Budućnost Voli - Monako: Meč koji otvara sva vrata

Košarkaši Budućnost Volija večeras (18 sati) u Ljubljani igraju protiv Monaka, pobjeda donosi plasman u polufinale Evrokupa

7649 pregleda 0 komentar(a)
Duel Džastina Kobsa i Markosa Najta, Foto: AS Monaco
Duel Džastina Kobsa i Markosa Najta, Foto: AS Monaco

Velika pobjeda u Monte Karlu (77:76) može da bude krunisana večeras u utakmici sezone za košarkaše Budućnost Volija.

Monako je ponovo rival, sada u Ljubljani, gdje su Podgoričani - zbog strogih korona-pravila - prinuđeni da jure polufinale Evrokupa.

Trijumf garantuje plasman među četiri najbolje ekipe i nastavlja san zvani Evroliga, mada Budućnost do evropske elite može da dođe i kroz ABA ligu. Odakle je, ruku na srce, put mnogo komplikovaniji, jer nikada ne postoje garancije da će šampion na kraju i postati dio takmičenja koje okuplja najbolje ekipe na Starom kontinentu...

U Evrokupu su stvari čistije - šampion ide sigurno, vicešampion takođe u slučaju da Valensija ove sezone ne dođe do plej-ofa Evrolige, a Budućnost sve to sada mora da ostavi po strani i da misli samo kako da večeras (18 sati) u Ljubljani završi posao u četvrtfinalu...

- Čeka nas još jedan težak meč. Monako je pokazao koliko je čvrsta ekipa i mi moramo da odgovorimo na tu agresivnost rivala koja je u prvom duelu bila izvanredna - rekao je trener Dejan Milojević.

- Uspjeli smo u prvoj utakmici, nadam se da ćemo i u drugoj. Žao nam je što nismo domaćini u Podgorici, ali pravila su takva kakva jesu i nadam se dobrom ishodu i plasmanu u polufinale - dodao je srpski stručnjak.

Poeni Džastina Kobsa 2,4 sekunde su odlučili pobjednika u prvoj utakmici koja je bila puna uzbuđenja i preokreta. Monako je u prvom poluvremenu imao i dvocifrenu prednost, „plavi” su potom prihvatili „tuču”, na kraju i zaslužili sreću da dođu do „brejka” u Kneževini.

- Definitivno će Monako biti još agresivniji nego što je bio u utorak. U Monte Karlu se osjećao taj duh plej-ofa i važnost momenta, biće tako i u drugoj utakmici. Moramo da budemo maksimalno fokusirani i da im odgovorimo. Nema veze što se igra u Ljubljani, nismo ni prva ni posljednja ekipa koja mora da bude domaćin van svog grada. Raspored u sezoni je svima težak, svi imaju probleme sa koronom ili neke druge vrste i ko se najbolje prilagodi svemu tome, imaće i najviše uspjeha - kaže Nikola Ivanović, koji je u prvom meču postigao osam poena za 22 i po minuta koliko je proveo na parketu.

Ekipe se dovoljno dobro poznaju...

- Iznenađenja teško može da bude u odnosu na prvi meč. Monako ima svoj sistem igre, napad je jednostavan, dosta se igra jedan na jedan. Mi moramo da imamo individualnu odgovornost u odbrani jedan na jedan. Ne vjerujem ni da će Monako u odbrani biti drugačiji, na nama je da se prilagodimo - navodi plejmejker Budućnosti.

Petar Popović ima samo jednu želju:

- Daćemo sve da se ne vraćamo u Monte Karlo na majstoricu - ističe Popović i nastavlja:

- Biće još jedan zahtjevan meč, nije to ništa novo. Vidjeli smo snagu Monaka. Imamo šanse da pobijedimo i dođemo do polufinala ako fizički odgovorimo na pravi način. Lakše je pripremiti ovaj meč poslije trijumfa, energija je pozitivna i lakše nam pada umor - zaključio je Popović.

Najveći evropski uspjeh u dosadašnjoj istoriji kluba Budućnost je ostvarila 1999. godine, kada se plasirala u polufinale Saporta kupa, preteči Evrokupa. Sada ima priliku da sve to ponovi, sa dobrim izgledima i da ga prevaziđe - ipak, treba još jednom dobiti ekipu koju predvodi nekadašnji crnogorski selektor Zvezdan Mitrović.

Bonus video: