Tomas Šakić, čovjek koji je prije 27 godina posvađao dvije legende: Mislio sam da je Divac Hrvat...

„Navijao sam za Hrvate u jugoslovenskom timu – Dražena, Kukoča, Zorana (Čuturu)... Mislio sam i da je Divac Hrvat. Tek kada mi je uzeo zastavu shvatio sam da je Srbin“, rekao je Šakić
1504 pregleda 13 komentar(a)
divac, Foto: Printscreen
divac, Foto: Printscreen
Ažurirano: 11.12.2017. 12:48h

Finale Svjetskog prvenstva u košarci, 1990. godine u Argentini. Pamtiće se po pobjedi Jugoslavije, najjačeg evropskog tima svih vremena, ali, nažalost, još više po incidentu koji je prekinuo prijateljstvo dvije sportske legende, ali i najavio sve ono što će se događati narednih godina na prostorima nekadašnje države.

Scena kada Vlade Divac otima hrvatsku zastavu iz ruka nepoznatog čovjeka, što je kasnije dovelo i do prekida njegovih veza sa Draženom Petrovićem, ostaće zauvijek tema o kojoj se priča – na jednoj strani kao o patriotskom, a na drugoj kao nedoličnom i uvredljivom aktu.

Prošlo je 27 godina, a identitet čovjeka, koji je sa hrvatskom zastavom protrčao parketom dvorane „Luna park“ u Buenos Ajresu, nije bio poznat.

Sve do prije nekoliko dana, kada je priču o njemu napravio argentinski list „Pagina 24“.

On se zove Tomas Šakić, sada ima 68 godina...

„Ja sam Argentinac, a ne Hrvat. Rođen sam u Rosariju, imam hrvatsko porijeklo, ali sljedeće godine ću na Mundijalu navijati za Argentinu. Ja sam čovjek koji je nosio hrvatsku zastavu tog dana“, kazao je Šakić, koji je, kako se navodi, profesor u penziji, a nekada je bio i novinar.

U finalu, koje je Jugoslavija igrala sa SSSR-om, nije, kaže, navijao ni za koga.

„Navijao sam za Hrvate u jugoslovenskom timu – Dražena, Kukoča, Zorana (Čuturu)... Mislio sam i da je Divac Hrvat. Tek kada mi je uzeo zastavu shvatio sam da je Srbin“, rekao je Šakić.

Divac je tada 41-godišnjem Šakiću na kraju meča oteo hrvatsku zastavu, ali kako kaže Šakić – nije je bacio pod noge, niti pljunuo na nju.

„Ne, nije to uradio, ali je otimanje zastave bio akt nepoštovanja. U mojoj porodici je zastava Hrvatske simbol, koji smo godinama čuvali. Unio sam je u dvoranu, umjesto one sa petokrakom, komunističke... Imao sam akreditaciju fotoreportera, radio sam za lokalne novine. Kada mi je Divac oteo, počeo sam da trčim, ali bilo mi je teško, jer sam imao torbu na leđima“, ispričao je Šakić.

„Dražen je stajao sa strane, nije uradio ništa, ali mu je kasnije sve rekao. Ja nisam želio da pravim probleme u Argentini“, kazao je on.

Nakon tog incidenta doživio je, kaže, enormnu popularnost u hrvatskoj dijaspori.

„Zvali su me ljudi iz Australije, Južne Amerike... Vidjeli su zastavu koju nisu smjeli da pokažu od 1945, godine“, rekao je Šakić

Argentinske novinare je zanimalo da li Tomas Šakić ima neke rođačke veze sa Dinkom Šakićem, ozloglašenim ustaškim poglavarom, komandantom koncentracionog logora Jasenovac, koji je prebjegao u Argentinu.

„Bolje da o tome ne pričamo“, rekao je Tomas.

Bonus video: