Zvezdan Mitrović: Prednost Budućnosti je duža klupa, Nikola Ivanović je u životnoj formi

Šef stručnog štaba Monaka u intervjuu za „Vijesti” najavljuje obračune svog tima u četvrtfinalu Evrokupa sa klubom u kojem je počeo ozbiljnu trenersku karijeru

19029 pregleda 164 reakcija 6 komentar(a)
Mitrović, Foto: AS Monaco basket
Mitrović, Foto: AS Monaco basket

Otkada je u martu 2015. stigao u Monako, ime Zvezdana Mitrovića je sinonim za uspjehe u francuskoj košarci.

Sa „kneževima” je odmah ušao u elitni rang, osvojio tri Liders kupa, dva puta bio na fajnl-foru FIBA Lige šampiona (zauzeo 2. i 3. mjesto), bio finalista nacionalnog šampionata, a onda sa Asvelom osvojio duplu krunu.

Dvostruki dobitnik nagrade za trenera godine u zemlji Gala se prethodnog ljeta vratio u Monte Karlo i ispisao nove stranice istorije kluba, koji je prvi put doveo do četvrtfinala Evrokupa.

A u tom izazovu čeka ga klub u kojem je, nakon što je naučio osnove trenerskog zanata u OKK Titogradu kod Branislava-Bana Vukićevića, počeo ozbiljniju karijeru - Budućnost.

Prvi put otkada je prije gotovo 19 godina otišao iz kluba sa kojim je kao pomoćnik Živka-Gara Brajovića, odnosno Gorana-Polija Bojanića, osvojio dva Kupa SR Jugoslavije u Nikšiću 1996. i 1998. godine, Mitrović će voditi ekipu protiv „plavih”.

Zvezdan Mitrović
foto: AS Monaco basket

I to ne u bilo kakvim mečevima, već obračunima koji će jedan od dva tima dovesti na korak od finala Evrokupa, samim tim i mjesta u Evroligi u sezoni 2021/2022.

Prije nego što je sezona počela, niko u Timu sa Stijene nije mogao ni da pomisli da bi plasman u Evroligu mogao da postane dostižan. Budžet je zbog korona krize i izostanka navijača prepolovljen, a onda je tešku povredu doživio i bivši igrač Mornara Kadin Kerington, koji je trebalo da bude lider tima.

Ali, kao i Asvelu u Evroligi, Monaku je naruku išlo što su pojedini klubovi u Francuskoj htjeli da bojkotuju ligu. Mitrovićev tim je do sada odigrao svega 11 utakmica u domaćem šampionatu, a otkazan je i Liders kup, na kojem učestvuje osam najboljih ekipa.

- Zahvaljujući i tome smo napravili ovako sjajan rezultat. Da smo sa ovako „kratkim” rosterom, sa svega osam profesionalnih košarkaša i ostalim iz omladinskog pogona, regularno igrali šampionat i Liders kup, teško da bismo mogli ovo da napravimo. Cilj nam je bio plasman u Top 16, a ušli smo u četvrtfinale, i to sa prve pozicije nakon nekoliko sjajnih pobjeda - rekao je 51-godišnji stručnjak u intervjuu za „Vijesti”.

Zvezdan Mitrović
foto: AS Monaco basket

Mitrovićev tim je bio treći u grupi C u prvoj fazi, ali je u Top 16 neočekivano upisao pet pobjeda i svega jedan poraz u Badaloni.

- Budžet nam nikad nije bio manji, ali je realno bilo da uđemo u Top 16. U grupi smo bili sa Virtusom, Lokomotivom i Andorom, a očekivano je bilo da budemo bolji od Litkabelisa i Antverpena. U Top 16 fazi su nam rivali bili veoma jake španske ekipe Unikaha i Huventud, plus Nanter, koji je naš tradicionalni protivnik i po svim ocjenama smo napravili izvanredan rezultat - ističe Mitrović.

Sada ga čeka Budućnost. Prvi meč je u utorak u sali „Gaston Medesan”, revanš tri dana kasnije u Ljubljani, a eventualna majstorica 31. marta u Monte Karlu.

- Najveći kvalitet Budućnosti jeUnpublish raznolikost u igri. Može da igra sa nižom petorkom, u kojoj je Danilo Nikolić na „petici”, a Melvin Edžim na „četvorci”. Svi su izuzetno pokretljivi, imaju širinu i odlični su šuteri, što otvara mogućnost bekovima. Kada je Vili Rid na „petici”, a Edžim na „trojci”, opasni su i u reketu, tako da imaju velike taktičke mogućnosti u igri. Dovoljno je reći da je 12. igrač ekipe Dragan Apić, koji je igrao za Lokomotivu i San Pablo Burgos i bio statistički najkorisniji igrač ABA lige do odlaska iz FMP-a, a tu je i veoma iskusni Luka Mitrović.

Zvezdan Mitrović i Nikola Ivanović iz dana saradnje u reprezentaciji Crne Gore
Zvezdan Mitrović i Nikola Ivanović iz dana saradnje u reprezentaciji Crne Gorefoto: FIBA

Crnogorski selektor, ipak, izdvaja jedno ime.

- Nikola Ivanović igra fenomenalno od početka sezone, u životnoj je formi. Relativno je mlad, ali ima izuzetno iskustvo, a nikada fizički nije bolje djelovao nego sada. Naša prednost može da bude što odlično poznajem sve naše momke, kao i ostale. Džastin Kobs je odnio titulu iz Monaka u majstorici u dresu Le Mana, a Vili Rid je bio na našoj listi, ali ga je Budućnost uzela u posljednji čas, jer je izašla sa boljom ponudom.

Trener Monaka upozorava i na Danila Nikolića.

- Nikolić je izuzetan šuter. Sezonu je počeo sjajno, ali je uslijedila malo slabija forma nakon preležanog koronavirusa. Sada se podigao i igra fantastično.

Mitrović cijeni Dejana Milojevića, ali ističe i odličan rad njegovog prethodnika Petra Mijovića.

- Budućnost od početka sezone igra veoma dobro. Bila je sjajna kod Mijovića, sada je i Milojević produžio u pravom ritmu. Dva puta su imali pauzu zbog korone, ali su iz toga izašli praktično neokrznuti, bez serije poraza kakve se dešavaju u takvim situacijama - zaključio je Mitrović.

Bost, Lesor, Grej...

Monako u sastavu za Evrokup ima samo osam seniora, a kao je deveti između 3. i 4. kola Top 16 faze registrovan Kortni Fortson. Američki plejmejker, međutim, zbog privatnih problema nikada nije stigao u Monte Karlo, a Brenden Frejzer i Ibrahima Faj Faje, koji su nedavno potpisali, imaju pravo nastupa samo u domaćem šampionatu.

Nekoliko Mitrovićevih igrača je dobro poznato ljubiteljima košarke u Podgorici - Budućnost je bila prva evropska stanica za Di Bosta, Matija Lesor je promašenim zicerom na trećoj utakmici finala ABA lige 2017/2018. „poklonio” Podgoričanima vođstvo 2:1, a Rob Grej je pokazao koliko je opasan u duelu „plavih” sa Metropolitenom.

- Bost je kapiten ekipe i jedan od naših glavnih igrača. Igrao je prije kod mene u Monaku, od februara 2019. je opet tu. Tu su i Grej i iskusni Markos Najt, kao i Matija Lesor, kojeg ljudi pamte iz Zvezde. Pred početak sezone smo potpisali i bivšeg plejmejkera Mornara Kadina Keringtona, a na njemu i Di Bostu smo bazirali planirani sistem igre. Nažalost, doživio je tešku povredu i završio sezonu prije nego što je počela.

Zvezdan Mitrović
foto: AS Monaco basket

Naš dio kostura mnogo lakši

Pobjednik para Monako - Budućnost Voli za finale Evrokupa, a samim tim i mjesto u Evroligi boriće se sa boljim iz duela Metropolitena i Gran Kanarije. Na putu nema tri najbolje ekipe Virtusa, UNIKS-a i Lokomotive, kao ni Huventuda.

- Naša strana kostura je mnogo slabija od ove druge, jer su timovi u toj polovini i na papiru i po budžetu mnogo jači, a čini mi se da je od ove četiri ekipe Budućnost možda i najbolja. Jeste da mi i Metropoliten imamo prednost domaćeg terena, ali to je potpuno izgubilo značaj otkada nema publike i neuporedivo je manje pobjeda domaćina nego ranije. Prednost Budućnosti nad nama je širi roster, jer ćemo biti baš u problemu ako budemo sa osam igrača morali da odigramo tri utakmice za osam dana - istakao je Mitrović.

Ako bi izborio plasman u Evroligu, pitanje je gdje bi i da li bi Monako igrao elitno takmičenje.

- Antib je nedaleko od nas i ima dvoranu koja zadovoljava uslove. Ali, gledajući iz sadašnje perspektive, sa budžetom i evroligaškim iskustvom koje imam, mislim da je to nerealno za nas. Postoji, naravno, sportski motiv i želja, i sigurno ćemo skupo prodati kožu. Kad već postoji otvoreni put do finala, zašto da ne pokušamo da to iskoristimo? A ukoliko dobijemo pravo da igramo Evroligu, možda se pojave neki novi sponzori i mogućnosti.

Zvezdan Mitrović
foto: AS Monaco basket

Žao mi je što neću vidjeti unuku, djecu i prijatelje

Zbog zabrane francuskih vlasti da njihovi državljani putuju van Evropske unije bez obaveznog karantina u povratku, drugi meč četvrtfinala će se igrati u Ljubljani, a ne u Mitrovićevom rodnom gradu.

- Radovao sam se povratku u Podgoricu, jer zbog specifične situacije nisam bio kod kuće od jula. Baš mi je žao što neću moći da vidim unuku, djecu i prijatelje - rekao je Mitrović, koji je u „Morači” proslavio jedan od najvećih uspjeha u karijeri - plasman na Svjetsko prvenstvo u Kini.

Bonus video: