Šampion ABA lige i naredne sezone u Evroligi

Razlog zašto je ABA liga prioritet leži u činjenici da je to jedina liga, koja je zastupljena u Evroligi, a koja nema klub sa A ili nekom drugom licencom

13470 pregleda 47 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Filip Roganović
Foto: Filip Roganović

Šampion ABA lige i sljedeće sezone igraće u Evroligi, piše danas "Eurohoops".

Prvak regionalnog takmičenja dobiće jednu od preostale dvije vajld karte, koje dodjeljuje Evroliga, a iz tog takmičenja rečeno je da je ABA liga "prioritet.

U ABA ligi je ostalo da se odigra još jedno kolo regularnog dijela, kao i neke odložene utakmice. Upravo Budućnost Voli u nedjelju gostuje Mornaru u odloženom meču 23. kola. Ako pobijedi, tim Dejana Milojevića biće prvi na kraju regularnog dijela i imaće prednost domaćeg terena i u polufinalu i u eventualnom finalu plej-ofa. Polufinale se igra na dvije, a finale na tri dobijene utakmice. Podgoričani imaju veliku šansu da osvoje ABA ligu i - kao u sezoni 2018/2019 - igraju Evroligu.

Razlog zašto je ABA liga prioritet leži u činjenici da je to jedina liga, koja je zastupljena u Evroligi, a koja nema klub sa A ili nekom drugom licencom.

A licencu ima 11 klubova - CSKA, Real Madrid, Barselona, Baskonija, Panatinaikos, Olimpijakos, Žalgiris, Makabi, Olimpija Milano, Fenerbahče i Efes.

Dugoročne licence imaju Bajern Minhen i Asvel, a berlinska Alba je početkom marta dobila dvogodišnju licencu za nastup u Evroligi.

Takođe, bitna činjenica je da ruska VTB liga naredne sezone ima dva kluba u Evroligi - CSKA i Uniks, koji je sinoć u majstorici polufinala Evrokupa eliminisao italijanski Virtus i plasmanom u finale automatski stekao pravo da igra Evroligu naredne sezone.

A u Evroligi kao finalista Evrokupa igraće i Monako, kojeg vodi Zvezdan Mitrović.

To znači da je već poznato 16 učesnika naredne sezone, pa ostaju dvije vajld-karte da budu podijeljene. Jedna će dakle pripasti šampionu Jadrana, a druga Valensiji, Zenitu ili Virtusu.

Zenit je uoči sezone 2019/2020 dobio vajld kartu ispred Partizana. Potom je, prošle godine, uslijedio prekid sezone zbog pandemije koronavirusa, pa je odlučeno da iste ekipe budu učesnici i ove sezone. Tim iz Sankt Peterburga je regularni dio ove sezone završio na osmom mjestu i u četvrtfinalu plej-ofa igraće sa Barselonom. Sponzor Zenita je Gazprom, koji je i jedan od sponzora Evrolige.

Valensija je pravo nastupa u Evroiligi stekla kao šampion Evrokupa 2019. godine, pa je i ona, kao i Zenit, nakon prekida prošle, igrala i ove sezone. Regularni dio tim Bojana Dubljevića završio je na devetom mjestu i ostao bez plasmana u plej-of.

A italijanski Virtus bio je jedan od favorita za osvajanje Evrokupa i odlazak u Evroligu preko tog takmičenja. Ekipa, koju predvode Miloš Teodosić i Marko Belineli vezala je 19 pobjeda u Evrokupu, ali je sinoć u majstorici polufinala izgubila od Uniksa i ostala bez direktnog plasmana. Sada sve nade tim iz Bolonje polaže u vajld kartu.

Bonus video: