Monako - Budućnost Voli: Rasplet košarkaškog rata

U majstorici četvrtfinala Evrokupa, košarkaši Budućnost Volija večeras (18 časova) gostuju Monaku. Iz oba tabora kao ključnu stvar ističu kontrolu skoka

12091 pregleda 47 reakcija 6 komentar(a)
Ako bude na nivou, Budućnost će biti bliža uspjehu: Danilo Nikolić na drugoj utakmici sa Monakom, Foto: Aleš Fevžer
Ako bude na nivou, Budućnost će biti bliža uspjehu: Danilo Nikolić na drugoj utakmici sa Monakom, Foto: Aleš Fevžer

Monte Karlo, dvorana „Gaston Medesan” na južnoj strani stadiona „Luj II”, početak u 18 časova. Poprište treće i posljednje bitke u košarkaškom ratu Monaka i Budućnost Volija za polufinale Evrokupa.

Sve je počelo prije osam dana na istom mjestu, gdje je Džastin Kobs kao 24. juna 2018, kada je u dresu Le Mana u majstorici finala plej-ofa Pro A lige slavio 76:74 i osvojio titulu, dao koš 2,4 sekunde prije kraja za veliku pobjedu (77:76). Tim Zvezdana Mitrovića se tri dana kasnije osvetio u Ljubljani, slavio 74:64 i vratio seriju u svoju dvoranu, gdje će se odlučivati ko će na megdan Gran Kanariji u polufinalu.

Statistika u sportu često zna da zavara, ali ovog puta otkriva šta je bilo ključno na prva dva meča - skok. Budućnost je na prvoj utakmici uhvatila 41 loptu, naspram 31 „kneževa” i „ukrala” pobjedu, a Monako je u „Stožicama” takođe imao veliko preimućstvo u skokovima (44:34). Nestvaran je podatak da su oba tima pod košem „plavih” imala isti broj uhvaćenih lopti - po 20. Zato i ne čudi što su svi akteri večerašnje majstorice, koju u Francuskoj zovu epilogue, potencirali bitku za skok kao glavnu.

- Intenzitet na trećoj utakmici će biti kao i na prethodne dvije. Moramo da odgovorimo na izuzetno agresivnu igru Monaka, da kontrolišemo skok. Na prvom meču smo to uradili, na drugom dozvolili 20 ofanzivnih skokova. Ako hoćemo da dođemo do pobjede, a hoćemo, moramo te osnovne stvari - kontrolu skoka i izgubljenih lopti, da dovedemo na našu stranu. Kada kontrolišete te dvije stvari, imate osnovu da odigrate dobru utakmicu - poručio je Dejan Milojević.

Navijači Budućnosti očekuje da se u seriji sa Monakom „pojavi” Danilo Nikolić. Jedan od najboljih šutera „plavih” je na prethodne dvije utakmice za 53 minuta ubacio svega šest poena i iz igre pogodio jedan od 10 šuteva. Ako startni krilni centar odigra kako zna, Budućnost može da izjednači najbolji rezultat u evropskim takmičenjima i stigne do polufinala, kao 1999. godine u Saporta kupu.

- Očekuje nas najvažniji meč ove sezone. U Ljubljani nismo odigrali na pravi način i na nivou na kojem smo željeli. Siguran sam da možemo da igramo mnogo bolje. Dokazali smo ove sezone da možemo da igramo bitne mečeve i vrijeme je da to pokažemo opet - poručio je 27-godišnji Podgoričanin.

Monako je u ponedjeljak ubjedljivo izgubio na svom terenu od Šolea (97:76), jer je očito fokusiran na majstoricu, a Budućnost nije igrala derbi sa Mornarom u Baru.

- Prednost domaćeg terena je na strani Monaka, ali mi smo imali više vremena da pripremimo meč. Ključno je da im ne dozvolimo da, kao u Ljubljani, pokupe dosta ofanzivnih skokova - poručio je Nikolić.

Nije ogromna razlika što nismo igrali protiv Mornara, jer su glavni igrači Monaka, Grej, Bost i Lesor, imali manju minutažu protiv Šolea. Imaće dosta vremena da se odmore i pripreme za nas, tako da s te strane imamo blagu prednost. Ali, meč je na njihovom terenu i kad se sve sabere mislim da su snage ujednačene - rekao je Zoran Nikolić

Prošlog utorka u „Gaston Medesanu” je blistao Vili Rid i sa 24 poena i 13 skokova bio, uz Kobsa, najzaslužniji za pobjedu. U Ljubljani je imao dvostruko manje koševa i mnogo manje uhvaćenih lopti (pet), jer je izgubio bitku sa Matijom Lesorom.

- Biće teško. Uspjeli smo da izvučemo tijesnu pobjedu na prvoj utakmici, potrebno je da uložimo isti trud kao tada ako želimo da odemo sa pobjedom. Hoćemo to da uradimo za „plavo-bijele” napadače, za Budućnost. Idemo - optimistično je poručio 30-godišnji centar.

Gorostas iz Kanzas Sitija je znatno viši od svih igrača u Mitrovićevom timu, ali je osjetio koliko su oni fizički moćni.

- Monako je jak tim, nadskočio nas je na drugoj utakmici. Jaki su, moramo da se suprotstavimo njihovoj snazi. Dvadeset ofanzivnih skokova na drugoj utakmici je previše, to smo raščistili i vjerujem da ćemo izaći sa pobjedom - poručio je Rid.

Mitrović: Igrači su izuzetno motivisani, trudiću se da ne „pregore”

Zvezdan Mitrović je sa Monakom osvajao 2. i 3. mjesto u FIBA Ligi šampiona, sada želi među četiri najbolja i u kvalitetnijem takmičenju. Na tom putu mu stoji klub u kojem je kao pomoćnik osvojio dva prva velika trofeja u istoriji Budućnosti - u Kupu Jugoslavije 1996. i 1998. godine.

Nekadašnji crnogorski selektor smatra da sada nema tajni među ekipama, ni prostora za iznenađenja.

- Mi treneri smo tu da obrađujemo, analiziramo, ali je najvažnije što su se igrači jako dobro upoznali, to je ključna stvar. Opet će odlučiti intenzitet i kontrola reketa, jer je razlika u skoku dala rezultat na obje utakmice. Budućnost ima širi roster, bolje šutere, zato je važno da budemo agresivni, da mlađi igrači koji pomažu u defanzivnim zadacima odigraju kvalitetnu odbranu. Rival je u prednosti što nije igrao sa Mornarom, jer bi potrošnja bila velika - istakao je 51-godišnji Podgoričanin.

Čovjek koji gradi karijeru u inostranstvu od 2002. godine, kada je otišao sa mjesta pomoćnika u Budućnosti i preuzeo ukrajinski Himki, smatra da će „hladnija” glava donijeti rezultat.

- Prvi put vodim ove igrače na ovakvim utakmicama, na ispadanje, a još ih ne poznajem u tom dijelu. Imali su dobar odgovor na prvi poraz, i to doživljen u posljednjim sekundama. Odigrali su jako kvalitetnu utakmicu u Ljubljani, pa je nekoliko minuta prije kraja sve bilo riješeno. Mentalni faktor će biti veoma značajan, ali moramo da anuliramo i razliku u visini, jer imamo dosta niže igrače na svim pozicijama od Budućnosti.

Prednost Monaka može da bude rasterećenost, jer je pritisak sigurno veći na igračima Budućnosti.

- Momci nemaju pritisak, jer smo već napravili iskorak. Ali, definitivno kod njih vidim želju da odu dalje, u polufinale. Nadam se da ćemo tu šansu, koja nam je nadohvat ruke, iskoristiti. Primijetio sam kod igrača da su izuzetno motivisani i trudiću se da ne „pregore”, da ostanu fokusirani na zadatke - naglasio je Mitrović.

Bonus video: