Snovima protiv realnosti

Crnogorska košarkaška reprezentacija juri plasman na Eurobasket. Večeras je rival Francuska (20.45), u ponedjeljak je duel sa Njemcima. Da bi otišli na EP „crveni“ moraju da ostvare bolji učinak od Velike Britanije

10134 pregleda 2 komentar(a)
Duel Kobsa i Žulijena u prvom meču u Francuskoj, Foto: Fiba Europe
Duel Kobsa i Žulijena u prvom meču u Francuskoj, Foto: Fiba Europe

Toliko čekani „balon“ u Podgorici daće odgovor na pitanje da li crnogorska košarkaška reprezentacija može da ispuni cilj i plasira se na Eurobasket. Posao nije lak, izabranici Boška Radovića pred duele sa Francuskom i Velikom Britanijom znaju da im dvije pobjede garantuju prolaz, a isto tako znaju da bi već večeras mogli da se oproste od puta na Evropsko prvenstvo u slučaju poraza, te pobjede Velike Britanije.

„Crveni“ od 20.45 igraju protiv velikana Francuske, tri sata ranije se sastaju Velika Britanija i Njemačka, s tim što su Njemci spokojni, jer su kao jedan od organizatora već na Eurobasketu. Francuskoj (ima skor 3-1) treba trijumf u Podgorici da bi se plasirala, a kako stoje stvari između Crne Gore i Velike Britanije? Tu je rival u prednosti, mada sve lako može da se promijeni. Naša selekcija, naime, ima isti učinak kao Britanci (po dva trijumfa i poraza), s tim što je slabija u međusobnom skoru. Matematika je jasna - Crna Gora mora da završi turnir sa boljim skorom od Velike Britanije da bi ispunila cilj i četvrti put u istoriji dođe do Eurobasketa.

- Znamo svi kakav je tim Francuska, najbolja ekipa u ovim kvalifikacijama. Prethodnih dana smo radili da tome da vidimo i dobre i loše stvari u igri tokom ovih kvalifikacijam, kao i protiv samih Francuza. Igrači su fokusirani, ali svakako će biti teško protiv favorita - rekao je trener Vladimir Todorović.

I Francuska je posljednji turnir shvatila veoma ozbiljno. To govori i sastav koji je u Podgoricu doveo Vensan Kole. Tu su, između ostalih, Ertel, Albisi, Lesor, Butej...

- Veoma su atletski moćna ekipa, tjeraju protivnika na veliki broj grešaka. Francuska je dominantna u skoku i sve to koristi u ranom napadu i kažnjava rivala. Moramo da budemo napadački organizovani, da greške svedemo na minimum, ali i da budemo dobri u defanzivnoj tranziciji i skoku. Nije Francuska tim s kojim možemo da igramo otvoreno i brzo, već moramo da budemo disciplinovani - istakao je Todorović pred duel sa „trikolorima“ koji su nas u februaru prošle godine savladali rezultatom 85:66.

Marko Simonović ističe da bi atmosfera u timu mogla da bude ključ uspjeha. I protiv Francuske, ali i u ponedjeljak kada našu selekciju čeka okršaj sa Njemačkom.

- Čekaju nas dva izuzetno teška protivnika, ali svi u ekipi smo optimisti. Probaćemo da odradimo ono što smo zacrtali. Francuska je najkvalitetnija ekipa u grupi, to je i pokazala do sada. Ima izuzetno kvalitetne igrače, a mi ćemo probati, prije svega, da im se fizički suprotstavimo. Ne predajemo se, tražimo pobjedu - tvrdi košarkaš Mege.

Crna Gora može da prođe i sa jednom pobjedom na turniru, ali samo pod uslovom da Britanci izgube obje utakmice.

Kole: Naše oružje mora da bude ubojitije

Francuska je došla u Podgoricu da opravda ulogu favorita grupe i riješi sve dileme oko plasmana na Eurobasket.

Vensan Kole, ipak, zna da crnogorska reprezentacija ima oružje kojem bi mogla da poremeti računicu njegovom timu.

- Imaju visoke igrače koji mogu da stvore problem, ali moramo da odgovorimo agresivnošću, da trčimo najbrže i najpametnije kako bismo doveli protivnika u nevolju - rekao je Kole i nastavio:

- Želimo da iscrpimo protivnika, da mu otežamo posao.

Francuski mediji podsjećaju da najveća opasnost prijeti od Nikole Ivanovića i Džastina Kobsa, tandema Budućnost Volija. Napominju, međutim, i da je Amerikanac sa crnogorskim pasošem zaustavljen u prvom meču, te da Francuska i sada ima „specijalce“ koji s njim mogu da izađu na kraj.

Bonus video: