Američki mediji o ABA ligi: Kupi jeftino, prodaj skupo

"Za mlade igrače najatraktivniji aspekt ovog takmičenja je šansa da imaju veliku minutažu i visok nivo trenerskog znanja. Takođe, u tom dijelu Evrope brojni NBA klubovi imaju svoje skaute, tako da je liga izuzetno praćena", navodi ESPN u analizi stanja u ABA ligi
1 komentar(a)
Aleksa Ilić, Foto: Aba-liga.com
Aleksa Ilić, Foto: Aba-liga.com
Ažurirano: 08.12.2017. 14:54h

ABA liga je tek 11. klupsko takmičenje na svijetu, slabije i od italijanske, kao i od FIBA Lige šampiona, piše ugledni američki ESPN.

Analizirajući kvalitet liga, ne računajući naravno NBA, novinari ESPN-a napravili su listu, na kojoj se na vrhu nalaze Evroliga i Evrokup.

Očekivano, iza dva najjača evropska takmičenja, je španska Endesa liga, dok je četvrto po kvalitetu nacionalno prvenstvo Turske.

Ispred ABA lige su VTB liga (Rusija), Lega Basket (Italija), Pro A (Francuska), grčka liga, Bundesliga (Njemačka) i FIBA Liga šampiona.

"ABA liga je, bez sumnje, takmičenje broj jedan u snadbijevanju NBA lige igračima iz Evrope. Prošle sezone, 16 od 59 evropskih igrača u NBA timovima igrali su u Jadranskoj ligi. Za mlade igrače najatraktivniji aspekt ovog takmičenja je šansa da imaju veliku minutažu i visok nivo trenerskog znanja. Takođe, u tom dijelu Evrope brojni NBA klubovi imaju svoje skaute, tako da je liga izuzetno praćena", navodi ESPN u analizi stanja u ABA ligi.

"Teško, međutim, da bi timovi iz ABA lige, uglavnom mladi, mogli da imaju značajnu ulogu u najjačim evropskim ligaa, ali zbog izuzetnog individualnog rada, koji je tradicija u tom dijelu Evrope, klubovi funkcionišu po principu 'kupi jeftino - prodaj skupo'. Drugim riječima, kada je mladi igrač dovoljno dobar, klub ne razmišlja da ga zadrži, već da ga proda. I tako u krug", piše ESPN.

Bonus video: