Budućnost traži osvetu i treće finale, Mornar hoće prvi put u bitke za titulu

Budućnost Voli i Mornar večeras u „Morači” (21 čas) počinju polufinale ABA lige. Igra se na dvije pobjede, Podgoričani imaju veliki motiv da se osvete

5929 pregleda 7 komentar(a)
Biće vatreno: Džejkob Pulen šutira preko Melvina Edžima, Foto: KK Budućnost Voli
Biće vatreno: Džejkob Pulen šutira preko Melvina Edžima, Foto: KK Budućnost Voli

Sezona 2017/2018. bila je istorijska za crnogorsku košarku - Budućnost Voli je osvojila prvu titulu u regionalnom takmičenju, najvažniju u klupskoj istoriji i izborila povratak u Evroligu, a Mornar je prvi put nastupio u polufinalu ABA lige.

Tri godine kasnije, opet su dva najveća crnogorska kluba među četiri najbolja u ex-YU, ali mjesta u finalu ima samo za jednog, jer će se Podgoričani i Barani sudariti u polufinalu. Rivalstvo Budućnosti i Mornara je prethodnih godina postalo ogromno, obračuni prepuni naboja, a sigurno će tako biti i večeras u „Morači” (početak u 21 čas). Ulog je ogroman, a i domaći imaju ogroman motiv da se osvete, jer su prije 15 dana porazom u „Topolici” (100:92) izgubili 1. mjesto pred početak plej-ofa.

- Kreće polufinalna serija plej-ofa protiv Mornara, najvažniji dio sezone. Za ovo smo se pripremali i trenirali čitavu godinu. Znamo da su Barani izuzetno kvalitetni, sa visokim individualnim kvalitetom. Imaju dobre igrače, igraju dobro kao tim, što su i pokazali na posljednjem meču protiv nas. Igramo na domaćem terenu, mislim da to moramo da iskoristimo, kako bismo ostvarili veoma bitnu pobjedu na početku serije - istakao je Petar Popović.

S obzirom na to da je Makabi Rišon Lecion odustao od Evrokupa prije nego što je počeo, Mornar je „upao” na njegovo mjesto, i to baš u grupu sa Podgoričanima. Zbog toga su crnogorski timovi odigrali već četiri meča ove sezone, a Barani su dobili tri.

- Dobro se poznajemo sa njima, ove sezone smo igrači četiri puta. Ofanzivno su izuzetno talentovana ekipa, pokazali su to više puta ove sezone. U stanju su da na svakoj utakmici postignu 90 i više poena, što nam govori da odbranu moramo da igramo na visokom nivou, kako bismo ih zaustavili i ostvarili veoma bitnu pobjedu, koja bi nam dala vjetar u leđa u nastavku - naglasio je Popović.

Veoma slikovit u najavi polufinala bio je Tejlor Smit, američki centar visok svega 199 centimetara, koji je jedno od najboljih pojačanja Mornara ove sezone.

- Biće to „rat”. Ovo rivalstvo ima bogatu istoriju. Očekujem veoma fizičku napornu utakmicu, sa puno posjekotina, krvi i znoja. Ja sam spreman, svi smo spremni za ovaj „rat” - poručio je 29-godišnji Teksašanin.

U Mornaru igraju tri bivša igrača Budućnosti - Nemanja Gordić i Sead Šehović su proveli po osam sezona u redovima „plavih”, a Nemanja Vranješ dvije. Gordić je, svakako, ostao u srcima navijača najvećeg crnogorskog kluba, jer je odigrao ključnu ulogu u osvajanju ABA lige 2018. godine.

- Igrao sam dosta utakmica u dresu Budućnosti i protiv Budućnosti, još dok sam bio u Cedeviti. Plej-of je nešto sasvim drugo u odnosu na regularni dio sezone, intenzitet i ulog su veliki. Sve ekipe su odlične, očekuje nas jako težak duel protiv izuzetno kvalitetnog rivala. Budućnost, takođe, ima odličnu sezonu, dugo je bila na 1. mjestu u ABA ligi i zna se koji su njeni ciljevi. Ali, mislim da i mi imamo dosta toga da ponudimo, da možemo da budemo dostojan rival u polufinalu - naglasio je Gordić.

Mlađi od braće Šehović će opet udariti sa dvije godine starijeg kapitena „plavih” Suada, a suparniku prepušta ulogu favorita, i zbog domaćeg terena, i zbog dugogodišnjeg iskustva igranja plej-ofa.

- Mornar je drugi put u istoriji u plej-ofu, time smo ispunili cilj za ovu sezonu. Zbog toga ćemo igrati rasterećeno. Daleko od toga da se predajemo unaprijed, u plej-of ulazimo puni samopouzdanja. I mi smo u dobroj formi, nedavno smo savladali Budućnost i upisali ključnu pobjedu u gostima protiv Igokee, tako da očekujem vrlo zanimljivu seriju - naglasio je 31-godišnji Bjelopoljac.

Polufinale se igra na dvije pobjede. Revanš je u petak u „Topolici” (takođe u 21 čas), eventualna majstorica narednog utorka u „Morači”.

Bonus video: