Neočekivana bitka za plej-of

Budućnost Voli večeras (21 čas) gostuje najprijatnijem iznenađenju ABA lige, Igokei, koja ima 14 pobjeda i tri poraza i ispred je „plavih” (skor 12:3)

15422 pregleda 0 komentar(a)
„Pobjedom bismo završili 80 odsto posla”: Fedor Žugić, Foto: Savo Prelević
„Pobjedom bismo završili 80 odsto posla”: Fedor Žugić, Foto: Savo Prelević

Pred početak sezone, u svim projekcijama kandidati za plej-of su bili Crvena zvezda, Budućnost Voli, Partizan, Cedevita Olimpija i Mornar. „Crno-bijeli” su najveće razočaranje, prijeti im najgora sezona u istoriji kluba u ABA ligi, a potpuno neočekivano u bitku za polufinale se uključila Igokea, jedna od četiri ekipe sa 14 pobjeda.

Zbog toga večerašnji obračun u Laktašima (21 čas) neće biti samo derbi 19. kola, već i utakmica koja može da oba crnogorska kluba pogura ka plej-ofu. Ako Budućnost porazi tim Dragana Bajića, došla bi do skora 13:3 (Igokea bi imala 14:3) i napravila veliki korak ka doigravanju, a usput otvorila i vrata Mornaru (14:4). U slučaju poraza „plavih”, bitka bi bila uzbudljiva do samog kraja...

14:4 vodi Budućnost u međusobnim mečevima sa Igokeom. U Podgorici je ostvarila perfektan skor (9:0), a u Laktašima vodi 5:4. Zanimljivo, Podgoričani su izgubili prva tri susreta u gradu blizu Banjaluke, a posljednji put su poraženi u šampionskoj sezoni 2017/2018 (98:94)

- Očekuje nas teška utakmica. Igokea je, uz Megu, vjerovatno najprijatnije iznenađenje lige. Sastavila je dobar tim, koji igra sjajno i znamo da nas očekuje težak meč. Dobro smo trenirali ovih nekoliko dana, uspjeli smo da odmorimo igrače, koji su imali obaveze u reprezentaciji, a da pritom ne izgubimo na treningu. Mislim da prilično spremni dočekujemo utakmicu. Vjerujem da će biti dobar meč i nadam se pobjedi - poručio je Dejan Milojević.

Najmlađi košarkaš ABA lige Fedor Žugić, koji je u septebru proslavio 17. rođendan, dolaskom Milojevića je gurnut u startnu petorku. Protiv FMP-a i Virtusa je opravdao povjerenje, ali će u BiH biti na iskušenjima protiv opasnih bekova Igokee. Najviše pažnje će, ipak, morati da obrate krilni košarkaši, jer Marko Jošilo pogađa prosječno dvije trojke po meču, uz impresivan procenat uspešnosti - 69,8 odsto!

Uz Jošila, odlični su i Entoni Klemons, Edin Atić, Džeki Karmajkl, Nikola Jovanović, bivši bek Mornara Antabija Voler...

- Igokea ima jaku bazu domaćih igrača, dobre atlete na poziciji bekova i pokretljive visoke igrače. Moramo ući koncentrisano, sa puno energije, jer bismo ovom pobjedom završili 80 odsto posla oko plasmana u plej-of. Ulazimo spremni i motivisani - istakao je Žugić.

Igokea je najveći uspjeh u klupskoj istoriji ostvarila u sezoni 2012/2013, kada je osvojila 1. mjesto u regularnom toku ABA lige, ali joj je pravo da nastupi u Evroligi volšebno oduzeto. Od tada nikada nije bila ni blizu vrha, ali će Bajić, koji je bio trener u toj istorijskoj sezoni, pokušati da dovede svoj tim do plej-ofa.

7:11 iznosi skor Partizana nakon jučerašnjeg poraza u Zadru nakon produžetaka (96:94). Ova sezona nije samo izgubljena za „crno-bijele”, već prijeti da bude i najgori u klupskoj istoriji u regionalnom takmičenju. Sadašnji „rekord” drži generacija 2015/2016, koja je imala 12 pobjeda i 14 poraza

- Budućnost je sa velikim ambicijama ušla u sezonu, i u ABA ligi i u Evrokupu, što je i pokazala dosadašnjim rezultatima. O Dejanu Milojeviću imam visoko mišljenje kao treneru. Analizirajući Budućnost i moj tim, nisam našao nigdje našu prednost kada su u pitanju igrački kvaliteti i same pozicije. Zbog toga u utakmicu moramo da uđemo sa maksimalnim angažmanom i da budemo maksimalno disciplinovani u odbrani - naglasio je Bajić.

Bonus video: