Derbi u Podgorici, Budućnost Voli dočekuje Crvenu zvezdu: Obračun za 1. mjesto

Košarkaši Budućnost Volija večeras (20 časova) dočekuju Crvenu zvezdu, pobjednik će biti blizu liderske pozicije pred plej-of

13685 pregleda 238 reakcija 11 komentar(a)
Veliki ispit: Amedeo dela Vale, Foto: Savo Prelević
Veliki ispit: Amedeo dela Vale, Foto: Savo Prelević

Prethodnih godina u najveće rivalstvo ABA lige, „otrovnije” čak i od „vječitih derbija”, preraslo je ono između Budućnost Volija i Crvene zvezde. „Plavi” i „crveno-bijeli”su biti suparnici u dva posljednja finala, a za scene iz aprila 2019. može samo da se kaže - bilo, ne ponovilo se.

Beograđani prošle sezone nisu došli u Podgoricu, pravdajući se nebuloznim razlozima, a alfa i omega kluba sa Malog Kalemegdana, Nebojša Čović, još jednom je zakuvao situaciju. Prvo je demantovao informaciju italijanskog novinara Luke d’Alesandra da će njegov klub dobiti A licencu za Evroligu, optuživši Budućnost za širenje lažnih vijesti, a potom rekao da predstojeći meč ne može da ponese epitet derbija.

- Nema istine u vijesti koja se pojavila. To je spin, vjerovatno iz Podgorice pred derbi, ako se to uopšte i može nazvati derbijem - rekao je Čović za Nova.rs, a onda na jutarnjem programu TV Prva pojasnio svoje riječi: - Za mene je derbi samo jedan. Zvezda - Partizan, Partizan - Zvezda. Ovi što preko noći pokušavaju da budu veliki...

Svima koji su malo duže u košarci su poznate ove Čovićeve metode, jer on uvijek pred važne mečeve pokušava da skrene pažnju javnosti sa ekipe. A od večerašnjeg derbija u „Morači” (20 časova) vjerovatno nema bitnije utakmice u preostalom toku ABA lige, jer bi pobjednik napravio ključni korak ka 1. mjestu pred plej-of. Beograđani bi trijumfom praktično završili posao, ali se Budućnost nada da će se izjednačiti sa „crveno-bijelima” na vrhu sa skorom 17:3 i u preostalih šest utakmica pokušati da sačuva prednost.

U prvom meču u Beogradu, tim tadašnjeg trenera Petra Mijovića je slavio 67:65, a sada će Dejan Milojević imati šansu da izjednači skor u pobjedama u ABA ligi između dva velika rivala na 23:23.

- Znamo ko je i šta je Crvena zvezda. Očekuje nas serija teških utakmica, ali idemo korak po korak i razmišljamo samo o narednom protivniku. Zvezda ima svoje dobre strane, imamo ih i mi. Pokušaćemo naše dobre strane da dovedemo do izražaja, a da Zvezdine udarne igle spriječimo da pokažu kvalitet, koji je nesporan - poručio je Milojević.

Timu Dejana Radonjića je jača bekovska, nego centarska linija, zbog čega će na velikim iskušenjima biti Amedeo dela Vale, ali i ostali niži igrači domaćih.

- Čeka nas bitna utakmica, ne samo kada je riječ o borbi za plej-of, već i zbog činjenice da imamo šansu da ostvarimo i drugu pobjedu protiv njih ove sezone. Imamo velika očekivanja. Radi se o kvalitetnom protivniku, koji, kao i mi, ima veliki niz pobjeda u ABA ligi - naglasio je italijanski reprezentativac.

Učesnik Evrolige ima najbolju odbranu u regionalnom takmičenju, jer prima prosječno 62,8 poena. Budućnost je protivnicima dozvoljavala 8,8 koševa više, a postizala je i 1,4 više.

- Očekujem da će biti agresivni, kao i uvijek, naročito u odbrani. Nadam se da ćemo i mi igrati što čvršće, kako bismo ih u tome spriječili. Imaju dobre igrače, poput Voldena i Lojda, koji su u odbrani veoma agresivni, a u napadu izuzetno talentovani. Moramo da ih zaustavimo i pokušamo da ih ograničimo.

Na tribinama neće biti publike.

- Uvijek je teško igrati bez navijača, oni su nam velika podrška. Ali, ne možemo ništa da promijenimo. Znamo da će nas gledati iz svojih domova i to nam je veoma važno - poručio je Dela Vale.

Radonjić: Budućnost ima šansu za evropski trofej, to je dokaz kvaliteta

Crvena zvezda je bila u očajnoj seriji u Evroligi, doživjela osam vezanih poraza, a Dejan Radonjić zbog koronavirusa nije dugo mogao da računa na nekoliko igrača. Beograđani su prebrodili tu krizu, vezali pet pobjeda, od čega dvije u elitnom takmičenju i u Podgoricu su stigli nakon trijumfa nad Panatinaikosom (86:82).

- Imali smo četiri utakmice u sedam dana, tako da nam je najvažnije da se regenerišemo, da vidimo kakva je situacija sa povrijeđenim igračima, a onda da se pripremimo za Budućnost, koja igra odlično cijele sezone. Slijedi joj i završnica Evrokupa i šansa da se bori za prvi evropski trofej, što je dokaz kvaliteta. Energija i koncentracija nam neće biti dovoljni, potreban je visok nivo igre da bismo mogli da igramo protiv Budućnosti - kazao je Dejan Radonjić za TV Vijesti.

Nekadašnji trener „plavih“ smatra da Podgoričani imaju kvalitet za najveće domete.

- Budućnost je dobra na svim pozicijama. Bekovi nose igru, a Nikola Ivanović je pokazao najviše na poziciji plemejkera u cijeloj ABA ligi. Kobs se adaptirao, Edžim može da pokriva više pozicija, dok centarska linija može da nosi teret visokih ambicija - poručio je 51-godišnji trener.

Ovaj meč je jako bitan i za pozicioniranje pred plej-of. Zvezda bi trijumfom praktično završila sve oko 1. mjesta, a Budućnost bi mogla da preuzme vrh na šest utakmica do kraja.

- Mnogo je utakmica do kraja, svaka je bitna i svako kolo može da donese novu sliku. Rano je, vidjećemo kako će sve da se završi - istakao je Radonjić.

Bonus video: