Budućnost Voli - Cedevita Olimpija: Na sve ili ništa

Košarkaši Budućnost Volija večeras (19 časova) traže pobjedu od makar četiri poena razlike protiv Cedevita Olimpije u direktnom obračunu za četvrtfinale Evrokupa

8720 pregleda 3 komentar(a)
Samo pobjeda u mislima: Amedeo dela Vale na prvom meču sa Cedevita Olimpijom u Evrokupu, Foto: Eurocup
Samo pobjeda u mislima: Amedeo dela Vale na prvom meču sa Cedevita Olimpijom u Evrokupu, Foto: Eurocup

Preživjeli su dva naleta koronavirusa, buru nakon promjene trenera, ali nijednom ove sezone košarkaši Budućnost Volija nisu bili na većem iskušenju nego što će biti večeras - u „Moraču” stiže Cedevita Olimpija, na direktni obračun za četvrtfinale Evrokupa.

Tim Dejana Milojevića je imao i sreće prethodne sedmice da ostane u igri za nokaut fazu, jer je Virtus dva i po minuta prije kraja u Ljubljani gubio devet razlike, a onda trojkom Marka Belinelija na 1,9 sekundi do posljednje sirene iznudio produžetak i kasnije trijumfovao (108:98).

Dan kasnije, „plavi” su uz mnogo muke savladali oslabljeni Burg u Francuskoj (92:89) i izborili pravo da sami odlučuju o svojoj sudbini.

U obračun koji počinje u 19 časova Podgoričani ulaze sa prostom računicom - moraju da pobijede sa makar četiri poena razlike, kako bi zauzeli 2. mjesto u grupi G i izborili četvrtfinalne duele sa Monakom Zvezdana Mitrovića.

Evrokup je i šansa za ulazak u Evroligu, jer plasman u finale drugog po kvalitetu evropskog takmičenja donosi vizu za elitu, ali prvo mora da se odradi posao protiv velikog rivala iz ABA lige da bi se o tome maštalo...

- Cedevita je sjajna ekipa, jedna od najboljih u ABA ligi. U odličnoj je formi i sigurno je da nas čeka jako težak zadatak. Igramo i mi jako dobro, imamo svoje adute i očekujem dobar meč. Neka bolji pobijedi, a nadam se da ćemo to biti mi - poručio je Milojević.

Jedan od tih aduta biće i kapiten Suad Šehović, koji je dugo jurio pravu formu nakon preležanog koronavirusa i čini se da je dostigao prepoznatljiv nivo igre.

- Utakmica koja odlučuje o direktnom plasmanu u četvrtfinale s te strane nosi težinu i pritisak. Cedevita je sjajna i u ABA ligi i u Evrokupu, moramo da učinimo sve da umanjimo njihove momente tranzicione igre i šutersko raspoloženje, kako bismo izborili pobjedu i plasirali se među osam najboljih - naglasio je 34-godišnji Bjelopoljac.

Golemac: Budućnost igra brže od dolaska Milojevića

Jurica Golemac je u januaru prošle godine bio na pragu klupe Budućnost Volija, ali je dogovor propao u posljednji čas. Dvanaest mjeseci kasnije je, ipak, „smijenio” Petra Mijovića, koji je otišao nakon serije od tri poraza u četiri utakmice, od čega su dva bila u Ljubljani.

Naturalizovanog Slovenca sada čeka Dejan Milojević.

- Između nas nema tajni, igramo već četvrti put ove sezone. Jednom smo pobijedili u pripremnom periodu, a zatim dva puta u „Stožicama”. Budućnost je, međutim, zamijenila glavnog trenera i od tada igra bržu košarku, lakše i slobodnije. Bićemo spremni i sa sigurnošću ulazimo u meč. Učinićemo sve da upišemo pobjedu i prođemo u četvrtfinale - rekao je Golemac.

Jaka Blažič je prva „violina” kluba nastalog fuzijom Cedevite i Olimpije i jasno je da će ključno biti da se on zaustavi.

- Budućnost je podigla nivo igre nakon što je zamijenila glavnog trenera i igra vrlo samouvjereno. Podgorički tim je pojednostavio sistem igre, košarkaši imaju puno slobode. Milojević je u rotaciju uključio dva ili tri nova košarkaša. Budućnost će biti tvrd orah, posebno na njenom terenu, ali imamo šanse da pobijedimo i sa takvim mentalitetom ulazimo u meč - poručio je Blažič.

33 trojke primila je Budućnost Voli na dva vezana gostovanja Cedevita Olimpiji u Ljubljani. Tim Jurice Golemca je 19. januara u Evrokupu šutirao 32-15 iza linije 6,75 metara, a dva dana kasnije još impresivnijih 36-18 u ABA ligi. Jasno je da „plavi” moraju da spriječe sjajan šut Ljubljančana, koji su na prethodnih 15 utakmica Evrokupa ubacili 163 trojke, a čak 208 na 16 mečeva ABA lige

Bonus video: