Fener i Kokoškov: Strpljen - spašen

Metode talentovanog trenera, koji se školovao u NBA ligi, nakon perioda adaptacije očigledno daju rezultat. Fener je uhvatio ritam i ako nastavi tako biće legitiman kandidat za fajnl-for Evrolige. A tamo je sve moguće...

5242 pregleda 2 komentar(a)
Kokoškov, Foto: Twitter.com/fbbasketbol
Kokoškov, Foto: Twitter.com/fbbasketbol

Gledajući trenutnu formu, najbolju košarku u Evroligi igra Fenerbahče - tim iz Istanbula u prethodnom kolu ubjedljivo je savladao u gostima Himki (107:76), vezao osmi trijumf u ovom takmičenju i uoči 24. kola konačno ušao u zonu plej-ofa. A ne tako davno turski velikan bio je u donjem dijelu tabele, daleko od pozicije koja vodi u doigravanje...

Duel protiv Himkija u “Mitišči areni“ bio je jedan od onih mečeva kada ekipi sve polazi za rukom - tim Igora Kokoškova ubacio je 29 od 34 šuta za dva poena, što je drugi najbolji procenat u istoriji Evrolige (85,3 odsto). Bolji procenat imao je jedino Panatinaikos protiv Oldenburga 2009. godine (87,5).

Protiv ruske ekipe čak četvorica igrača imala su preko 20 indeksnih poena - Nando de Kolo (23), Lorenco Braun (25), Dišon Pjer (26) i Jan Veseli (27). Ukupan indeks turskog tima iznosio je 155 poena, 12 više od prethodnog najboljeg učinka iz 2001, kada je tadašnji Ulker protiv London tauersa imao indeks korisnosti 143.

- Momci su vrijedni. Trude se i spremni su da se žrtvuju jedni za druge. Pred nama je dug put, a sve zahtijeva vrijeme, koje je bitan faktor. Vrijeme je veoma uticalo na naš tim - kazao je Kokoškov nakon meča.

Nije bez razloga potencirao vrijeme. Angažman u Feneru mu je prvi u evropskoj klupskoj košarci, pa je čovjeku, koji je čitavu karijeru proveo u NBA i koji je sa Slovenijom uzeo evropsko zlato 2019. godine bio neophodan period adaptacije na novu sredinu i uslove.

- Na početku sezone rekao sam da se NBA i Evroliga ne razlikuju mnogo. Međutim, moram potpuno da promijenim tu izjavu - Evroliga je u svakom pogledu drugačija od NBA. Od pravila, dužine, ritma utakmice...Mnoge stvari se mijenjaju - rekao je nedavno Kokoškov.

Talentovani stručnjak je, pomalo iznenađujuće, prošlog ljeta došao u Tursku umjesto Željka Obradovića. Dok je Žoc bio selektor Srbije i Crne Gore, Kokoškov je bio član stručnog štaba, pa su u Istanbulu vjerovali da će dolaskom u klub nastaviti Obradovićevom utabanom stazom uspjeha.

A početak je nagovještavao malo težu sezonu. Budžet je smanjen, otišli su, između ostalog, Nikola Kalinić, Kostas Slukas i Luiđi Datome, igrači iz slavnih Fenerovih dana, pa je nešto moralo da se mijenja. Uoči starta sezone stigli su Edgaras Ulanovas, Dišon Pjer, Džarel Edi, Lorenco Braun i Danilo Bartel.

Start sezone je bio loš. Poslije 15 kola Fener je imao pet pobjeda i deset poraza, od kojih su neki bili ubjedljivi. Barselona ih je savladala 97:55, Baskonija 86:68, Real Madrid 94:74, Alba 89:63, Žalgiris 99:62... Da je neki drugi klub u pitanju, Kokoškov bi vjerovatno već bio bivši trener. Ovako, uz strpljenje, povjerenje i podršku uprave mnogo se lakše radi, a rezultati, uz kvalitetan rad, prije ili kasnije dođu.

Ispostavilo se da je poraz u Litvaniji posljednji u dosadašnjem dijelu evroligaške sezone. Dan poslije debakla u Kaunasu u klub se - nakon NBA avanture - vratio Marko Gudurić, koji je dres turske ekipe nosio od 2017. do 2019. Od njegovog dolaska ekipa je zaigrala fantastično, vezala osam pobjeda i konačno ušla u plej-of zonu.

8 pobjeda zaredom ostvario je Fenerbahče u Evroligi - pred timom Igora Kokoškova padali su Olimpijakos, Asvel, Baskonija, Panatinaikos i Makabi kod kuće, kao i Crvena zvezda, CSKA i Himki u gostima. Fener i naredna tri meča igra na domaćem terenu - protiv Zenita, Albe i Efesa

Gudurić prosječno postiže 11,4 poena, a njegov povratak poklopio se sa još jednom bitnom činjenicom - Nando de Kolo i Jan Veseli oporavili su se od povreda. A kada su oni spremni, Fenerbahče je potpuno drugačija ekipa - De Kolo je poslije oporavka zaigrao sjajno, od utakmice sa milanskom Olimpijom u 14. kolu samo jednom nije bio dvocifren, a prosječno postiže 13,2 poena.

I Jan Veseli igra fenomenalno, a pažnju privlači činjenica da “leteći Čeh” iz sezone u sezonu ima bolji procenat šuta. Više nije igrač kojeg možete ostaviti da šutira sa distance, a sigurniji je i sa linije slobodnih bacanja. Pamti se njegov učinak u finalu fajnl-fora protiv CSKA 2016. godine kada je deset puta šutirao sa penala, a jednom pogodio. Takva izdanja su daleka prošlost - Čeh ove sezone sa linije slobodnih bacanja ima procenat od 76,9 odsto, a posljednjih 12 puta bio je precizan. U kakvoj formi igra govori podatak da je proglašen za najkorisnijeg igrača Evrolige u januaru.

Košarkaši Fenerbahčea nakon pobjede protiv CSKA u Moskvi
Košarkaši Fenerbahčea nakon pobjede protiv CSKA u Moskvifoto: Euroleague.net

Zasluge za trenutne rezultate ne treba tražiti samo u dobrim partijama Gudurića, Veselog i De Koloa. Kokoškov je precizno svakom igraču odredio ulogu u timu, a posebno se ističe rola, koju sa klupe imaju Pjer i Edi. U prvoj evroligaškoj sezoni odlično su se uklopili, maksimalno koriste minute, a riječ je o sjajnim šuterima, koji u serijama mogu da pogađaju i zatrpavaju koš protivnika. Edi je, primjera radi, šutersku moć demonstrirao u trećem kolu protiv CSKA kada je pogodio svih šest šuteva za tri.

Bitan faktor su mirnoća i staloženost, koje Kokoškov prenosi na ekipu. Nije nervozan, ne galami, strpljivo analizira situaciju, ako treba pozvaće igrača tokom meča, udijeliti mu savjet i sve riješiti mirnim putem.

Njegove metode očigledno daju rezultat. Fener je uhvatio ritam, igra tri naredna meča kod kuće, a ako ovako nastavi biće legitiman kandidat za fajnl-for. A tamo je sve moguće.

Bonus video: