Džikić: Samo da se niko ne povrijedi

“Oni su apsolutni favoriti. Mi u meč ulazimo sa namjerom da odigramo što bolje, ali nije to utakmica na kojoj imamo realne šanse za povoljan rezultat”, priznaje trener Budućnosti Aleksandar Džikić.
58 pregleda 0 komentar(a)
KK Budućnost, Minhen, Foto: Saša Jončić
KK Budućnost, Minhen, Foto: Saša Jončić
Ažurirano: 19.12.2017. 10:32h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Minhen - S obzirom na to da gostuju lideru na tabeli, koji je bez poraza u osam mečeva i jedna od sedam ekipa koja je već izborila plasman u Top 16 fazu, te da “plavi” (trenutno imaju po četiri pobjede i poraza), ponovo ne mogu da istrče na teren u najjačem sastavu, trener Budućnost Volija Aleksandar Džikić uoči večerašnjeg meča sa Bajernom (19.30 sati), u okviru 9. kola grupe B Evrokupa, ima posabnu želju...

"Kao i u posljednje dvije utakmice, da se niko ne povrijedi", rekao je Džikić.

"U nedjelju smo trenirali bez Ivanovića, Ilić i Danilo Nikolić treniraju na po 50 posto, Lendri ima povrijeđena leđa. Šta da očekujem osim da se ne ispovrijeđujemo", dodao je strateg Podgoričana, koji protiv Bajerna neće moći da računa na kapitena Suada Šehovića (povreda ruke od meča reprezentacije protiv Bjelorusije), koji će kao ambasador “One team-a” (Evroligin program društvene angažovanosti) biti u sastavu, ali neće ulaziti na teren, i Filipa Barovića (povreda stopala na zagrijavanju pred meč sa FMP-om).

Bajern je snagu pokazao i u “Morači” (76:60), a ne zna za poraz od 13. oktobra, kada je kod kuće upisao prvi i jedini neuspjeh ove sezone, iznenađujući protiv Vircburga, trenutno desetoplasiranog (od 18 timova) u šampionatu Njemačke. Da tim Aleksandra Đorđevića nije slučajno lider grupe u Evrokupu (kao i u domaćem prvenstvu sa skorom 13-1), svjedoče posebno dva statistička podatka. Bavarci imaju najbolju odbranu (72,1 poena prosječno po meču) i drugi najbolji napad (89,3 poena po meču).

Veteran Nihad Đedović (11,7 poena prosječno po meču) igra jednu od najboljih sezona u karijeri, prosječan dvocifren poenterski učinak imaju i srpski centar Milan Mačvan (11 po meču) i Amerikanac Džared Kaningam (10,4). Jednostavno, najgori mogući rival za pobjedu koja je Budućnosti potrebna u preostala dva kola da osigura prolaz u naredni krug (dalje idu četiri prvoplasirane iz svake od četiri grupe)...

"Oni su apsolutni favoriti. Mi u meč ulazimo sa namjerom da odigramo što bolje, ali nije to utakmica na kojoj imamo realne šanse za povoljan rezultat", priznaje Džikić.

Nakon izgubljene utakmice u Zadru u ABA ligi, Budućnost je prvi put ove sezone “vezala” dva poraza, jer je prije toga izgubila u Istanbulu od Galatasaraja. U Budućnosti su svjesni da su veće šanse da se u “Audi domu” (nekadašnjoj dvorani “Rudi Sedlmajer”, otvorenoj 1972. godine povodom Olimpijskih igara u Minhenu) negativna serija nastavi protiv trosturkog šampiona Njemačke, prošlogodišnjeg četvrtfinaliste Evrokupa.

"Ovo su stvari za koje znamo da su morale da se dogode, prije ili kasnije. Ne može ovaj sastav da bude na vrhu toliko vremena sa ovim brojem igrača. U Zadru smo igrali bez dva startera, bez dva vrlo važna igrača, i normalno je da je to moralo da se desi. Isto je bilo i protiv Galatasaraja. Biće još poraza...I šta to znači? Da će svaki put da bude pitanje života i smrti? Od toga nema ništa, sezona se završava u junu, a sad je tek kraj decembra, sad smo na polovini", zaključio je Džikić.

Podgorička ekspedicija je juče čarter letom “Montenegroerlajnza” doputovala u Minhen, gdje ih dočekala temperatura oko nule, i tanki sniježni prekrivač na nerasčišćenim površinama (ulice i trotoari su uredno dovedeni u red). Po izlasku sa aerodroma, ekipa se posebnim autobusom Bajerna odvojila od grupe prijatelja kluba i ekipe novinara, a sinoć su odradili i trening u dvorani čiji je kapacitet 6.700 mjesta.

"Ne mogu reći da smo totalni, ali jesmo autsajderi u ovom meču u Minhenu. Bajern je pokazao u toj prvoj utakmici, kada smo mi bili u nekoj top formi, da su u ovom trenutku bolji od nas. Oslabljeni ulazimo u ovaj meč, ali nikad ne igramo sa bijelom zastavom, nikome se unaprijed nećemo predati. Igraćemo rasterećeno, nemamo nikakav pritisak, i nadam se da to možemo okrenuti u neku našu prednost. Nadam se da će nas, konačno, poslije nekoliko posljednjih mečeva u kojima smo bili u šuterskoj krizi, gdje smo dosta promašivali, ova utakmica bez pritiska pogurati, da ćemo pogađati šuteve i da će to biti jedan nagovještaj nečeg boljeg, povratka u stari ritam", rekao je Petar Popović.

Ivanović: Nije Bajern ekipa protiv koje trebamo da se vadimo

Bajern je bio prvi tim ove sezone koji je prekinuo seriju pobjeda Budućnosti, koja je prije tog duela iznosila sedam mečeva. Podgoričani su u tom duelu parirali rivalu samo u prvoj četvrtini (18:18), nakon toga je do izražaja došao, ipak, veći kvalitet i iskustvo Bavaraca...

"Nakon dvije posljednje utakmice, Bajern, iskreno, nije ekipa protiv koje trebamo i možemo da se vadimo. Ali, način naše igre treba da bude pravilan u odnosu na prethodna dva meča, energetski i što se fokusa tiče. To je prvi cilj ovog meča", rekao je Nikola Ivanović, drugi poenter ekipe u Evrokupu (prosjek 12,9 poena, ispred je Kajl Gibson sa 13,1), koji je zbog virusa preskočio nedjeljni trening, ali se juče, kako je kazao, već bolje osjećao.

Bonus video: