Vrijeme je da se okrene novi list

Košarkaši Crne Gore večeras (20) protiv Njemačke igraju posljednji meč u kvalifikacijama za Eurobasket

13000 pregleda 57 reakcija 28 komentar(a)
Njegovo vrijeme dolazi: Igor Drobnjak, Foto: Savo Prelević
Njegovo vrijeme dolazi: Igor Drobnjak, Foto: Savo Prelević

Nakaradni sistem FIBA „prozora” prouzrokovao je da Letonija, koja bi u kompletnom sastavu bila kandidat za medalju na Eurobasketu, preskoči i drugo uzastopno veliko takmičenje, jer nije bilo njenih najboljih igrača iz Evrolige i NBA.

Nažalost, žrtva nelogičnosti je postala i selekcija koja je prije dvije godine u nezaboravnom meču eliminisala upravo Letonce sa Mundobasketa - Crna Gora. Upala je u najtežu grupu, sa Francuskom, Velikom Britanijom i Njemačkom, koja kao jedan od domaćina već ima izborenu vizu za 41. kontinentalni šampionat.

Nije, naravno, samo sistem „kriv”. I „crveni” su propustili šanse koje su im se nudile, pogotovo u novembru u francuskom Pou, kada je selektor Boško Radović učinio sve da njegova selekcija savlada Njemačku, iako je znatno važnija bila utakmica sa Velikom Britanijom. Igrači, ionako načeti preležanim koronavirusom, ostali su bez snage za duel sa Ostrvljanima, koji su nadoknadili minus sedam iz Podgorice (81:74) i slavili 74:59.

Tu je izgubljena ključna bitka za Eurobasket, a onda su u subotu u Podgorici dvije drame rastužile Crnu Goru - prvo su Britanci košem kakav se pogađa često savladali Njemce 83:81, a Radovićevi izabranici u finišu dozvolili Francuskoj da preokrene i slavi 73:71.

Crna Gora će večeras (20 časova) u „Bemax areni” odigrati posljednji meč u kvalifikacijama protiv Njemačke, nakon kojeg je vrijeme da se okrene novi list. Milko Bjelica vjerovatno završava reprezentativnu karijeru, jer je već zagazio u 37. godinu, vrijeme je da neko zamijeni i 34-godišnjeg Suada Šehovića, a pitanje je da li će u novembru, kada počinje druga faza kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Filipinima, Japanu i Indoneziji, na klupi biti Radović.

Jedina pozitivna stvar je što su mladi pokazali da mogu da budu nosioci reprezentacije. Marko Simonović je bio najbolji igrač protiv Francuske, veoma značajan učinak je imao i drugi član generacije 1999, Dino Radončić, tu je i 24-godišnji Petar Popović, a debitovao je i četiri godine mlađi Igor Drobnjak. Uz Nikolu Ivanovića, koji je već dugo nosilac igre reprezentacije, te Jovana Kljajića i Fedora Žugića, to bi trebalo da bude okosnica nacionalnog tima u narednoj deceniji.

- Nismo u lijepoj situaciji, ali makar ovo izdanje pokazuje da dolazi generacija koja može da igra kontinuirano na velikim takmičenjima. Svi momci koji su igrali prije dvije noći, plus Klajić i Žugić, igrači su koji će u narednim godinama moći da iznesu sav teret reprezentacije - uvjeren je Ivanović.

Utakmica sa Njemačkom nema nikakav rezultatski značaj, ali nema predaje.

- Moramo da odigramo što kvalitetnije. Dugujemo sebi da odigramo još jedan kvalitetan meč, da se bar pobjedom koja nema značaj oprostimo od ovih kvalifikacija - zaključio je plejmejker Budućnost Volija.

Bonus video: