtus može da nam da odgovor na pitanje gdje smo u ovom momentu u odnosu na ekipu koja ima, bez dileme, evroligaški potencijal - poručio je Mijović.

Mnogo toga će na večerašnjoj utakmici (20.30 časova) zavisiti od Džastina Kobsa, koji traži iskupljenje za poraz u Ljubljani u prošlom kolu.

- Važna utakmica za nas na strani, protiv odličnog tima, koji je odlično vođen.

Važno je da budemo na nivou u odbrani, da zaštitimo skok, da ne dozvoljavamo lake poene. Ako se budemo držali plana i budemo stabilni u defanzivi, možemo da pariramo - rekao je Amerikanac sa crnogorskim pasošem.

Đorđević: Za takav tim nije potrebno mnogo riječi

Virtus je dominantna sila u Evrokupu ove sezone, sa svih 12 pobjeda u dosadašnjem dijelu takmičenja i jasnom ambicijom da dođe do elitnog ranga. Klub je organizaciono moćan, a na terenu pun klase, sa Milošem Teodosićem i odnedavno Markom Belinelijem, kao liderima, te Sašom Đorđevićem na klupi.

Tim iz Bolonje je veliki favorit i u duelu protiv Budućnost Volija, ali Đorđević upozorava na kvalitet rivala.

- Nije potrebno mnogo riječi da se najavi ovaj izazov. Igramo protiv iskusnog, atletski snažnog tima, koji ima ambicije da se vrati u Evroligu i osvajao je ABA ligu. Igra dobru košarku, računa na iskustvo velikog broja igrača. Još jednom moramo da insistiramo na našoj odbrani i da pokušamo da smanjimo broj individualnih grešaka - kazao je Đorđević.

Bonus video: