Budućnost Voli dočekuje Cedevita Olimpiju: Prvo mjesto na talonu

U velikom derbiju ABA lige, košarkaši Budućnost Volija večeras (18 časova) dočekuju Cedevita Olimpiju. Pobjeda bi ostavila tim Dejana Milojevića na pol-poziciji pred završnicu regularnog toka

14114 pregleda 150 reakcija 0 komentar(a)
Dejan Milojević i igrači Budućnost Volija na utakmici sa Ljubljančanima u Evrokupu, Foto: Savo Prelević
Dejan Milojević i igrači Budućnost Volija na utakmici sa Ljubljančanima u Evrokupu, Foto: Savo Prelević

Umjesto početkom februara, obračun Budućnost Volija i Cedevita Olimpije će se zbog odgađanja prouzrokovanog koronavirusom igrati dva mjeseca kasnije. I imaće veću „težinu” nego da je odigran kao derbi 18. kola, jer će sada direktno rješavati sudbinu dva kluba - Podgoričanima je pobjeda neophodna da ostanu tim sa najboljim učinkom u ABA ligi i praktično osiguraju plasman u plej-of, a Ljubljančanima bi trijumf na startu paklenog rasporeda u posljednjih 20 dana omogućio da se približe vizi za polufinale.

Meč sličnog uloga kao večerašnji (početak u 18 časova) dva velika rivala odigrala su prije tačno 30 dana u Evrokupu. Budućnosti je bila neophodna pobjeda od bar četiri razlike da bi ušla u četvrtfinale i zahvaljujući odličnoj igri u posljednjoj četvrtini je slavila 79:66. Nažalost, protiv Monaka je ispustila šansu da se domogne polufinala i ostane u igri za Evroligu kroz drugo po kvalitetu evropsko takmičenje, pa sada mora da pokuša kroz ABA ligu, a zna se šta bi joj u tom izazovu značila prednost domaćeg terena...

- Cedevita Olimpija je jedan od najboljih timova u ligi. Čeka nas izuzetno težak meč, poznajemo se izuzetno dobro, jer su ova dva tima odigrala nekoliko utakmica ove sezone. Da bismo pobijedili i zadržali 1. mjesto, koje trenutno imamo, moramo da odigramo sjajnu utakmicu. To je takav rival da ga ne možete pobijediti ako ne igrate sjajno - naglasio je Dejan Milojević.

Kao i Unikaha, Virtus i Mornar, i tim Jurice Golemca je ove sezone upisao dvije pobjede nad „plavima”. Porazi u Ljubljani su bili uzrok rastanka sa Petrom Mijovićem.

- Igrali smo protiv Cedevite tri puta, to je izvrsna ekipa. Prethodnog puta smo trijumfovali u Evrokupu, nadamo se da će tako biti i sada. Nezgodni su, trče dobro u tranziciji, dobra im je i bekovska linija. Moramo da zaustavimo kontre, pritiskamo bekove i zaustavimo njihov šut za tri poena ako mislimo da pobijedimo - naglasio je Fedor Žugić.

Najmlađi igrač ABA lige je prethodnih sedmica imao problema sa povredom, ali je konačno počeo da trenira sa saigračima i mogao bi da se nađe večeras na parketu „Morače”.

- Poslije sedam-osam dana sam na terenu, srećan sam što sam konačno počeo da treniram sa ekipom. I dalje se spremam za utakmice, nadam se da ću uspjeti da igram protiv Cedevite. Utakmica će biti teška, ali očekujemo pobjedu i nadam se da ću pomoći saigračima - istakao je 17-godišnji bek.

Cedevita Olimpija je više puta ove sezone bila u karantinu zbog kovid-19, a ovo joj je prvi meč nakon 16 dana. Posljednji put u ABA ligi je nastupila 20. marta, a Budućnost je u međuvremenu savladala Crvenu zvezdu i Megu u regionalnom takmičenju i odigrala sva tri duela sa Monakom.

- Protiv Cedevite smo igrali tri zvanična i jedan prijateljski meč ove sezone, među nama nema nepoznanica. Sigurno je da rival dolazi dobro pripremljen, jer je imao dovoljno vremena da odmori i spremi se za utakmicu. Moramo da zaustavimo tranzicionu igru Cedvite i spriječimo skokove u napadu - jasan je Danilo Nikolić.

Golemac: Poštujemo rivale, ali ih se ne bojimo

Košarkaši Cedevita Olimpije od danas do nedjelje će biti na crnogorskoj turneji, jer će igrati sa dva rivala za plej-of.

- Pred nama je derbi ABA lige i vrlo zahtjevna utakmica, jer gostovanje u Podgorici nikad nije lako. Budućnost ima sjajnu ekipu, koja ima vrlo dobru sezonu. Na turneju idemo samouvjereno, sa željom da iznenadimo domaćine i zabilježimo nove pobjede. Poštujemo Budućnost, ali ne bojimo se svojih konkurenata - istakao je Jurica Golemac.

Bonus video: