Marija Leković i Jovana Savković - primorski biseri

Baranka Marija Leković i Novljanka Jovana Savković u dresu Budućnost Bemaxa pokazuju da su budućnost crnogorske košarke

6841 pregleda 150 reakcija 2 komentar(a)
Jovana Savković i Marija Leković, Foto: Luka Zeković
Jovana Savković i Marija Leković, Foto: Luka Zeković

U derbi WABA lige sa Montanom, jednom od dvije ekipe od koje su izgubile ove sezone, košarkašice Budućnost Bemaxa su ušle bez dva startna beka, Anđelike Mitrašinović i Nikoline Babić.

U njihovom odsustvu, tim su do pobjede (70:53) i potvrde 2. mjesta pred fajnl-for vodile Mina Đorđević (20 poena i 13 skokova), Patricija Bura (17 koševa) i Dragana Živković (13 pogodaka, 10 uhvaćenih lopti). Ali, sjajan utisak su ostavile i dvije tinejdžerke, djevojčice koje su budućnost crnogorske košarke, 17-godišnja Baranka Marija Leković i dvije godine mlađa Novljanka Jovana Savković.

Marija Leković, Jovana Savković
foto: Luka Zeković

Meč su završile sa po pet poena, ali to ne govori kakav su utisak ostavile. Savkovićeva je pogodila trojku za 50:42, kojom je najavljen trijumf, a Lekovićeva izvela potez koji se „vrti” po društvenim mrežama - sjajnim driblinzima je prevarila saigračicu iz seniorske reprezentacije Snežanu Aleksić, a onda fenomenalno položila loptu između dvije protivničke igračice.

- Kad sam već prošla Snežu, bilo mi je stalo da završim akciju na lijep način. Otvorila mi se situacija i dala sam koš - skromno komentariše Marija sjajan potez.

Osim priče o košarci, njih dvije su za „Vijesti” govorile i o životu u glavnom gradu, o odvajanju od porodice sa 14-15 godina.

- Teško je bez roditelja, jer ima mnogo više obaveza - oko treninga, organizacije svega, obroka... Dobro sam se snašla, a ni sama ne znam kako uklapam košarkaške obaveze sa školskim u Sportskoj gimnaziji. Hvala im na razumijevanju - istakla je Marija.

Marija Leković, Jovana Savković
foto: Luka Zeković

- Nije bilo lako otići od kuće, ali sam htjela da napravim korak naprijed u karijeri. Iskreno, nisam očekivala da ću ovoliko igrati, srećna sam zbog toga - dodala je Jovana, koja vanredno pohađa Ekonomsku školu.

Baranka je protiv Montane na terenu provela 26 i po minuta, Novljanka 19. Nisu se plašile, iako su znale da će morati da igraju više nego inače zbog odsustva saigračica iz Sjeverne Makedonije i BiH.

- Nemamo nikad tremu pred utakmice. Morale smo samo da unesemo više energije nego inače i da pružimo maksimum snage i želje. Anđelika i Nikolina nam nedostaju, ali smo to nekako nadoknadile energijom - naglasila je Lekovićeva, koja je nedavno odigrala i prve minute u seniorskoj reprezentaciji.

Marija Leković, Jovana Savković
foto: Luka Zeković

Mlađa od dvije nade crnogorske košarke na jučerašnjem treningu nije promašivala sa poludistance, a na pitanje da li joj je šut najveće oružje prva je, uz osmijeh, odgovorila dvije godine starija Lekovićeva.

- I brzina - „pecnula” je drugaricu Marija, a onda je Jovana stidljivo „uzela” riječ:

- Tu su važni i talenat i rad, ali mislim da je za moj dobar šut najvažniji trening.

Budućnost danas (17 časova) stavlja tačku na regionalni tok WABA lige duelom protiv nedoraslih Banovića u „Bemax areni”.

- Ulazimo bez opterećenja u taj meč, jer smo već na fajnl-foru i za te mečeve ćemo se spremati. Već smo pobijedile Banoviće, favoriti smo i vjerujem da ćemo opet slaviti - zaključila je Marija.

Evroliga, WNBA, Lebron i Ana Dabović

Marija Leković je karijeru počela u Antivariju u rodnom Baru, potom bila u Lovćenu kod Zorana Kašćelana i Petra Stojanovića, a ovo joj je druga sezona u Budućnosti. I samo stepenica ka snovima.

- Ovo je mnogo veći nivo košarke od mojih prethodnih klubova, ali želim da dođem do Evrolige i WNBA. Neću se zaustaviti na tom putu.

Marija Leković, Jovana Savković
foto: Luka Zeković

Jovana Savković je počela da trenira u Herceg Novom i promijenila dosta trenera, potom bila u Primorju kod Dragana Prge i ponekad igrala za čak sedam kategorija, da bi ljetos stigla u Budućnost. I njoj su želje Evroliga i NBA, a objema je košarkaški uzor Lebron Džejms.

- U ženskoj konkurenciji najviše se ugledam na Anu Dabović - istakla je Jovana sugrađanku koja je sa Srbijom bila šampionka Evrope.

Lekovićeva je nedavno u nacionalnom timu trenirala i igrala sa velikom zvijezdom, Jelenom Dubljević.

- Pričala nam je gdje je igrala, šta je radila, da je osvojila Evrokup i prsten u WNBA. Podržavala je nas mlađe kad pogriješimo tokom treninga, nije nam „skakala”, nego nas je bodrila, što nam je podiglo samopouzdanje. I ne samo ona, već sve ostale igračice.

Marija Leković, Jovana Savković
foto: Luka Zeković

Eurobasket san

Marija je u posljednjem „balonu” bila u sastavu A reprezentacije (debitovala je prije dvije godine) i potrudiće se da nastupi na Evropskom prvenstvu u Španiji i Francuskoj.

- Nadam se i maksimalno ću trenirati da tako bude. San mi je da zaigram sa seniorskom reprezentacijom na Evropskom prvenstvu. Starije igračice nisu mogle bolje da me prime.

Hoće li takav odnos biti prema tebi i nakon što si onako „zalomila” Aleksićevu?

- Biće još bolji. Neće mi to uzeti za zlo - poručila je nasmijana Baranka.

Bonus video: