Bokan: Ako uđemo u Evroligu, na ispitu će biti grad i država

Predsjednik Budućnost Volija Dragan Bokan za „Vijesti” priča o uspjehu u Evrokupu, problemima koje stvara nemogućnost igranja sa Monakom u „Morači”, finansijskim izazovima...

44343 pregleda 589 reakcija 126 komentar(a)
Procjene su da će nas učestvovanje u četvrtfinalu koštati blizu 100.000 eura: Dragan Bokan, Foto: Luka Zeković
Procjene su da će nas učestvovanje u četvrtfinalu koštati blizu 100.000 eura: Dragan Bokan, Foto: Luka Zeković

U utorak veče se slavio veliki uspjeh, od srijede ujutro su već počele brige za upravu KK Budućnost Voli.

Pobjedom nad Cedevita Olimpijom (79:66), najveći crnogorski klub je četvrti put stigao do četvrtfinala Evrokupa, a prvo polufinale će pokušati da izbori protiv Monaka Zvezdana Mitrovića. Prvi meč igraće se 23. marta u Monte Karlu, a tri dana kasnije „Morača” ne može da bude domaćin revanša. Francuskim državljanima je, naime, zbog pogoršanja epidemiološke situacije zabranjeno da putuju van Evropske unije bez karantina u povratku, pa će „plavi” morati da dočekaju „kneževe” negdje u EU.

- Cilj nam je bio da uđemo u Top 16 fazu, a svi u klubu smo prezadovoljni što smo ostvarili mnogo više od zacrtanog. Svi se, ipak, nadamo da nismo rekli posljednju riječ kad je u pitanju Evrokup. Možda i prvi put od svih prolazaka u četvrtfinale imamo jednake šanse kao naš protivnik, ali nam velika stvar ne ide naruku, jer smo hendikepirani što drugi meč nećemo moći da igramo u „Morači”. Nažalost, moramo da budemo domaćini u nekoj od dvorana u Evropskoj uniji, vidjećemo da li će to biti u Hrvatskoj, Sloveniji ili negdje drugo - rekao je predsjednik kluba Dragan Bokan za „Vijesti”.

Osim u organizacionom, dueli sa Mitrovićevim timom predstavljaju problem za Budućnost i na finansijskom planu, jer su opterećenje za ionako „nategnut” budžet.

- Jedna od opcija za utakmicu sa Monakom je Zadar, realnija je Ljubljana, a možda ćemo biti domaćini drugog susreta u Monte Karlu. Zaista su veliki troškovi organizacije, jer moramo da idemo čarter letovima i da plaćamo boravak u hotelu pet noći van Podgorice. To mnogo košta, procjene su da će nas učestvovanje u četvrtfinalu koštati blizu 100.000 eura.

A troškovi bi mogli samo da se povećaju ako se produži nastup u Evrokupu.

- Klub postoji da bi pravio rezultate, ali o troškovima mora da se vodi računa. Kovid je iskomplikovao poslovanje i funkcionisanje privrede, a na malom tržištu kao što je crnogorsko je pogotovo teško naći novac koji niste u startu planirali. Grad je uz nas svih godina otkad je na čelu nova uprava sa gospodinom Ivanom Vukovićem, ali dobijamo manje nego što je kolektivu kao Budućnost potrebno. Očekujemo veću pomoć od grada, a svakako od države, od koje ove godine nismo dobili ništa - naglasio je Bokan.

Raduje nas rast broja navijača, a poslije Crvene zvezde i Partizana smo klub koji se najviše prati na društvenim mrežama, sa preko 25.000 ljudi. Podigli smo nivo praćenja i jako smo srećni zbog toga, jer Budućnost dolazi sa malog tržišta i plasman u četvrtfinale Evrokupa puno znači za sve ljubitelje košarke u Crnoj Gori - rekao je Bokan

Budućnost ima realnu šansu da se domogne finala Evrokupa, samim tim i nastupa u Evroligi ove sezone. Sadašnji budžet bi morao da bude makar dvostruko veći, jer su takvi zahtjevi u elitnom takmičenju. Dejan Milojević ne razmišlja još ni o Monaku, jer mu je u mislima samo subotnja utakmica sa Cibonom, ali uprava gleda dugoročnije.

- Trener ima jedan pristup, mi u klubu potpuno drugi, jer je on zadužen za sportski dio, a mi za organizaciju. Svakodnevno razmišljamo o šansi da dođemo do Evrolige, jer ćemo i u četvrtfinalu i eventualnom polufinalu imati podjednake šanse, ko god da nam bude protivnik. U našem dijelu žrijeba nisu ni Virtus ni UNIKS, pa nam se otvara šansa da ove godine lakše došemo do Evrolige kroz Evrokup, nego kroz ABA ligu, jer je Crvena zvezda kvalitetnija od svih potencijalnih rivala u polufinalu.

Bokan priznaje da je Budućnost do sada imala sreće i nada se da će tako biti i ubuduće.

- Smatramo da naša ekipa ima šanse da dođe do finala, pogotovo ako budemo imali sreću kao do sada, jer je Cedevita Olimpija izgubila dobijeni meč od Virtusa. Nadam se da će nas pratiti i u četvrtfinalu i eventualnom polufinalu i da, ako Valensija ne uđe u osam najboljih u Evroligi, ulaskom u finale izborimo povratak u košarkašku elitu. Još je rano da se priča o Evroligi, ali ako je izborimo, na ispitu će biti grad i država zajedno, jer sudeći po tome kuda ide crnogorska ekonomija, nećemo moći da imamo domete kakve želimo - zaključio je prvi čovjek Budućnosti.

Bonus video: