Ivković o sceni iz Atine: Čuli smo Vrankovića kako kaže: "Sad je momenat da napustimo postolje"

"Ostali smo Kića, Željko, Vesko Barović i još neko društvo, sjedimo kod tog šanka u 'Karavelu', već takoreći sviće. I vidimo hrvatsku ekipu kako gotovo na prstima idu, valjda su imali rani avion", ispričao je Duda Ivković
160 pregleda 28 komentar(a)
Dušan Ivković, Foto: BETAPHOTO
Dušan Ivković, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 14.12.2017. 10:23h

Proslavljeni košarkaški stručnjak Dušan Duda Ivković u razgovoru za Nedeljnik prisjetio se Evropskog prvenstva u Atini 1995. godine, na kojem je reprezentacija Jugoslavije osvojila zlatnu medalju.

Ivkovićevi izabranici su u finalu savladali Litvaniju (96:90) uz sjajnu partiju Aleksandra Đorđevića i nezaboravno zakucavanje Danilovića preko Sabonisa. Prvenstvo je ostalo upamćeno i po silasku sa postolja reprezentacije Hrvatske, prilikom intoniranja himne "Hej Sloveni".

"Poslije rata u Jugoslaviji ja nijesam održavao prevelike kontakte, osim što sam nedavno imao susret sa Rađom u Atini i tokom prijema u Kuću slavnih sa Kukočem, i zaista kao da se nikada nijesmo ni odvajali. A to Evropsko prvenstvo 1995. bilo je direktno vezano za političku direktivu", ispričao je Ivković.

"Čuli smo u svlačionici Stojka Vrankovića kako kaže: 'Sad je momenat da napustimo postolje.' Bili su u svlačionici pored nas. Ali ne bi to Stojko rekao bez političke direktive", kazao je Ivković.

"Meni je to bilo smiješno. Sama ta Atina 1995. i čuveni balkon, o tome sam mnogo puta govorio, uspostavili smo to u vrlo teškim uslovima. Završava se utakmica, mi smo u hotelu 'Karavel'. Napravljena je tako napeta atmosfera koju je formirao Košarkaški savez Grčke. Dva puta smo ih pobijedili. Poslije utakmice dolazi mi žena, gotovo prebijena u publici, posle sveg tog proglašenja. Ostanemo mi prisebni i naravno, te noći nema spavanja. Ostali smo Kića, Željko, Vesko Barović i još neko društvo, sjedimo kod tog šanka u 'Karavelu', već takoreći sviće. I vidimo hrvatsku ekipu kako gotovo na prstima idu, valjda su imali rani avion. Kažem ja: 'Šta je, bre, purgeri, dođite ovamo na piće, šta se šunjate...' Niko se nije javio", ispričao je Duda Ivković.

Bonus video: