Jelena Dubljević adut za osvetu Švedskoj

Košarkašice Crne Gore večeras (17.40) u „Bemax areni” dočekuju Skandinavke. Pobjedom bi napravile ključni korak ka Eurobasketu u Španiji i Francuskoj

2479 pregleda 0 komentar(a)
Prvi put u reprezentaciji nakon 14. februara 2018. i meča s Islandom: Jelena Dubljević, Foto: FIBA
Prvi put u reprezentaciji nakon 14. februara 2018. i meča s Islandom: Jelena Dubljević, Foto: FIBA

Na otvaranju Eurobasketa 2019. u Rigi bilo je 51:67, pet mjeseci kasnije na početku kvalifikacionog ciklusa za novi šampionat Starog kontinenta 55:68.

Kucnuo je čas za osvetu - košarkašice Crne Gore večeras (17.40) u „Bemax areni” juriće pobjedu nad Švedskom, koja bi ih praktično odvela na šampionat čiji će domaćin od 17. do 27. juna biti Španija i Francuska.

„Crvene” će imati i veliki adut u toj želji - Jelenu Dubljević. Najbolja crnogorska košarkašica svih vremena se vraća u nacionalni tim nakon gotovo tri godine i duela sa Slovačkom i Islandom u februaru 2018.

- To je sigurno veliki plus za nas. Svi znamo ko je Jelena Dubljević, njenu košarkašku karijeru i znamo šta donosi njeno prisustvo. Takođe, zbog skoncentrisanosti drugih ekipa na nju, ostale naše igračice će imati veći prostor. Njeno iskustvo igranja Evrolige i osvajanje WNBA titule su velika prednost za nas na terenu, koju ćemo, nadam se, iskoristiti na najbolji mogući način - istakla je selektorka Jelena Škerović.

Švedska će, s druge strane, biti oslabljena - nema sjajnog centra Amande Zahui, koja je u dva meča protiv Crne Gore upisala ukupno 36 poena i 18 skokova, te Binte Drame i Klare Lundkvist, čiji je učinak bio skromniji.

- I bez tih igračica, Šveđanke su veoma dobra i ozbiljna ekipa. Odgovor na njihovu igru je da budemo agresivne u odbrani i konkretne u napadu. Ne smijemo da dozvolimo previše grešaka, koje bi one iskoristile u kontranapadima, kao u novembru 2019. u Švedskoj. U napadu moramo da iskoristimo sve njihove male greške - poručila je Škerovićeva.

Skandinavke imaju odličnu bekovsku liniju, kojoj bi trebalo da se suprotstavi Snežana Aleksić.

- Znamo da nas očekuje veoma težak meč. U Švedskoj smo dobro počele, ali smo na kraju izgubile 13 razlike. Mislim da će ova utakmica biti na sasvim drugačijem nivou, jer su one oslabljene, a mi pojačane sa Jelenom. Svake godine smo se kvalifikovale na Evropsko prvenstvo, nadam se da će tako biti i ovog puta - rekla je 32-godišnja Podgoričanka, koja je u dresu bugarske Montane prva asistentkinja i treća košgeterka WABA lige.

Švedska je u prethodna dva susreta nametnula svoj stil, ali Aleksićeva poručuje da se Crna Gora sada adaptirala na to.

- Ušle smo u ritam, sada i mi igramo brzu košarku. Možemo da pariramo Švedskoj i zaustavimo kontre i brze napade. Sve zavisi od nas i toga kako krenemo u utakmicu. Ako bude onako kako smo radile na treninzima, mislim da pobjeda neće izostati.

I Kristina Raković je svjesna težine zadatka, ali vjeruje da ona i saigračice imaju odgovor.

- Švedska je jako težak protivnik, koji nas je savladao na prvoj utakmici, ali smo sada jače za Jelenu Dubljević. Olakšavajuća okolnost je što dvije igračice, koje su jako bitne za njihovu igru, neće nastupiti zbog povrede. Šveđanke su neugodne, agresivne na spoljnjim pozicijama, imaju fizički jake igračice i vjerovatno će tu napadati. Mi smo jače ispod koša, vidjećemo kako će biti - naglasio je krilni centar neprikosnovenog lidera jedne od tri grupe Druge lige Španije, Barse CBS.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: