Mornar dočekuje Cedevita Olimpiju: Kao majstorica

Košarkaši Mornara na prekretnici - ako večeras (21 čas) savladaju Cedevita Olimpiju, biće jako blizu plej-ofa ABA lige, ako izgube, ostaju praktično bez teoretskih šansi

6550 pregleda 1 komentar(a)
Od njega mnogo zavisi: Ajzea Vajthed na prvoj utakmici sa Cedevita Olimpijom -, Foto: Aleš Fevžer
Od njega mnogo zavisi: Ajzea Vajthed na prvoj utakmici sa Cedevita Olimpijom -, Foto: Aleš Fevžer

Prije šest dana, neinformisan ili razočaran porazom od FMP-a u posljednjim sekundama, Mihailo Pavićević je poručio da je ABA liga za Mornar završena. Već večeras bi mogao da „mijenja ploču” - u „Topolici” u 21 čas počinje duel sa Cedevita Olimpijom, nakon kojeg bi Barani mogli da jednom nogom budu u plej-ofu.

Naime, domaćima bi trijumf u večerašnjem obračunu mogao da bude dovoljan za plasman u polufinale, nevezano za rezultate dva posljednja meča - protiv Budućnost Volija na istom mjestu i u posljednjem kolu sa Igokeom u Laktašima. Razlog za takve kalkulacije je što bi se Mornar i Cedevita Olimpija izjednačili po broju poraza (po šest), s tim da ekipa Jurice Golemca do kraja igra i dva derbija sa Crvenom zvezdom.

Naravno, poraz bi praktično otpisao Ponos Bara, mada bi teoretska nada još postojala...

- Iz objektivnih razloga, zbog povreda i bolesti glavnih igrača, ali i zbog sopstvenih grešaka i jeftino izgubljenih utakmica, došli smo u situaciju da nam je duel protiv Cedevita Olimpije biti ili ne biti. Više nema nikakvih kalkulacija, pobjedom ostajemo u trci za polufinale, porazom se opraštamo od tih lijepih želja - istakao je Pavićević.

3:0 vodi Mornar u pobjedama protiv Cedevita Olimpije. U „Topolici” je u prošloj sezoni bilo 77:70, a u „Stožicama” 91:90 u januaru i 93:88 u decembru 2020. godine

Prije tri dana, Ljubljančani su u „Morači” poraženi od Budućnosti 89:75 i dokazali da su ranjivi. Neophodno je, međutim, da Mornar odigra odbranu kao „plavi” u većem dijelu meča, što je protiv FMP-a radio samo u 3. četvrtini.

- Svjesni smo da nam u goste dolazi izuzetno jak protitivnik, jedna od najboljih ekipa u ABA ligi i znamo šta nas čeka. Ako želimo da se radujemo, svi igrači koji budu u sastavu, nezavisno od toga ko i koliko bude igrao, moraju da daju maksimalni doprinos i na terenu i van njega. Moramo, po svemu, da budemo kompaktna cjelina, kako bismo savladali veoma kvalitetnu ekipu Cedevita Olimpije - jasan je Pavićević.

Aleksandar Lazić će igrati protiv bivšeg kluba, zapravo jednog njegovog dijela. Naime, 24-godišnji reprezentativac BiH je u mlađim kategorijama nastupao za Olimpiju, da bi njen dres kao senior nosio u sezoni 2018/2019, kada je ispala iz ABA lige i potom se fuzionisala sa zagrebačkom Cedevitom. Lazić nije ostao u tom novom klubu, već je prešao kod Golemca u Primorsku i sa klubom iz Kopra osvojio Kup i Superkup Slovenije prije nego što je stigao u Crnu Goru.

- Čitava sezona staje nam u preostale tri utakmice, od kojih je daleko najvažnija prva, protiv Cedevita Olimpije. Znam da možemo da igramo kao što smo igrali u trećoj četvrtini sa FMP-om. Ukoliko u većem dijelu meča budemo igrali na tom nivou, mislim da ćemo slaviti. Ohrabruje i to što ćemo, konačno, biti kompletni. Postoje svi uslovi da se vratimo na pobjednički kolosijek - optimista je Lazić.

Golemac: Moramo da odigramo meč sezone

Kada su krenuli iz Slovenije na crnogorsku turneju, košarkaši Cedevita Olimpije su najavljivali dvije pobjede. Prvu šansu su ispustili u Podgorici, pokušaće da se izvuku u Baru, jer bi u slučaju novog poraza bili daleko od polufinala.

- Utakmica u Baru je izuzetno važna za obje ekipe. Igra u odbrani riješiće pitanje pobjednika. Mornar je izuzetno nadarena ekipa, s dugim popisom igrača. Ako želimo da izborimo pobjedu i približimo se plej-ofu, moraćemo da odigramo najbolji meč u sezoni - istakao je Jurica Golemac.

Krilni košarkaš Ljubljančana, Edo Murić, najavljuje veliku bitku.

- Pred nama je definitivno utakmica od velike važnosti, koja će odlučiti o mjestima među četiri najbolje ekipe u ABA ligi. Presudiće sitnice, odnosno igra u skokovima i odbrani. U slučaju pobjede bili bismo vrlo blizu mjesta u doigravanju i učinićemo sve što je u našoj moći da trijumfujemo i napravimo veliki korak ka tom cilju - naglasio je Murić.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: