Napredovali su igrači koji su trenirali dok su drugi spavali

Studentski centar je suvereni lider ABA 2 lige sa skorom 7:0, trener Nenad Trajković je zadovoljan kako se razvijaju mladi košarkaši

6734 pregleda 7 komentar(a)
Bez imperativa stigli do sjajnih rezultata: Nenad Trajković, Foto: ABA liga
Bez imperativa stigli do sjajnih rezultata: Nenad Trajković, Foto: ABA liga

Poslije dva „balona” ABA 2 lige, sa vrha se šepuri Studentski centar.

Razvojni tim Budućnost Volija je bio usamljen na čelu i nakon prva četiri kola na Zlatiboru, a u Banjaluci je sa nove tri pobjede sačuvao savršen skor i uvećao prednost nad najbližim pratiocima, užičkom Slobodom i Zlatiborom, na dva boda.

Nenad Trajković je odlično uklopio „studente”, koji rivale lome kolektivnom igrom. O tome govore i brojke - Igor Drobnjak je prvi strijelac i asistent tima sa prosječno 11,7 poena i 4,7 dodavanja, a dvocifren košgeterski učinak imaju i Marko Tejić (11,4), Andrija Slavković (11,1) i Flečer Megi (10,7). Blizu su i Nikola Pavlićević (8,9), Tajler Hagedorn (7,9), Emir Hadžibegović (7,2)...

A razlog za perfektnih 7:0 je možda i što nema nikakvog imperativa.

- Nismo ni razmišljali da jurimo bilo kakve rezultate, već samo da napredujemo iz utakmice u utakmicu. Vidi se naporan rad, igrači polako napreduju, što mi je izuzetno drago. Treniramo svakog dana po pet sati, to kad-tad mora da donese rezultate. Iskreno, nismo očekivali da ćemo stići do ovakvog skora, ali smo pokazali da možemo da igramo sa svakim iz ABA 2 lige - rekao je 59-godišnji stručnjak.

Filijala najtrofejnijeg crnogorskog kluba je jako blizu plej-ofa ABA 2 lige, ali to nikoga ne opterećuje.

- Nismo opterećeni imperativom da moramo da pobjeđujemo, ni od sponzora kluba, ni od ljudi koji rade na ovom projektu. Nemamo nikakav pritisak, moramo samo da dajemo sve od sebe. Zadovoljan sam igračima, dokazali su da su pravi tim, imamo odličnu hemiju i jedan drugom ispravljamo, a ne brojimo greške.

Od ekipa koje su odigrale svih sedam utakmica (sedam mečeva završeno službenim rezultatom, zbog odsustva Gorice, odnosno Rabotničkog), „studenti” su dali najviše (565), a primili najmanje koševa (477).

- U odbrani dajemo sve od sebe, imamo odličnu energiju, a iz utakmice u utakmicu smo sve bolji u napadu. Na početku nas šut nije služio, ali su na posljednjem meču sa MZT-om svi bili opasni po koš, što govori i šut za tri 14 od 30. Kad vjeruješ u odbranu, nemaš pritisak u napadu, jer znaš da ćeš ispraviti grešku pod svojim košem. Mnogo mi je važno što su svi u timu svjesni da moraju da daju sve od sebe u odbrani, zagrađivanju, trčanju...

Kao i u svakoj filijali nekog većeg kluba, cilj je stvaranje igrača za „starijeg brata”. Trajković ne želi da izdvaja imena, mada se po izdanjima na terenu vidi da bi korak naprijed mogli da naprave Drobnjak, Slavković...

- Mnogo je važno da pratimo misiju da igrači koji nisu imali puno šansi u prvom timu pokažu da su za Budućnost. Ona ima velike apetite i ciljeve, objektivno je da samo jedan mladi igrač može da dobije pravu priliku, ne više. Neki momci su u Studentskom centru pokazali da polako stasaju, sazrijevaju i da mogu naredne sezone da konkurišu za ozbiljnu rolu u Budućnosti. Neću da ističem imena, znaju i sami igrači koliko ulažu, koliko su posvećeni. Vidi se da su napredovali oni koji su radili prekovremeno, trenirali dok su drugi spavali i kad ih niko ne gleda, a ne samo kad ih neko posmatra. Radom i posvećenošću mogu da postanu dobri igrači, i za reprezentaciju i za prvi tim Budućnosti - naglasio je Trajković.

I dok u ABA 2 ligi nema imperativa, u Prvoj ligi se zna šta je cilj.

- Hoćemo da budemo u prva dva tima, što garantuje da sljedeće sezone bez vajld-karte igramo ABA 2 ligu. Tu ne smije da bude opuštanja i kikseva, moramo da budemo na vrhunskom nivou. Do sada smo igrali dobro, nadam se da će tako biti i ubuduće. Mnogo je bitno da budemo na zemlji, da nema euforije i da shvatimo da nismo slučajno ovdje gdje smo, već da smo to postigli velikim radom i odricanjem. Ovo što je bilo do sada zaboravljamo, to može samo da nam bude dodatna injekcija za ono što nas čeka - zaključio je trener koji je radio širom svijeta, a najdublji trag ostavio u Partizanu, gdje je godinama vodio mlađe kategorije, bio asistent u prvom timu, a kao šef stručnog štaba osvojio Kup SRJ 2000. godine.

Cilj je da Barović bude pravi u sljedećoj sezoni

U Banjaluci je u dresu Studentskog centra prvi meč nakon 20 mjeseci i prve od dvije teške povrede koljena odigrao nekadašnji centar Budućnost Volija, Filip Barović.

- Vrlo je uporan, disciplinovan i daje sve od sebe da dođe u formu. Skoro dvije godine je bez utakmice, počeo je da igra, ali mu je potrebno vremena da se vrati na nivo. Polako ga uvodimo u tim, ne žurimo, cilj je da bude sposoban za sljedeću sezonu, a ne za ovu. Mora da osjeti kontakt, prostor, gdje da doskoči, da se opusti i zaboravi na sve što mu se desilo. Veliki je radnik, a nećemo da ga opteretimo, već da učinimo da se osjeća komformno i da polako ulazi u formu, ubrzava, postaje snažniji, jači u kontaktima... Nije nam projekat da preko noći dođe u prvi tim - istakao je Trajković.

Bonus video: