Kreće serija derbija

Košarkaši Mornara gostuju Partizanu (17 sati) u 22. kolu ABA lige i jure 18. pobjedu u sezoni

3984 pregleda 2 komentar(a)
Keni Gejbrijel i Rašon Tomas u duelu u Baru u prvom dijelu sezone, Foto: ABA
Keni Gejbrijel i Rašon Tomas u duelu u Baru u prvom dijelu sezone, Foto: ABA

Pet mečeva i pet derbija - to je raspored košarkaša Mornara do kraja regularnog dijela sezone u ABA ligi. Ne zna se koji je teži meč u borbi za plej-of, a staro je pravilo da je prvi naredni najteži i najvažniji. Barani danas od 17 sati gostuju Partizanu, koji je daleko od vrha, u velikoj krizi, ali koji će uvijek i u kakvom god stanju da je, biti gigant na košaršakoj sceni na prostorima bivše Jugoslavije.

- I na ovo i na ostala gostovanja idemo sa jedinim ciljem - da pobijedimo. U kalkulaciji za plej-of igraju samo pobjede, tako da nemamo drugog izbora - kazao je trener Mihailo Pavićević.

Naglasio je da je Partizan „nepravedno u podređenoj ulozi”.

- Partizan je institucija, jedan od najvećih klubova sa ovih prostora. Ove godine je ta ekipa bila projektovana za vrh ABA lige. Nije na meni da analiziram šta se sve izdešavalo. Nije ni prvi ni posljednji put da se nekom klubu desi da naiđe rezultatska kriza. Ipak, Partizan je Partizan - sastavljen je od provjerenih, iskusnih igrača koji su prošle godine igrali sjajnu košarku, a to nije bilo davno - upozorava Pavićević.

Zbog svega toga, šanse su podjednake, uprkos situaciji na tabeli.

- Ne možemo sebe da proglasimo za favorita, ali ni za nekog ko je u podređenom položaju kao nekad kad smo odlazili na megdan Partizanu. Kad se igra protiv Zvezde ili Partizana faktor publike je veoma značajan. Ovog puta tu podršku domaćin nema. Moramo da odigramo na visokom nivou u oba pravca ako planiramo da se vratimo kao pobjednici - kazao je trener Mornara.

Mornar je u prvom dijelu sezone u produžecima bio bolji od „crno-bijelih”.

- Uvijek su naše utakmice bile zanimljive i neizvjesne, često je jedna lopta odlučivala pobjednika. Ponovo smo ušli u seriju pobjeda i imamo namjeru da je nastavimo i protiv uvijek moćnog Partizana. Neće nas zavarati njegova loša ovogodišnja sezona u ABA ligi - istakao je centar Barana Uroš Luković.

Mornar je u 21 meču ove sezone upisao 17 pobjeda i četiri poraza, a Partizan je na skoru 7-13.

- Svaki igrač Mornara je fantastičan šuter, tu su i dva visoka igrača koji su fantastični na rol igri i imaju plejmejkere koji kreiraju za sve njih. Mi moramo da odigramo fajtersku utakmicu, da sve vrijeme budemo u kontaktu, da se borimo za svaku loptu i svaki skok. I da budemo čvršći od njih - poručio je trener Partizana Aleksandar Matović.

Bonus video: