Još korak do uspjeha koji se čeka od 1999. godine

Košarkaši Budućnost Volija sjutra (18 časova) imaju šansu da se domognu polufinala Evrokupa i ponove uspjeh generacije iz sezone 1998/1999.

21960 pregleda 101 reakcija 9 komentar(a)
Može i mora bolje nego u Monte Karlu: Melvin Edžim u duelu sa Abdulajeom Endojeom, Foto: AS Monaco Basket
Može i mora bolje nego u Monte Karlu: Melvin Edžim u duelu sa Abdulajeom Endojeom, Foto: AS Monaco Basket

Prije 22 godine i 16 dana, 9. marta 1999, košarkaši Budućnosti su upisali jednu od najvećih pobjeda u klupskoj istoriji. U revanšu četvrtfinala Saporta kupa, pandanu današnjeg Evrokupa, branili su samo dva poena prednosti iz „Morače” (67:65), bili bez Vlada Šćepanovića, ali su priredili senzaciju i u Bursi savladali Tofaš sa slavnim Dejvidom Riversom (82:64).

U prvom meču polufinala su poraženi od Benetona u Trevizu 76:60, a revanš se nije ni igrao, zbog bombardovanja SR Jugoslavije. I pored toga, taj uspjeh generacije za koju su igrali Šćepanović, Nikola Bulatović, Dragan Vukčević, Gavrilo Pajović, Dejan Radonjić, Goran Bošković, Željko Topalović, Đuro Ostojić, Dragan Ćeranić, Saša i Balša Radunović je i dan-danas najveći koji je klub iz Njegoševog parka ostvario u evropskim takmičenjima.

Sadašnja generacije je na pragu da to ponovi - izabranici Dejana Milojevića su košem Džastina Kobsa 2,4 sekunde prije kraja stigli do pobjede nad Monakom (77:76), a ukoliko i sjutra (18 časova) u Ljubljani slave protiv istog rivala, domoći će se polufinala Evrokupa. Da se igra u „Morači”, Budućnost bi bila izraziti favorit, ali u „Stožicama” baš i ne zna za uspjehe, jer je izgubila sva tri meča od Cedevita Olimpije.

Uzgred, Monako je pokazao da je nezgodan tim, fizički izvanredan, pogotovo na bekovskim pozicijama, a teško je očekivati i da Di Bost i Markos Najt imaju očajno šutersko veče kao u utorak (zajedno šutirali 24-5). Mada, mnogo bolje mogu i Nikola Ivanović i Melvin Edžim, koji su u Kneževini ubacili po osam poena.

- Igrali smo veoma tvrdu utakmicu, protiv fizički jakog tima. Očekujemo isti takav meč i moramo da se staramo o sebi, da se prilagodimo i odigramo košarku koja bi nas stavila u dobru poziciju da budemo na visokom nivou. Igrali smo već u ovoj dvorani, svi su ljubazni, ali je svakako drugačije nego da smo kući. Ovo je kao bilo koji drugi gostujući teren, ali to moramo da prihvatimo i odigramo najbolje što možemo - poručio je Edžim.

Budućnost želi da sjutra završi posao, kako bi izbjegla eventualnu majstoricu u srijedu i u potpunosti se posveti derbiju ABA lige sa Mornarom u ponedjeljak u Baru. Ali, i Tim sa Stijene ima ogroman motiv.

- Očekujem da će Monako izaći veoma jako i agresivno, i zbog rezultata prve utakmice, ali i prirode tog tima. Moramo da pariramo njihovoj fizičkoj igri, da pogađamo šuteve i učinimo im posao teškim u odbrani - naglasio je Edžim. Luka Mitrović upozorava da ništa nije riješeno.

- Odgovorili smo na fizičku igru rivala i u naletu nakon velikih pobjeda prije ove utakmice, upisali još jedan važan trijumf. Ali, pričamo samo o jednom koraku bliže narednoj rundi - istakao je krilni centar Budućnosti.

Tim Zvezdana Mitrovića je pokazao da nije slučajno osvojio 1. mjesto u grupi E, jer igra izuzetno agresivnu košarku.

- Monako je, kao i većina francuskih ekipa, izuzetno fizički moćna ekipa, veoma agresivna u odbrani. Drago mi je da smo nakon fizički zahtjevnog meča protiv Crvene zvezde poslije dva dana ponovili takvu partiju, na sličnu odbranu dobro odreagovali. Znamo šta nas očekuje sjutra, očekujemo njihovu još agresivniju igru, jer moraju da idu na sve ili ništa. Siguran sam da će nam biti potrebna fizički jača i stabilnija utakmica od prve - jasan je nekadašnji kapiten Zvezde.

Budućnost, zbog zabrane francuskim državljanima da putuju van Evropske unije, ne može da bude domaćin u „Morači”.

- Pored toga što je Monako kvalitetna ekipa, ne bi trebalo da se zaboravi da igramo još jednu utakmicu praktično na gostujućem terenu. Takva je situacija, to su stvari na koje ne možemo da utičemo i učinićemo sve da se ne vratimo u Monte Karlo - zaključio je Luka Mitrović.

Bonus video: